Când încep părinții să distrugă stima de sine a copilului

Niciun părinte responsabil nu distruge cu intenție stima de sine a copilului și încrederea lui în sine. Dimpotrivă, majoritatea părinților sunt interesați de modalități prin care își pot ajuta copiii să fie mai încrezători.

Însă, această intenție bună a părinților se suprapune, de multe ori, peste propriile lor mecanisme emoționale inconștiente, peste propriile tipare emoționale, astfel încât se întâmplă, fără să vrea, să erodeze încrederea în sine a copiilor și stima lor de sine.

Despre cum începe acest proces a vorbit Marius Simion, Master Trainer de Programare Neuro-Lingvistică (NLP) și autor de programe de dezvoltare personală și vindecare emoțională, în cadrul workshopului online cu tema “Ieșirea din umbra anxietății”.

Vocea părintelui continuă să vorbească în mintea copilului și la maturitate

Adresându-se în cadrul workshopului adulților care doresc să pună capăt stării de anxietate, Marius Simion a spus că acceptarea de sine este primul pas necesar în procesul de transformare, care duce la ieșirea din emoțiile negative:

“Momentul în care tu treci de anxietate, momentul în care începi să vindeci emoțiile negative, de fapt coincide cu momentul în care începi să te accepți așa cum ești. Această acceptare este pasul numărul unu în transformarea ta.”

Potrivit expertului în NLP, această transformare nu poate avea loc “cât timp tu te urăști, te critici, te cerți, nu-ți place de tine, ai vrea să fii altul, dacă ție nu-ți place ceva la tine”.

Totuși, “de tine nu poți să divorțezi”, a continuat trainerul de NLP, “și atunci ești obligat să stai toată viața cu omul ăsta pe care nu-l suporți, adică cu tine însuți.”

Citește și:

“Nu ești cuminte! Ai greșit!” Marius Simion: Vinovăția nu este o tehnică de educație, ci de manipulare

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

În acest context, Marius Simion arată că, de multe ori, părerea proastă despre sine reprezintă, de fapt, mesajele învățate în copilărie de la adulții importanți:

“Începe să vezi ce-i în spate, de ce nu-ți place. Nu cumva ai fost programat de alții să nu-ți placă lucrul ăsta la tine? Nu cumva atunci când nu-ți place ceva la tine este vocea altui om în mintea ta? Pentru că e posibil, de cele mai multe ori, în realitate, tu să vorbești cu vocea părinților tăi sau cu vocea celor care te-au educat, celor care te-au crescut, celor care te-au criticat.”

Anxietatea apare când copilul nu se simte acceptat așa cum este

Conform specialistului în programare neuro-lingvistică, “aceasta reprezintă baza psihologică a inducției de anxietate. De aici a apărut anxietatea: la faptul că ai simțit, copil fiind, că nu ești acceptat așa cum ești, că nu ești în regulă așa cum ești, că nu ai emoții așa cum trebuie să ai.

Și atunci, această neacceptare permanentă, această critică permanentă te-a făcut să te vezi defect. Asta se numește lipsă de încredere în sine, lipsă de stimă de sine. “Eu nu sunt cum trebuie” – asta înseamnă să nu-ți placă de tine. Ajungi la concluzia că nu ești așa cum trebuie, pentru că, dacă erai cum trebuie, cu siguranță te acceptau ceilalți fără să te critice, dar uite, nu mă acceptă, vor să fiu altfel.”

Citește și:

9 diferențe dintre laude și încurajări. Ce îi spunem copilului pentru a-i crește încrederea în sine

Tații contează! Gáspár György prezintă efectele prezenței emoționale a tatălui pentru copil

Când se declanșează distrugerea stimei de sine a copilului

În continuare, Marius Simion a arătat cum începe distrugerea încrederii în sine și a stimei de sine a copilului:

“De fiecare dată când părintele te întreabă “Ce notă ai luat la școală?”, “Păi, am luat 9”. “Păi și ceilalți au luat 10? Au luat 10, deci sunt mai deștepți decât tine”. În momentul acela tu ajungi la concluzia că ceva nu e ok la tine și că părinții tăi și-ar fi dorit un alt copil. Acest moment în care copilul ajunge la concluzia că părinții lui și-ar fi dorit un alt copil este momentul de unde se declanșează distrugerea stimei de sine, distrugerea sentimentului că merit. Și acestea sunt rădăcinile pe care, mai târziu, le regăsești în dependențe, în senzația de agitație, de teamă fără obiect, în anxietate, în atacuri de panică, de acolo vin, din sentimentul că nu ești așa cum ar trebui, așa cum cei care te-au creat consideră că ar fi trebuit să fii. E ca și cum te-au creat greșit și tu toată viața duci cu tine acest stigmat al creării greșite de către părinții tăi.”

Specialistul citat recomandă NLP-ul, psihologia și psihoterapia, care “te învață cum să repari acest mecanism, pentru că da, el se poate repara”.

Până la sfârșitul săptămânii, înregistrarea acestui workshop poate fi vizionată gratuit AICI.

Citește și:

Cum să crești un copil cu încredere în sine. 3 lucruri pe care să NU le faci

Oana Moraru: Părinții sunt singura salvare a copiilor. Școlile sunt aruncate în aer de minți împrăștiate, deconectate, fragmentate

“Ai avut un comportament urât!” Pentru a reuși, copilul tău are nevoie de încrederea ta, nu de pedeapsa ta

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Freepik.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,736FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole