7 sfaturi cum să faci diminețile înainte de școală sau grădiniță mai ușoare

Vacanța de vară s-a încheiat și copiii au revenit la ritmul obișnuit din timpul anului școlar. După aproape trei luni de relaxare și program de voie al copiilor, mulți părinți se simt stresați din cauza reluării programului obișnuit.

Pentru mulți părinți acest lucru înseamnă, printre multe altele: rugăminți fierbinți seara pentru ca cei mici să se culce mai devreme, diferite strategii pentru o trezire mai ușoară dimineața, probleme cu alegerea hainelor și a încălțămintei, frica de a nu întârzia la serviciu, întârzierile inevitabile etc.

Chiar dacă majoritatea părinților pun opoziția acerbă de a ieși din casă a copiilor pe seama faptului că celor mici nu le place să meargă la școală și la grădiniță, de foarte multe ori adevăratul motiv constă în modul în care are loc pregătirea pentru plecare. De fapt, felul în care decurg diminețile este, de multe ori, mai deranjant și mai greu de suportat pentru copil decât grădinița sau orele de la școală.

Știind acest lucru, poți începe să te relaxezi încă de pe acum, căci, cu ajutorul câtorva sugestii pe care le vei descoperi în acest articol, vei face procesul de trezire mai plăcut și mai ușor pentru copil/copii și pentru tine.

Citește și:

„Mama, nu vreau la grădiniță!” Modul inteligent de a gestiona refuzul copilului de a ieși din casă

Adaptarea copilului la școală. 9 sfaturi care te vor ajuta la început de an școlar

Copiilor nu le place să se trezească devreme. Sau, mai bine spus, nu le place să fie treziți din somn, preferând să se trezească singuri când simt că s-au odihnit suficient. De fapt, dacă ai putea alege, cel mai probabil, nici tu nu te-ai trezi mai devreme de ora 8 sau chiar 9 dimineața. Însă, tu ai conștiința responsabilității, tu știi că trebuie să ajungi la o anumită ora la serviciu și că trebuie să-ți duci copilul/copiii la grădiniță sau la școală. Și nu îți permiți să faci mofturi și să tragi de timp. Ținând cont de aceste lucruri, hai să vedem ce putem face în mod concret pentru a ne începe fiecare zi a săptămânii cu calm și bucurie.

Iată 7 sugestii de care să ții cont pentru a scăpa de nervii și tensiunea de dimineață, înainte de grădiniță și de școală:

1. Copilul are nevoie de un somn odihnitor

Verifică în detaliu acest aspect. Adică, este important ca patul să fie comod, iar salteaua suficient de tare încât copilul să doarmă bine. De asemenea, încăperea în care doarme cel mic trebuie aerisită, iar aerul trebuie să aibă umiditatea potrivită.

Este importantă și respectarea unei rutine. Pentru aceasta, este recomandat ca cei mici să se culce la aceleași ore și în zilele de weekend sau să nu depășească o oră de stat în plus.

 

2. Un copil sănătos și energic se trezește mai ușor și se pregătește mai repede pentru a ieși din casă

Include în alimentația zilnică a copilului fructe și legume proaspete. Evita să consume băuturi carbogazoase, chiar dacă asta presupune ca și adulții din familie să renunțe la ele. În schimb, ai grijă să bea sucuri naturale și ceaiuri care conțin vitamine și elemente necesare pentru întărirea imunității.

În același timp, faceți împreună gimnastică, plimbări prelungite, căliți-vă organismul.

Citește și:

Ghidul părintelui în era digitală. Limite optime între copii și ecrane

Consecințe grave ale somnului insuficient la copii și adolescenți. 7 sfaturi pentru părinți de la Psih. Mihai Copăceanu

3. Învață-l de mic să fie independent

Cu siguranță, tu faci toate lucrurile mai bine și mai repede decât copilul. Totuși, nu-i răpi posibilitatea să învețe cât mai devreme să facă acele lucruri bine și singur. Este suficient să-l încurajezi să aibă singur grijă de el și să-l ajuți la anumite detalii, când cere explicit acest lucru și nu se descurcă singur.

Iar atunci când face un anumit lucru greșit sau nu îl termină, indică-i, însă fără să îl cerți. Ai grijă și să-l verifici înainte să iasă din casă pentru ca să nu fi uitat ceva sau să nu fi îmbrăcat vreo haină pe dos.

 

4. Revizuiește acțiunile pe care le faci dimineață

S-ar putea să constați că este cazul să faci câteva schimbări. Cum ar fi, de exemplu, să pregătești mai multe lucruri în seara de dinainte. Multor persoane le este mult mai ușor să se culce mai târziu decât să se dea jos din pat chiar și cu 10 minute mai devreme.

 

5. Fă-ți un obicei de a-ți începe dimineața cu bună dispoziție

Sunt numeroase posibilități de a-ți crea o bună dispoziție chiar dacă nu ai niciun motiv concret aparent. Tu știi cel mai bine care sunt acele lucruri care te fac să te simți bine și optimistă. Starea ta îl influențează în mod direct pe copil. Fii calmă, răbdătoare, nu țipa și nu certa copilul. Iar dacă apar subiecte dificile și delicate, ideal ar fi să amâni discutarea lor pentru mai târziu, nu să te enervezi de dimineață.

Citește și:

Ora de culcare = ora de luptă? Cum să-ți ajuți copilul să adoarmă mai repede când ritualul de culcare nu ajută

Cele mai frecvente 5 greșeli ale părinților care întârzie ora de culcare a copiilor

6. Stai de vorbă cu copilul în drum spre grădiniță sau școală

O modalitate plăcută pentru toată lumea de a începe ziua este să discuți cu copilul despre un subiect interesant în timpul pe care îl aveți la dispoziție în drum dinspre casă spre școală sau grădiniță. Discutați despre personajele preferate din desenele animate sau din povești, despre următoarea petrecere sau despre planurile pentru weekend sau vacanță. Spune-i poezioare amuzante, ghicitori și istorioare hazlii.

Transformă drumul spre grădiniță sau spre școală într-o aventură. În acest fel, copilul se va bucura de aceste momente și le va dori și le va aștepta cu nerăbdare. Asta îl va face să fie gata mai repede pentru ieșirea din casă.

 

7. Gândește-te la binele copilului pe termen lung

Orice s-ar întâmpla, chiar dacă ești foarte grăbită, chiar dacă cel mic face mofturi sau crize și se încăpățânează să nu te asculte, nu îl certa, nu țipa la el și nu îl lovi. Asemenea manifestări ale tale îl pot traumatiza pe copil.

Există soluții care te ajută să rezolvi problema spre binele tuturor. Și cu un gram în plus de calm și răbdare poți depăși momentele dificile. Propune-ți să acționați ca o echipă și cere-i copilului ajutorul pentru a obține împreună un rezultat bun.

Citește și:

Cele 8 fraze care trebuie să dispară din vocabularul copilului tău

Cercetătorii prezintă cele 5 lucruri pe care le fac părinții buni care cresc copii echilibrați

Regula celor 3 minute pentru părinții care vor o comunicare eficientă cu copiii

Dacă încă te confrunți cu dimineți tensionate de certuri și conflicte cu copiii, poți aduce mai mult calm și mai multă armonie în casă aplicând cel puțin câteva dintre ideile expuse în acest articol. Vei constata că o mică schimbare care poate că nu pare foarte importantă, are un impact major asupra filmului evenimentelor de dimineață.

Alegând să introduci aceste mici schimbări în program, vei asigura buna dispoziție și o stare de bine nu doar copilului/copiilor, ci și ție, iar asta înseamnă că întreaga familie va avea o zi mai bună!

Tu ce trucuri folosești pentru a face diminețile mai ușor de suportat?

 

Dacă dorești să rezolvi conflictele dintre tine și copilul tău și să înveți să le folosești în avantajul tău și al lui, te invit să te abonezi la newsletterul Parenting 2.0 pentru a primi 3 emailuri pe această temă:

De la conflicte cu copilul la comunicare eficientă

 

 

Sursa foto: Andrea Piacquadio, Pexels

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole