Foarte mulți părinți au devenit preocupați, în ultimii ani, de educația emoțională a copiilor lor. Părinții își doresc ca micuții lor să învețe să recunoască emoțiile să le gestioneze într-un mod sănătos și să aibă o inteligență emoțională ridicată.
Cum îi ajută pe copii inteligența emoțională?
„Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile sale și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. Acesta știe să își gestioneze emoțiile negative, având comportamente rezonabile chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori și nu abandonează o activitate atunci când aceasta devine dificilă”, explică reprezentanții UNICEF România.
Potrivit acestora, totul începe în sânul familiei, unde copiii învață modelele de comportament și strategiile de gestionare a emoțiilor.
Când sunt ineficiente activitățile de recunoaștere a emoțiilor
Primul pas în procesul de educație emoțională este recunoașterea emoțiilor. Copilul are nevoie să învețe să recunoască diferitele emoții la ceilalți și la el însuși.
În prezent, pe piață sunt foarte multe materiale care îi ajută pe copii să învețe să recunoască emoțiile: jucării, cărți de activități, carduri educative, fișe, cântecele, poezioare etc.
Doar că aceste activități și materiale în care copilul vede sau chiar desenează diferite mimici și diferite contexte asociate unor emoții pot fi eficiente sau pot fi total ineficiente în procesul de recunoaștere a emoțiilor în viața reală.
Hai să vedem două exemple de contexte în care părinții sabotează eforturile educative de a-i învăța pe copii să recunoască emoțiile.
Exemplul nr. 1:
Băiețelul în vârstă de 3 ani s-a împiedicat pe stradă, a căzut, s-a lovit și plânge. Tatăl lui, care își dorește să educe un bărbat puternic și curajos, îi spune: „Nu te doare, nu ai de ce să plângi. Ești puternic și bărbații nu plâng.”
Exemplul nr. 2:
Două surori râd și se distrează pe seama unei scene dintr-un desen animat. Mama, care le aude din bucătărie, apăsată de stresul de la job și de ultima ceartă cu soțul, vine și se răstește la ele: „Ce-i cu veselia asta? V-ați făcut toate temele? Ghiozdanele sunt făcute? Ia uite ce dezordine ați făcut pe masă! Lăsați distracția și faceți-vă treaba. După râs vine plâns!”
Citește și:
Conflictele cu copilul. 7 urmări negative care trec neobservate
Cele 29 de nevoi de bază ale copilului. Vezi câte puncte din listă bifezi
Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine
Fără să-și dea seama, numeroși părinți le interzic copiilor lor să simtă anumite emoții, în special pe cele considerate negative. Sunt acele emoții deranjante, care necesită un efort emoțional mai mare pentru a fi gestionate, precum frica, furia, tristețea etc.
Copiilor le este dificil să-și gestioneze emoțiile din cauză că nu îndrăznesc să și le recunoască, după ce au învățat să și le reprime, să le ascundă, prefăcându-se că nu există.
Și, desigur, nu poți recunoaște o emoție la o persoană atunci când, pentru a păstra relația cu mama sau tata, trebuie ca respectiva emoție să nu existe. Poți desena emoția pe hârtie, poți ști la modul rațional și teoretic despre existența ei, însă, în viața reală, nu o poți repera în tine sau în alți oameni.
Educația emoțională a copiilor începe de la părinți
Partea cea mai dificilă în misiunea de a crește copii cu o inteligență emoțională ridicată este faptul că foarte mulți adulți au în continuare mari dificultăți de a-și recunoaște propriile emoții și de a și le autoregla.
Din cauză că și lor, la rândul lor, părinții le-au interzis în copilărie să simtă anumite emoții, – furie, frică, tristețe sau chiar bucurie, – în lipsa lucrului cu sine conștient și asumat, ei evită aceste emoții prefăcându-se că nu există în ei. Ceea ce îi face să nu le poată recunoaște la alții, inclusiv la copii, să nu le poată tolera, să vrea să le vadă dispărute cât mai repede.
Un părinte care nu își recunoaște emoțiile și nu le permite să existe nu are cum să-și învețe copilul să-și recunoască emoțiile, cu toate cardurile dea activități, jucăriile și cărțile din lume.
Copilul copiază comportamentul părintelui, cu strategiile emoționale și mentale invizibile care determină comportamentul.
Iar atunci când este certat pentru că simte o anumită emoție, reprimarea emoțiilor devine cea mai la îndemână opțiune de a interacționa cu propriile emoții.
În acest caz, soluția este ca părinții să lucreze cu ei înșiși pentru a face pace cu emoțiile lor, și pentru învăța să-și autoregleze emoțiile.
Sunt numeroase modalități prin care adulții pot lucra cu ei pentru a-și dezvolta inteligența emoțională, printre care:
- Lectura unor cărți despre emoții, inteligența emoțională, vindecarea copilului interior
- Vizionarea unor videouri sau webinarii înregistrate pe această temă
- Scrierea într-un jurnal de lucru cu sine, scrierea unor exerciții recomandate de specialiști
- Urmarea unor cursuri, workshopuri, programe în cadrul cărora învață să-și accepte propriile emoții și să lucreze cu ele
- Un proces de terapie sau coaching cu un specialist sau terapeut pentru abordarea personalizată și punctuală a provocărilor
Dacă dorești să descoperi mai multe detalii despre gestionarea emoțiilor, te invit să vizionezi înregistrarea unui webinar pe care l-am susținut cu tema „Cum gestionăm eficient emoțiile în familie”:
Dacă nu știi cum să reacționezi atunci când copilul manifestă furie, frică sau alte emoții dificile, te invit să te abonezi la newsletter și să descarci strategia care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte aceste emoții:
Totodată, îți las mai jos și câteva recomandări de cărți și activități pentru ghidarea copiilor în recunoașterea emoțiilor:
(Cu precizarea că, pentru a fi eficiente, așa cum am scris mai sus, e nevoie să fie susținute de părinți conștienți de propriile emoții care fie își autoreglează emoțiile, fie se află în proces de învățare.)
1. „Ce, cum si de ce simt? Ema si Eric descoperă emoțiile”, de Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană)
Cartea se adresează copiilor cu vârsta peste 3 ani pe care îi invită să descopere prin ce emoții trec eroii Ema și Eric. Cu umor și relaxare, asociind emoțiile cu animăluțe cu care seamănă, copiii vor înțelege 18 emoții comune și cum le pot primi în viața lor astfel încât toată lumea să fie bine și să se simtă iubită.
Emoțiile neplăcute trec mai repede atunci când învățăm să le recunoaștem. Corpul nostru ne oferă indicii despre emoțiile pe care le simțim. Apoi, în funcție de aceasta, știm ce să facem pentru a nu ne lăsa afectați de ea sau pentru a nu răni pe cineva.
2. „Marea carte a emoțiilor. Povesti pentru recunoasterea emotiilor” de Jambor Eszter
Pentru a putea pune în cuvinte emoțiile pe care le simte, copilul are nevoie să învețe să le recunoască în sine și în ceilalți. Povestioarele din acest volum vin în ajutorul părinților care au copii de vârsta grădiniței aflați în proces de identificare a emoțiilor și de dezvoltare a inteligenței emoționale.
3. „Emoțiile explicate copiilor (dar și părinților)” de Philippe Grimbert
Uneori, copilul este stimulat de propriile sale emoții. Alteori, emoțiile îl preocupă prea mult și devin o piedică pentru el, deoarece nu le poate recunoaște sau exprima bine. Această carte poate ajuta copiii și părinții să înțeleagă sau să valorifice aceste emoții. Totodată, părinții vor afla ce pot face pentru a asigura sănătatea emoțională a copiilor.
4. Set Emoții, 81 cartonașe 9,5×9,5 cm, 2+ ani
Setul cuprinde 81 de imagini sugestive reprezentând diverse emoții și posibile cauze ale acestora. Kitul este potrivit după vârsta de 2 ani. Copilul poate învăța să identifice și să denumească emoții dezvoltând atât limbajul receptiv, cât și limbajul expresiv.
5. 52 de jetoane pentru a înțelege emoțiile de Stephanie Boudaille-Lorin
Furia, tristețea și frica sunt emoții mai puțin plăcute decât bucuria, veselia sau mândria, dar toate ne transmit un mesaj important, pe care trebuie să-l ascultăm și să-l descifrăm. Aceste jetoane îl pot ajuta pe copil să-și recunoască emoțiile, să le înțeleagă și să le accepte, pentru a fi în cea mai bună formă.
Sursa foto: Pixabay