Cel mai bun sfat pentru cei care au copil mai mare de 5 ani: „Îl va face foarte conștient”

Banii sunt un element foarte important în viața noastră, motiv pentru care este bine să știm cât mai multe lucruri despre ei: cum să-i gestionăm, ce sunt banii, cum avem grijă să nu-i risipim. Toate aceste lucruri elementare, care ne ajută în viață, este bine să fie învățate de copii, cât încă sunt mici.

Prezent la podcastul „Celebru și părinte,” expertul financiar Iancu Guda a dat câteva detalii despre educația financiară, care este vârsta la care trebuie să începem să le spunem copiilor despre bani și care sunt primele lucruri pe care trebuie să le știe.

„Între 3 și 5 ani este important ca cei mici să înțeleagă că banii sunt limitați și diferența dintre nevoi și dorințe. Să nu devenim bancomatul copiilor, să stabilim limite înainte să mergem la cumpărături, într-un cadru ferm, dar empatic, înainte să mergem în parc, totul să fie o limită. Sigur că încă nu au noțiunea timpului. Când mergi în parc, noi avem un băiețel, la doi anișori nu știe ce înseamnă jumătate de oră. Sau dimineața când se spală pe dinți, nu știe ce înseamnă două minute. Dar îi punem o clepsidră cu nisip și în două minute se scurge nisipul și el deja se uită și are reperul ăla că toți, inclusiv puterea exemplului părinții, se spală pe dinți împreună cu cel mic până formează obiceiul și sunt autonom că nu o să ne spălăm până la adolescență cu ei așa împreună,” spune Iancu Guda.

Astfel, spune expertul, copiii trebuie să știe să facă, în jurul vârstei de 5 ani, diferența dintre nevoie și dorință.

„Până la cinci ani este important să realizeze că nu are nevoie de a doua ciocolată și dorește a doua ciocolată. Nu are nevoie de al doilea tricou identic cu primul tricou, este o dorință. Și atunci începe să vadă această diferență nevoi-dorințe”, explică expertul financiar.

Ce e bine să faci după vârsta de 5 ani 

Pentru cei care au copii mai mari de 5 ani, Iancu Guda are un mecanism de lucru ceva mai complex, prin care copiii pot înțelege mai bine valoarea banilor și cum se fac ei.

„Când are deja cinci ani și se poate implica în treburile gospodărești, poate deja să fie implicat în anumite sarcini comune și să câștige sume mici de bani pe care să le împartă între nevoi-dorințe și caritate. Trei borcane pe care scrie diferite „Nevoi”, „Dorințe”, „Caritate” și între cinci și zece ani, o să pun ghilimele să nu creadă lumea că recomandăm, știu eu, Doamne ferește, exploatarea copiilor, dar în familie mici sarcini să ducă gunoiul tuturor membrilor jos la ghenă. Sigur, un săculeț de două-trei kilograme pe dimensiunea lui”, spune Guda.

„Dacă el își spală farfuria, e treaba lui și nu va primi nimic. El își face patul, se duce la școală, ajută o bătrânică să traverseze strada. Astea sunt responsabilități personale și sociale. Dar dacă spală farfuriile tuturor din familie, face o treabă pentru ceilalți și atunci va încasa o sumă de bani. Și mentalitatea asta, „de salariat”, prestează ceva, încasează o sumă fixă și gestionează banii, îl va face foarte conștient de faptul că banii se câștigă prin muncă. Sunt limitați, îi va aprecia mai mult și se va gospodări mai bine,” explică analistul financiar Iancu Guda.

Citește și:

Cum îl ajuți pe adolescentul tău să înțeleagă că nu haina îl face pe om. 5 sfaturi de la psihologul Corina Lupău

Reziliența în copilărie și în adolescență

Recunoștința la copii: 8 cele mai ușoare moduri să-ți înveți copilul să fie recunoscător

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Freepik.com

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,847FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole