Dr. Mihai Craiu: 3 precauții majore pentru copiii mici și sugari pe vreme de caniculă

În contextul acestor zile de caniculă, medicul pediatru Mihai Craiu le oferă câteva sfaturi utile părinților de bebeluși și copii mici.

Mihai Craiu este Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale și medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu – Rusescu” din Capitală.

„A venit vara la modul … fierbinte. În vacanță sau acasă ar trebui să adoptăm zilele acestea TREI precauții majore pentru sugari sau pentru copiii foarte mici”, scrie specialistul citat, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Care sunt semnele deshidratării la copii? Câte lichide trebuie să bea copilul în zilele caniculare

Cod roșu de epuizare termică! 10 reguli de la Dr. Tudor Ciuhodaru cum protejăm copiii de soare

Iată cele 3 precauții majore de care e important să ții cont dacă ai bebeluș sau copil mic, potrivit medicului Mihai Craiu:

1. Fără expunere directă la soare, mai ales la orele de vârf!

„Atenție la expunerea directă la soare! Sugarii cu vârstă sub 6 luni nu ar trebui expuși acțiunii directe a razelor solare. În mod categoric NU între orele 11 și 3 după amiază!”, avertizează Mihai Craiu.

 

2. Pălărie de soare și cremă de soare

„Dacă totuși suntem la plajă cu un copil mic, care se poate deplasa singur, și acesta nu stă sub umbrelă, este imperios necesar să acoperim capul lui/ei cu o pălărie. Și să aplicăm, de mai multe ori pe zi, mai ales după ce a revenit din piscină sau de la orice baie, creme solare. Pentru copiii mici, de preferat cu factor de protecție înalt, SPF50+”, precizează acesta.

Citește și:

„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de viață de la un pediatru celebru

6 lucruri pe care le fac părinții cu copii independenți

3. Atenție la deshidratare!

„Atenție la deshidratare. Aceasta poate să vă ia pe nepregătite deoarece copiii mici se pot deshidrata grav zilele acestea toride… Un sugar pierde apă și dacă nu urinează mult chiar dacă nu are diaree sau vărsături”, subliniază medicul pediatru.

Potrivit acestuia, „pierderile „camuflate” de lichide, așa numitul IWL (Insensible Water Loss), pot fi rezultatul transpirației și al evaporării salivei. Aceste procese nu se văd cu ușurință, dar pot să producă efecte foarte grave. Un adult pierde IWL cam 300-500 ml de apă pe zi. Un sugar este la un risc mult mai mare deoarece pierde în mod normal 1-2 ml/kg ÎN FIECARE ORĂ!”

La final, Dr. Mihai Craiu scrie:„Aveți grijă de voi și de copii, pe căldurile acestea extreme”.

Citește și:

Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor

Sănătatea copilului în vacanța la mare. 9 sfaturi pentru părinți

Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Jelleke Vanooteghem, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole