Prima decizie drastică luată de noul ministru al Educației: „Stimulează prea devreme industria meditațiilor”

Noul ministru al Educației a anunțat prima decizie importantă de la preluarea portofoliului. Astfel, Ministerul Educației nu va organiza olimpiade şcolare pentru clasele I – IV în acest an având în vedere că în ciclul primar trebuie construite „elementele de bază ale competenţelor-cheie”, iar acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil, a afirmat ministrul Daniel David, într-o postare pe blogul personal.

„Văd că este primită în spaţiul public cu multă curiozitate vestea că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu organizează olimpiade şcolare pentru clasele I – IV în anul 2025. Din respect pentru această preocupare, ca să punem acest lucru în context, iar apoi în profunzime psihoeducaţională, iată cum stau lucrurile, pentru o înţelegere mai clară a acestei decizii: Adevărul este că ministerul nu a organizat olimpiade şcolare pentru clasele I – IV nici anul trecut (2024), aşa că nu este chiar o premieră”, a transmis oficialul guvernamental.

Potrivit declarațiilor făcute de noul ministru al Educației, participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor, „începând să stimuleze prea devreme o industrie a meditaţiilor şi focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competenţelor-cheie”.

Daniel David: La aceste vârste se urmăreşte mai ales dezvoltarea cooperării şi a lucrului în echipă

„Am înlocuit la nivelul învăţământului primar evaluarea prin note cu evaluarea prin calificative tocmai în lumina lucrurilor descrise mai sus, pentru a nu produce prea devreme segregare între copii (şi şcoli) şi afectarea stimei de sine, important fiind aici să dezvoltăm nivelul elementar al tuturor competenţelor-cheie, în ritmul personal al fiecărui copil, nu să facem diferenţieri prea fine (şi adesea nerelevante) şi prea devreme între copii. În acelaşi spirit, la aceste vârste se urmăreşte mai ales dezvoltarea cooperării şi a lucrului în echipă, competiţia, importantă şi ea, trebuind însă gândită la acest nivel în acest context”, a mai explicat ministrul Daniel David.

Ministrul Educației a subliniat că, pentru a încuraja o competiție echilibrată, ministerul permite desfășurarea unor concursuri la nivel local, regional sau național, organizate în mod autonom și responsabil de școli, cu implicarea părinților. Aceste competiții pot contribui la un portofoliu educațional mai diversificat, însă nu au aceeași greutate și semnificație precum olimpiadele oficiale ale ministerului.

„Aşadar, hai să ne focalizăm în clasele I – IV pe dezvoltarea riguroasă şi în ritmul personal, la cât mai mulţi copii, a tuturor aspectelor elementare necesare competenţelor-cheie, fără să distorsionăm acest proces prea devreme prin focalizarea pe olimpiade organizate de minister, cu accente prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele, dar lăsând şcolilor posibilitatea să facă comparaţii responsabile şi voluntare prin concursuri locale/regionale/naţionale ce pot intra într-un portofoliu educaţional extins”, a mai precizat Daniel David.

Citește și:

Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile

7 sfaturi cum să faci diminețile înainte de școală sau grădiniță mai ușoare

Copilul începe școala? 5 abilități care îți arată în ce măsură este pregătit

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

1 COMENTARIU

  1. Avem ministru psiholog!!! Felicitări, domnule David!!! În sfârșit s-a găsit persoana care să explice ce înseamnă respectarea particularităților de vârstă!!!
    Vă mulțumesc în primul rând în calitate de părinte, iar apoi în calitate de profesor!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,847FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole