Protecție sau abuz al statului? Copil de 4 ani, luat de Protecția Copilului de lângă mamă, după o sesizare a medicului de familie

O mamă din București și fiul ei de 4 ani trec printr-o adevărată dramă, începând din luna mai, când copilul a fost luat de urgență de lângă femeie, în urma unei sesizări făcute de medicul de familie.

În timp ce aștepta la medicul de familie pentru un concediu medical, copilul a devenit agitat și a început a plânge din cauză că nu a fost lăsat să se joace cu telefonul. Medicul de familie a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, care a declanșat procedurile de luare a copilului în plasament la un asistent maternal, iar femeia a fost internată fără voia ei la psihiatrie.

„Considerăm că nu este în plasament, este un act de abuz, de lipsire de libertate a acestui copil”, a declarat Alina Păsărelu, mama copilului, pentru Digi24.

„Așteptam la programare și copilul meu voia să se joace cu telefonul, eu nu am vrut să plângă pe motiv că vrea telefonul, și ea mi-a zis „Nu-i da telefonul, închide-l”. Și am închis telefonul, și normal că acest copil a plâns că voia să se joace. A fost o situație în care copilul era deja plictisit. Copilul nu este agresiv, are 4 ani”, a povestit mama ce s-a întâmplat.

Medicul de familie a relatat cele întâmplate reprezentanților Protecției Copilului, cărora le-a spus că băiețelul și-a lovit mama când i-a fost luat telefonul. A reclamat și că femeia suferă de episoade depresive și ar avea nevoie de consiliere psihologică. Aceste lucruri au fost suficiente pentru ca statul să considere că băiețelul trebuie luat de lângă mama lui.

Citește și:

Cifre oficiale în România: A crescut alarmant numărul de cazuri de violență împotriva copiilor. Simptomele abuzului

Tații contează! Gáspár György prezintă efectele prezenței emoționale a tatălui pentru copil

Internată fără voia ei la Spitalul Obregia

Totul s-a derulat rapid. Chiar în ziua când a fost făcută sesizarea, mama și copilul, însoțiți de un reprezentant DGASPC Sector 6, au ajuns la Spitalul Obregia pentru evaluare. Alina a fost despărțită de fiul ei, medicii considerând că trebuie internată împotriva voinței ei, din cauză că starea ei psihică este foarte gravă.

Iată ce spune Alina Păsărelu despre acest moment: „Mi-au luat copilul, mi l-au sustras. Am cerut în mod explicit să-mi dea voie să merg să-mi pup copilul, care se afla lângă cei de la DGASPC, mi s-a refuzat acest drept de a-l pupa și de a-i spune un cuvânt încurajator, să-i explic situația. Cei de la DGASPC au refuzat și i-au pus mâna la ochi”.

Femeia a rămas internată la spitalul Obregia timp de trei săptămâni, la solicitarea spitalului, în urma unei decizii în instanță potrivit căreia femeia poate fi un pericol pentru ea sau pentru alții. Alina nu a fost audiată, deoarece avocatul din oficiu a considerat că nu este nevoie. Mama a aflat că nu mai are niciun drept asupra copilului său abia după externare.

Copilul de 4 ani a ajuns în plasament de urgență la un asistent maternal, într-un sat din județul Ialomița, fără ca mama sau bunicii copilului să știe. Când au aflat, au făcut solicitare la DGASPC să ia copilul în grijă.

Citește și:

Oana Moraru: „Detenția va aduce în școlile românești și mai multă agresivitate din partea elevilor”

Noi sancțiuni pentru elevi: Retragerea burselor. Ce prevede noul Statut al Elevului

Copilul a fost dat bunicilor după ce cazul a apărut în presă

După ce cazul a apărut în mai multe publicații, autoritățile au dat băiețelul în îngrijirea rudelor, după câteva luni petrecute departe de ele.

„Ieri după-amiază, copilul a ajuns în familia extinsă, fiind preluat de bunicii materni, în Calafat – Dolj, în urma unei decizii pronunțate de instanță, care a dispus, cu recomandarea DGASPC Sector 6, ca măsura plasamentului băiețelului de 4 ani să fie stabilită la aceștia”, a anunțat astăzi Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), într-o informare de presă.

Reprezentanții autorității au precizat că „situația minorului a ajuns în atenția DGASPC Sector 6 în luna mai, în urma unei sesizări făcute de medicul de familie al mamei copilului. Medicul a apreciat atunci că femeia are nevoie de un tratament adecvat și a semnalat situația minorului. În urma evaluărilor de la acel moment, realizate de specialiști medicali, s-a luat decizia internării nevoluntare a femeii în cursul lunii mai, ceea ce a impus stabilirea măsurii plasamentului în regim de urgență pentru copil”.

Citește și:

Care sunt simptomele depresiei postnatale (postpartum)

Și tații au depresie postnatală. Un studiu pilot relevă 30% dintre tați cu depresie postpartum

Reprezentanții ANPDCA recunosc faptul că bunicii materni ai copilului au fost identificați încă de la început, însă, în ciuda dorinței lor de a lua copilul, conform legii minorul a rămas în plasament la asistentul maternal: „Precizăm că, potrivit documentelor puse la dispoziție de DGASPC Sector 6, bunicii materni ai copilului au fost identificați încă de la început. Deși aceștia și-au exprimat dorința de a prelua băiețelul, conform legii minorul a rămas în plasament la asistentul maternal până în momentul în care au fost încheiate toate procedurile de evaluare, prevăzute de legislație, pentru a stabili că bunicii materni îndeplinesc garanțiile morale și condițiile materiale necesare creșterii și îngrijirii copilului.”

Explicația autorităților

Iată cum explică această situație halucinantă Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA: „Într-adevăr, preluarea copilului din familia sa este întotdeauna ultima soluție și se impune doar în situații excepționale, prevăzute explicit de lege, când altfel nu poate fi apărat interesul superior al copilului. Însă, în funcție de context, acest lucru poate să fie necesar, pentru a proteja starea fizică și emoțională a celor mici. În cazul de față, când medicii au decis că este necesară internarea mamei în regim de urgență, a fost identificată o soluție pentru plasarea copilului la un asistent maternal, până la finalizarea procedurii din instanță, care la recomandarea DGASPC Sector 6 a dispus măsura de plasament la familia extinsă, la bunici”.

„Decizia preluării copilului din familie, chiar şi pe termen scurt, este mereu una dificilă. Însă, mereu este luată la nivel local dintr-un considerent foarte simplu: evitarea unor pericole la adresa copilului sau chiar a unei posibile tragedii”, a mai afirmat șeful Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Un părinte atent la nevoile copilului. Ce înseamnă attachment parenting

Doi profesori pedofili, reținuți. La ce abuzuri sunt expuși copiii

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Digi24.ro

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,234FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole