Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie cu 5,1%. Marcel Ciolacu: „Vor fi indexate cu rata inflației”

UPDATE 21:50:

Alocațiile de stat pentru copii vor crește, de la 1 ianuarie 2023, cu 5,1%, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, în această seară, la România TV.

Astfel, ministrul Muncii a clarificat ce înseamnă indexarea cu rata inflației a alocațiilor copiilor anunțată cu o zi în urmă de liderul PSD, Marcel Ciolacu. 

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Alocațiile copiilor vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2023, au anunțat liderii coaliției de guvernare, la finalul unei ședințe desfășurate luni seara.

„Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației”, a anunțat șeful PSD, Marcel Ciolacu, într-o postare pe contul său de Facebook.

Legislația în vigoare prevede majorarea alocațiilor cu un procent calculat pe baza inflației.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS)”, prevede Ordonanța de Urgență 126/2021.

Având în vedere că inflația anuală a variat, în 2022, între 8,4% și 15,9%, estimăm că inflația medie anuală se va cifra la circa 13,3%-13,6% (în condițiile unei evoluții similare a prețurilor în ultimele două luni ale anului). Acest lucru ar însemna că majorarea alocațiilor copiilor ar fi și ea de circa 13,3%-13,6%, conform calculelor și estimărilor Parenting20.ro.

Citește și:

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

De ce să nu-i faci observație copilului atunci când se comportă urât

Cu cât vor crește alocațiile pentru copii în 2023

Cele mai recente date publicate de Institutul de Statistică indică o inflație anuală de 15,3%. „Rata anuală a inflației în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 este 15,3%”, se arată în comunicatul publicat de INS pe 11 noiembrie.

Însă, indicatorul în funcție de care se calculează majorarea alocațiilor copiilor este rata medie anuală a inflației, care „reprezintă creșterea prețurilor de consum într-un an față de anul precedent”, explică INS.

La acest moment, nu avem încă toate cifrele pe baza cărora să calculăm rata medie anuală a inflației pentru anul 2022. Însă, putem face un calcul pe baza estimării că în lunile noiembrie și decembrie situația economică se va menține pe un trend similar ultimelor luni, fără ieftiniri masive ale produselor și serviciilor și fără alte scumpiri masive.

Ne bazăm această premisă pe faptul că majoritatea furnizorilor de produse și servicii au crescut deja prețurile, iar cei care nu au făcut-o cel mai probabil o vor face începând cu 1 ianuarie, un moment mai bun decât ajunul Sărbătorilor de Iarnă pentru a renegocia contracte și a anunța noi prețuri.

Pe parcursul anului 2022, inflația anuală (prețurile dintr-o lună a anului 2022 raportate la prețurile din luna similară a anului 2021) a variat între 8,4% și 15,9%. Inflația anuală medie pe primele 10 luni din 2022 este de 13,2%. Dacă prețurile nu se modifică substanțial în ultimele două luni din an, estimările noastre arată că rata medie anuală a inflației se va cifra între 13,3% și 13,6%.

Conform acestor proiecții, alocațiile pentru copii ar urma să crească, începând cu ianuarie 2023, cu 13,3-13,6%.

Citește și:

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

Cum afli ce face copilul la școală fără a-l întreba direct? 24 de idei bune de aplicat imediat

În prezent, cuantumul alocației de stat pentru copii este de:

  • 600 lei – pentru copiii mai mici de 2 ani și pentru copiii cu handicap până la 18 ani
  • 243 lei – pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani

Luând o medie estimată a inflației medii anuale de 13,5%, noile valori ale alocației de stat pentru copii s-ar fi cifrat, conform calculelor Parenting20.ro, la:

  • 681 lei – pentru copiii mai mici de 2 ani și pentru copiii cu handicap până la 18 ani, în creștere cu 81 de lei față de valoarea actuală
  • 275,8 lei – pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, cu 32,8 lei mai mult decât valoarea actuală

Cifra finală privind valoarea ratei inflației pentru anul 2022 va fi anunțată de INS în prima jumătate a lunii ianuarie 2023.

În anul 2021, rata medie anuală a inflației s-a cifrat la 5,1%. Având în vedere că majorarea alocațiilor din 2023 se bazează pe acest indicator, nu pe cel din anul 2022, atunci și majorarea alocațiilor se va face cu doar 5,1%, procent cu mult sub rata reală a inflației din 2022.

Iată care va fi valoarea alocației de stat pentru copii în anul 2023:

  • 630,6 lei – pentru copiii mai mici de 2 ani și pentru copiii cu handicap până la 18 ani, în creștere cu 30,6 de lei față de valoarea actuală
  • 255,8 lei – pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, cu 12,8 lei mai mult decât valoarea actuală

În luna septembrie 2022, 3.521.936 de copii au primit alocații de stat pentru copii, arată statisticile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Citește și:

Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient

„De ce numai pe-al meu îl necăjesc colegii?” 5 soluții de la Oana Moraru pentru a ajuta copiii să pună limite

 

 

Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    3 COMENTARII

    1. Sa va fie rusine sa traiti voi cu banii astia ,niste bani de mizerie un copil are nevoie de multe si cu scumpirile astea nu mai poti cumpara nimik va bateti joc de ei Rusine!!! Rusine!!! Rusine!!! 🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,726FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole