Ce înseamnă coreglarea în parenting. Cum să o aplici cu copilul pentru a-l ajuta să-și autoregleze emoțiile

Răspândirea tot mai mare a parentingului cu blândețe (în engleză “gentle parenting”) a adus în aria de interes a părinților conceptul de coreglare.

În acest articol vei descoperi la ce se referă acest concept și cum îl putem aplica în relațiile cu copiii noștri.

Ce este coreglarea emoțională în parenting

Coreglarea este procesul în care un adult ajută un copil să-și calmeze propriile emoții în timpul unei situații stresante.

Să presupunem că un copil face o criză în timpul vizitei la un supermarket. În loc să-l admonesteze, parentingul cu blândețe presupune ca îngrijitorul să-l ajute pe copil să-și coregleze emoțiile, fiind un exemplu de empatie și calm.

Aplicând coreglarea emoțională în relația cu copilul tău, îl ajuți să învețe cum să-și regleze singur emoțiile pe măsură ce crește.

Și, potrivit psihologilor pentru copii, atunci când copiii își pot gestiona mai bine emoțiile, au șanse mai mari să fie rezistenți și să aibă succes chiar și în medii stresante.

Citește și:

Modul sănătos de a exprima verbal emoțiile negative [VIDEO]

Cele 3 moduri în care oamenii își gestionează greșit emoțiile. Mecanismul renunțării la sentimente, de la David R. Hawkins

Copiii au nevoie de ajutor pentru a învăța să-și regleze emoțiile

Coreglarea, spre deosebire de certarea copilul, întâlnește copilul la nivelul la care se află în procesul său de dezvoltare, a explicat Mona Delahooke, psiholog pentru copii și autoarea cărții “Parenting Creier-Corp. Cum să încetăm să gestionăm comportamentul și să începem să creștem copii bucuroși și rezilienți”” (engl. “Brain-Body Parenting: How to Stop Managing Behavior and Start Raising Joyful, Resilient Kids”), pentru CNBC.

Copiii “încă nu au construit circuitul de autoreglare”, a spus specialista. Potrivit acesteia, “abilitatea de a accepta dezamăgirea și impredictibilitatea și de a te calma singur este un proces de dezvoltare de lungă durată pe care majoritatea copiilor nu îl au până când devin mai mari”.

În cazul în care copilul tău bate din picioare pentru că nu îi dai voie să comande un desert la restaurant, s-ar putea să pară că este nerecunoscător sau răsfățat. Totuși, ceea ce se întâmplă de fapt este că cel mic încă nu are formate abilitățile de care are nevoie pentru a face față dezamăgirii pe care o simte.

Citește și:

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Spre deosebire de parentingul cu blândețe, stilurile de parenting autoritar presupun că un comportament urât al copilului provine dintr-un loc negativ, conștient de sine, spune Mona Delahooke.

Conform acesteia, “parentingul tradițional nu cunoaște dezvoltarea socio-emoțională”.

Cum să folosești coreglarea în relația cu copilul tău

1. Calmează-te tu mai întâi

Pentru a-ți ajuta copilul să se autoregleze, mai întâi este nevoie să faci tu acest lucru, a precizat Aliza Pressman, psiholog, cofondatoare a Centrului de Parenting Muntele Sinai, și autoarea cărții “5 principii de parenting: Ghidul tău de bază pentru a crește oameni buni” (engl. “The 5 Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good Humans”).

Conform acesteia, copiii “împrumută sistemul nostru nervos”. Astfel, fie că îți gestionezi sau nu comportamentul, copiii îți vor urma exemplul.

Înainte de a reacționa la o situație frustrantă, respiră. Apoi, oferă un răspuns calm și cumpătat.

“Atâta timp cât [copiii tăi] nu sunt urmăriți de un urs, poți face o pauză și apoi să decizi cum dorești să răspunzi”, ne sfătuiește Aliza Pressman. “Și, făcând acest lucru, exersezi mușchiul lor de autoreglare”, mai subliniază specialista.

Citește și:

Primul pas ca să ai mai multă răbdare cu copilul

Oana Moraru: Copilul trebuie să trăiască emoțiile negative

2. Vorbește cu copilul folosind un ton calm

Încearcă să nu ridici vocea la copil și să nu arăți supărat/ă, pentru a nu crește intensitatea emoțiilor.

“În loc să te îndepărtezi sau să-l admonestezi pentru reacția lui, ai nevoie de câteva minute pentru a “coregla” și, prin intermediul vocii tale, al expresiei feței și al emoțiilor tale, să arăți o abordare blândă și atentă”, precizează Mona Delahooke.

Acest lucru ar putea însemna folosirea unui ton liniștitor sau calmarea expresiei faciale pentru a-i arăta copilului că starea ta este stabilă.

Citește și:

„Nu plânge! Nu mai urla!” Cum să-ți ajuți cu adevărat copilul să-și regleze emoțiile

15 jocuri care îi ajută pe copii să depășească stresul și traumele

3. Recunoaște emoțiile copilului tău, apoi repetă limita sau regula

Recunoașterea și numirea emoțiilor pe care copilul le simte îl poate ajuta să înceapă să se autoregleze.

“Atunci când dezamăgirea este văzută cu compasiune și ești liniștit/ă din punct de vedere emoțional, răspunsul la stres al creierului și corpului copilului scade”, a explicat Mona Delahooke.

Potrivit acesteia, “prezența îngrijitoare a unui adult schimbă modul în care corpul și creierul unui copil răspund la stres. Reduce hormonii de stres”.

Dar, nu uita, scopul coreglării este acela de a ajuta copilul să se liniștească. Iar asta nu înseamnă să cedezi tuturor cerințelor sale.

Citește și:

Când și cât e bine să lăsăm copilul să plângă. Evită aceste două mari greșeli pe care le fac părinții

Cea mai sigură metodă pentru a-ți proteja copilul de traumele emoționale

De exemplu, ai putea spune:

  • “Desertul este foarte bun și înțeleg de ce îl vrei, însă nu vom avea desert în seara aceasta.”
  • „Știu că este greu să te trezești ca să mergi la școală și că ești obosit, însă este timpul să te dai jos din pat.”

Validează-i emoțiile păstrând în același timp o limită fermă, recomandă autoarea Mona Delahooke: “Poți avea fermitate, poți stabili limite și reguli și, în același timp, poți oferi siguranță emoțională”.

Citește și:

Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

Educația emoțională a copiilor: Principalele 3 blocaje ale părinților

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels

 

Dorești să îți ajuți într-un mod eficient și empatic copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole