Reguli obligatorii pentru examenul de Bacalaureat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației

Mâine încep probele scrise la Bacalureat. Ministerul Educației a publicat, astăzi, câteva informații importante despre desfășurarea acestora. Examenele se vor desfășura în perioada 1 – 5 iulie, în 477 de centre de examinare.

Potrivit datelor transmise de comisiile de organizare a examenului de Bacalaureat, peste 134.000 de candidați sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației. Dintre aceștia, peste 119.000 de candidați sunt din promoția curentă, iar peste 15.000, din seriile anterioare.

Absolvenții pot susține toate probele scrise la Bac sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.

Citește și:

Te stresezi cu examenele copilului mai tare decât el? 7 recomandări de la psihologul Mihai Copăceanu

Gáspár György: Să nu punem performanțele adolescenților mai presus de starea lor de bine. „Indiferent de rezultat, noi rămânem alături de tine!”

Calendarul de desfășurare a probelor scrise din cadrul Bacalaureatului 2024:

 • Luni, 1 iulie: Limba și literatura română
 • Marți, 2 iulie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
 • Joi, 4 iulie: proba la alegere a profilului și specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare, pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
 • Vineri, 5 iulie: Limba si literatura maternă (pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)

Accesul la probele scrise de Bacalaureat 2024

Probele încep la ora 9:00.

Accesul elevilor în sălile de examen este permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Citește și:

Fiica lui Virgil Ianțu dă Bacul. „Rolul nostru de părinți este foarte important acum. Trebuie să fim răbdători și înțelegători”

„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

Timp de lucru

Pentru redactarea unei lucrări scrise sau rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore. Timpul se calculează din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Beneficiază de prelungire candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare. Pentru acești elevi, durata examenului poate fi prelungită cu cel mult două ore.

Instrumente de lucru permise în sălile de examen

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

Pentru executarea schemelor și a desenelor absolvenții trebuie să folosească numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Încep examenele școlare. 7 moduri în care îți poți ajuta copilul să le treacă mai ușor

Obiecte interzise

Ministerul Educației avertizează că este interzisă introducerea în sălile de examen a următoarelor tipuri de obiecte:

 • Ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.
 • Orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)
 • Manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Citește și:

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

„Renunț la ASE după 2 ani, ca să dau la Psihologie”. 8 sfaturi ca să susții adolescentul în alegerea carierei

Când se afișează rezultatele la Bacalaureat 2024 și când se depun contestațiile

Afișarea primelor rezultate în centrele de examen și online este programată în data de 8 iulie, până la ora 12:00.

Contestațiile pot fi depuse sau transmise în aceeași zi, 8 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie, în centrele de examen și online. Rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului, adică vor fi publicate codurile aferente candidaților.

Citește și:

Lista concursurilor și olimpiadelor ale căror premii pot fi echivalate cu nota 10 la Bacalaureat 2024

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Condițiile pentru promovarea examenului de Bacalaureat 2024

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

 • Susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
 • Susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei de cel puțin 5 la fiecare dintre acestea
 • Obținerea unei medii a notelor la probele scrise de cel puțin 6

Telverde pentru sesizări legate de Bacalaureat 2024

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați, între orele 8:00 – 16:00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea sau desfășurarea examenului.

Activitățile din cadrul examenului național de Bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Citește și:

Absolventă de 10, despre Bacalaureat: „Societatea a creat în jurul lui o bulă de stres care pune presiune pe tine la fiecare pas”

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Andy Barbour, Pexels

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,280FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole