Când copilul își roade unghiile. Cum să-l dezobișnuiești de acest obicei urât

Copilul tău își mănâncă unghiile și nu știi ce să faci pentru a opri acest obicei urât? Îți propunem câteva sfaturi utile.

Când încep copiii să-și roadă unghiile?

Primul pas este de a înțelege motivul pentru care copilul își roade unghiile. Predispuși la acest obicei sunt copiii retrași sau cei agitați.

Totuși, motivele pentru care cei mici încep să-și roadă unghiile pot fi variate: plictiseală, stres, curiozitate sau chiar imitarea comportamentului unei alte persoane. De asemenea, psihologii au observat că, atunci când copiii își mănâncă unghiile, există probabilitatea ca ei să se confrunte cu situații stresante sau de care le este frică și pe care nu reușesc să le gestioneze singuri. De aceea, este important să verifici dacă nu este cazul copilului tău.

Instinctul îți spune să-i atragi atenția copilului de fiecare dată când îl vezi că își mănâncă unghiile. Însă, această abordare nu are succes mereu. Pedeapsa ori atingerile ușoare pe mână, nu sunt recomandate.

Copilul trebuie să fie motivat să renunțe la acest obicei din propria inițiativă.

Citește și:

Psiholog Sandra O’Connor: „Rolul nostru ca părinte e rolul unui șofer care duce copilul la destinație”

Chiar dacă nu ne este ușor, e important să facem aceste 3 lucruri ca părinți

O primă încercare de a-l determina pe copil să nu-și mai roadă unghiile este de a vorbi cu el. Dacă știi ce lucruri îl deranjează pe el la alți copii (dacă prietenii lui mestecă mâncarea gălăgios, ori dacă obișnuiesc să zgârie masa, ori tabla), spune-i că la fel de deranjant poate fi și obiceiul său, de a-și mânca unghiile.

Un alt argument este acela că mâncatul unghiilor îi pune sănătatea în pericol: mâinile murdare, unghiile pline de murdărie, după câteva ore petrecute în parc. Iar din cauza acestui obicei, dinții i s-ar putea deforma și va avea o dantură urâtă, fiind necesare vizite mai dese și poate chiar dureroase la stomatolog.

Copiii nu conștientizează pericolele și implicațiile pe termen lung ale acțiunilor lor. Pentru ei, viitorul este o noțiune abstractă și se raportează mereu la prezent. La fel, obiceiul de a-și mânca unghiile nu este conștientizat.

Citește și:

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

Cum să-l dezobișnuiești pe copil să-și roadă unghiile

1. Ține-l ocupat

De obicei, copilul își mănâncă unghiile de plictiseală, atunci când nu are altceva de făcut. Încearcă să-l ții ocupat, cu diferite activități, mici jocuri, cărți. Chiar și atunci când sunteți pe drum sau în mașină, luați la voi o carte mai mică, o jucărie. Antrenează-l într-o povestire, întreabă-l cum a fost la grădiniță sau la școală, cum s-a jucat, ce mai fac prietenii lui, despre ultima vizită la bunici etc.

 

2. Uleiul de ghimbir

Atunci când nu reușești să-l convingi pe copil să renunțe la rosul unghiilor, îi poți pune puțin ulei de ghimbir pe unghii. Gustul amar al uleiului îl va dezobișnui rapid de acest obicei.

 

3. Gustări sănătoase, mereu la îndemână

O altă opțiune este de a avea mereu la îndemână gustări, pentru a le duce pe acestea în guriță, în locul unghiilor. Alege gustările sănătoase: felii de măr, fâșii de morcov, alune, migdale, caju, miez de nucă etc.

 

4. Ține-i unghiile scurte

Pentru a nu-l mai tenta, ai grijă ca unghiile lui să fie mereu tăiate.

Citește și:

5 lucruri pe care să le faci astăzi în relația cu copilul ca să nu regreți mai târziu

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Cum cultivăm inteligența emoțională a copilului. 3 pași de la psihologul Lenke Iuhoș

Este ușor să-l convingi pe copil să nu-și mai mănânce unghiile. Ai nevoie de răbdare și să fii constantă, iar familia – tatăl copilului, bunicii – să respecte aceste reguli la fel ca și tine.

Care dintre aceste soluții ți se pare a fi cea mai potrivită pentru a-l dezobișnui pe copil să-și mănânce unghiile?

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Freepik.com

 

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,852FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole