Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte

“Dragostea de carte este unul dintre cele ai prețioase daruri pe care le poți oferi copiilor tăi”, consideră Erin Kurt, expert în educație și coach pentru mame din Marea Britanie. 

Sunt convinsă că foarte mulți părinți sunt de acord cu afirmația specialistului. Problema este cum putem educa dragostea de carte într-o lume inundată de tehnologie?

Ce putem face pentru a ne motiva copiii să aleagă o carte în loc să stea pe telefon?

Cum îi putem convinge să lase jocurile sau filmulețele și să răsfoiască o carte?

 

Erin Kurt vine în întâmpinarea părinților cu 10 idei simple și eficiente în a motiva copiilor să citească:

 

1. Citește-i copilului în mod constant. Atunci când îi citești dintr-o carte, fă-o cu intonație, imitând vocile diferitelor personaje. 

2. Oferă un exemplu pozitiv: citește cât mai des, în prezența copiilor. E important să fie o lectură pe suport fizic: dintr-o carte de bucate, dintr-un roman, dintr-o carte de dezvoltare personală, dintr-o revistă, dintr-un ziar etc. Important este să citești pe suport fizic.

3. Discută cu copiii despre lecturile voastre în timpul meselor. Împărtășiți-vă gândurile și trăirile legate de conținutul citit.

Citește și:

31 de citate adevărate și frumoase despre părinți și parenting

Psihologul Lenke Iuhoș: 3 expresii care îi fac rău copilului

4. Organizează un program de lectură. Pot fi 30 de minute pe zi, după cină, sau poate fi 1-2 ore în fiecare joi seara, sau orice altă zi și interval de timp potrivit pentru familia voastră.

5. Club de lectură acasă. În cazul în care copiii deja învață la școală despre operele literare, clubul de lectură de acasă va fi cu atât mai util! Poți discuta cu copiii despre cărțile pe care le-au citit în cadrul programei școlare. Vă puteți gândi împreună și la alte activități interesante în acest club, precum să alegeți în fiecare lună o carte a lunii.

6. Cumpără-i copilului cărți cu personaje care poartă același nume ca și copilul. Potrivit specialistului, această tehnică este eficientă chiar și în cazurile grave de îndepărtare de cărți. “În copilărie, citeam doar primul și ultimul capitol al cărții, pentru a putea să scriu ceva despre respectiva carte. Însă, totul s-a schimbat după ce mama mi-a cumpărat o carte în care pe eroina principală o chema Erin”, argumentează Erin Kurt. Iată, deci, o idee simplă, însă foarte eficientă!

7. Cărțile cu CD-uri reprezintă o invenție excelentă. Copilul poate asculta înregistrarea audio în timp ce urmărește textul. Această metodă îi poate inspira pe copiii care nu vor să citească singuri. De asemenea, metoda îi poate ajuta să citească pe copiii care nu au învățat încă.

8. Oferă-i cadou o carte cu ocazia sărbătorilor și aniversărilor. Nu trebuie să fie singurul cadou, ci cel puțin o parte a cadoului.

Citește și:

Ajută-l de mic să scrie corect. 10 activități distractive pentru învățarea gramaticii

9 diferențe dintre laude și încurajări. Ce îi spunem copilului pentru a-i crește încrederea în sine

9. Mergi împreună cu copilul la bibliotecă. Chiar dacă este încă mic, în timp ce tu cauți cărțile pe care vrei să le citești, copilul se va familiariza și el cu mediul de lectură, va putea observa cărțile și activitățile pentru copii sau chiar va putea participa la ateliere pentru copii, atunci când se organizează. În cazul copiilor mai mari, mersul la bibliotecă poate deveni un obicei, care poate fi însoțit, de ce nu, de o înghețată sau o ciocolată caldă după.

10. Citiți împreună cărți care au fost ecranizate, apoi vizionați filmele și comparați cartea cu filmul.

Care dintre aceste idei ți-a plăcut cel mai mult și te gândești să o aplici pentru a-ți încuraja copilul/copiii să citească mai multe cărți?

 

Sursa foto: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole