Teoriile despre educația copiilor se dezvoltă în pas cu evoluția culturii și civilizației. Părinții noștri ne-au crescut pe majoritatea dintre noi într-un spirit de dorită independență, cu frica de a nu ne mângâia prea mult ca să nu ne răsfețe, cu pedepse când făceam ceva rău și, eventual, cu recompense atunci când ne remarcam prin fapte bune.
Astăzi, mai mulți autori, printre care și Alfie Kohn, susțin că metoda bazată pe pedepse și recompense nu duce la nimic bun, în niciun caz nu dezvoltă dorința copilului de a face lucruri bune și de a reuși în viață.
În ultimele decenii, în întreaga lume s-a răspândit curentul numit attachment parenting. Cu siguranță îți este cunoscut acest termen.
Am decis să ne oprim astăzi mai mult asupra lui, să-l analizăm și să vedem în ce măsură se potrivește copiilor noștri și stilului nostru de viață.
Citește și:
Lecția pe care o învață un copil atunci când este pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting necondiționat”
9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]
Teoria și termenul de attachment parenting au fost elaborate de pediatrul american William Sears și presupun o filosofie a părinților care își cresc copiii bazându-se pe principiile Teoriei Atașamentului, elaborată inițial de psihanalistul britanic John Bowlby și dezvoltată de Mary Ainsworth.
Conform Teoriei Atașamentului, copilul își formează o puternică legătură emoțională cu părinții săi sau cu persoanele care îl cresc în perioada copilăriei, iar modul în care percepe această perioadă și modul în care se simte copilul are efecte pe durata întregii sale vieți.
Din perspectiva acestei teorii, părinții atenți la nevoile copilului și care îi oferă mereu susținere emoțională și înțelegere îl vor ajuta să se simtă în siguranță, să aibă o dezvoltare psiho-emoțională reușită și, în general, să se simtă bine.
La polul opus, părinții mai puțin sensibili la nevoile copilului și indisponibili din punct de vedere emoțional, cei care neglijează nevoile micuțului pot genera un sentiment de nesiguranță la copil, ce poate degenera în probleme de sănătate a minții și a sufletului, de genul depresiilor, anxietății sau tulburărilor alimentare.
Citește și:
Psiholog Petronela Rotar: Să ne intre bine în cap, copiii nu pot să-și imagineze sau să proiecteze abuzuri sexuale. Ei nu mint despre așa ceva
Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe
Ce presupune, în mod concret, attachment parenting? „Biblia” acestei metode de creștere a copiilor este cartea „The Baby Book” scrisă de William și Martha Sears.
Lucrarea recomandă 7 sfaturi practice de parenting:
1. Primele ore după naștere sunt considerate foarte importante în asigurarea atașamentului.
2. Părinții sunt încurajați să învețe să înțeleagă plânsul copilului și să-i răspundă rapid și eficient.
3. Alăptarea oferă numeroase avantaje fiziologice și psihologice atât mamei, cât și copilului.
4. Copilul trebuie purtat într-un sling sau cu ajutorul unui alt sistem de purtare. Este important ca micuțul să fie în contact corporal cu părintele.
5. Este recomandat că părinții să doarmă în aceeași încăpere cu copilul sau chiar în același pat, mai ales când mama alăptează pe parcursul nopții.
6. Un echilibru între răspunsul pozitiv și negativ la cererile copilului este necesar pentru a menține familia armonioasă.
7. În locul „antrenării” copilului pentru a plânge cât mai puțin și pentru a dormi cât mai mult, părinții sunt încurajați să-și asculte instinctul și intuiția.
Citește și:
6 lucruri pe care le fac părinții cu copii independenți
„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de viață de la un pediatru celebru
Potrivit susținătorilor attachment parenting-ului, aceste sfaturi îi ajută pe părinți să răspundă rapid și să fie sensibili la nevoile copiilor, fapt ce facilitează dezvoltarea unui atașament sigur.
Totodată, există și o asociație la nivel mondial numită Attachment Parenting International (API) care se adresează părinților care aleg această metodă de creștere a copiilor. API identifica 8 principii de attachment parenting, conform site-ului webmd.com. La rândul lor, părinții au o mare libertate de a-și alege modul în care interpretează aceste principii și le pun în practică.
Așadar, iată care sunt cele 8 principii de attachment parenting:
1. Pregătește-te pentru sarcină, naștere și pentru „meseria” de părinte
Susținătorii attachment parenting-ului sunt de părere că este importantă eliminarea gândurilor și sentimentelor negative legate de sarcină. Procedând astfel, părintele va fi bine pregătit pentru exigențele emoționale pe care le implică misiunea de părinte.
Citește și:
Petronela Rotar explică ce înseamnă analfabetism emoțional. Cum ne controlăm emoțiile?
Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți
2. Hrănește copilul cu dragoste și respect
Alăptarea este modul ideal de a crea un atașament sigur pentru copil. Copiii alăptați știu că părinții vor fi atenți la semnalele pe care le transmit și le vor îndeplini nevoile.
3. Răspunde cu sensibilitate
Din perspectiva attachment parenting-ului, părinții consideră toate expresiile emoțiilor copiilor, inclusiv crizele de tantrum repetate, ca fiind eforturi reale de comunicare. Aceste eforturi trebuie luate în serios și înțelese, mai degrabă decât pedepsite sau respinse.
4. Beneficiile atingerilor
Se recomandă cât mai mult contact fizic între părinte și copil. Modalitățile de a realiza acest lucru includ purtarea bebelușului într-un sistem de purtare și băile împreună cu el.
5. Parenting în timpul nopții
Experții în attachment parenting recomandă co-sleeping-ul, adică cel mic să doarmă în aceeași cameră cu părinții, astfel încât aceștia să-și poată hrăni și liniști copilul în timpul nopții. Unii părinți preferă să doarmă în același pat cu copilul.
Citește și:
Dr. Lawrence J. Cohen: Cele două limbaje care ne ajută să construim o legătură strânsă cu copiii
Copiii noștri, liberi la aroganță și lipsă de respect? Cu ce înlocuim metodele de educație moștenite
6. Îngrijire constantă, cu dragoste
Susținătorii attachment parenting-ului recomandă prezența aproape constantă a unui părinte alături de copil, chiar și atunci când este vorba de ieșiri la plimbare sau când părinții ies în oraș. Adepții acestei metode se declară împotriva opțiunilor de îngrijire a copiilor (bonă, creșă, grădiniță etc.) pentru mai mult de 20 de ore pe săptămână în cazul copiilor mai mici de 30 de luni (2 ani și jumătate).
7. Practicarea disciplinei pozitive
În general, părinții sunt sfătuiți să distragă atenția, să o redirecționeze și să o ghideze chiar și în cazul copiilor foarte mici, pentru a modela un comportament pozitiv. În attachment parenting, părintele face eforturi să înțeleagă ce vrea să comunice un comportament negativ al copilului. Părinții sunt încurajați să găsească o soluție împreună cu copilul, evitând bătaia sau impunerea voinței lor în fața copiilor.
La final, o întrebare pentru tine: În ce măsură simți că ți se potrivește attachment parenting-ul?
Citește și:
Încercarea de a forța copilul să fie autonom prea devreme poate duce la dependențe. 9 sfaturi de la Gáspár György
Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor
Când comportamentul copilului e mai important decât nevoile sale emoționale
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Joshua Reddekopp, Unsplash