De ce copilul NU trebuie să împartă jucăria. Soluția alternativă care rezolvă conflictele de la locul de joacă

Un copil care refuză să îi ofere jucăria lui unui alt copil nu este egoist, ci pur și simplu este concentrat la activitatea pe care o desfășoară, explică Heather Shumaker, fondatoarea conceptului de Renegade Parenting și autoarea cărții „Este OK să nu împărți… și alte reguli renegate pentru creșterea copiilor competenți și plini de compasiune” (engl. „It’s OK Not to Share and Other Renegade Rules for Raising Competent and Compassionate Kids”).

Explicația autoarei vine în contradicție cu mentalitatea comună, conform căreia copiii trebuie învățați de mici să fie altruiști și darnici prin obligarea lor de a oferi jucăriile și obiectele lor altor copii, dacă aceștia le solicită.

Însă, argumentul că cel mic este ocupat, concentrat și cu atenția focusată pe activitatea cu acel obiect este unul foarte puternic. Știm că atenția și concentrarea copilului se dezvoltă pe măsură ce acesta are tot mai multe momente și tot mai lungi în care este concentrat. Și, dacă îți dorești ca, mai târziu, copilul tău să fie atent la școală și să-și poată menține concentrarea asupra unei activități sau asupra temelor pentru acasă, este esențial să-i încurajezi și să-i protejezi momentele de concentrare pe care le are în mod natural când e mic.

Personal, am urmat acest principiu cu strictețe încă de când fiul meu era mic și am observat că, la un an și jumătate, reușea să-și păstreze atenția asupra unei activități peste 10 minute.

Din acest punct de vedere, când părintele întrerupe jocul copilului, pentu a-i cere să-i ofere jucăria unui alt copil, ce face de fapt este să-l întrerupă din activitatea pe care este concentrat, adică să distrugă o repriză de concentrare, ceea ce, pe termen lung, poate afecta capacitatea micuțului de a-și menține concentrarea un timp mai îndelungat.

Cum le facem rău copiilor când îi obligăm să împartă jucăria

Iată de ce spune Heather Shumaker, autoare pe site-ul heathershumaker.com, când forțăm copilul să-i dea jucăria unui alt copil, le facem ambilor copii mai mult rău decât bine:

„Păstrarea unei jucării atunci când un alt copil și-o dorește nu este o caracteristică a unui copil egoist, ci pur și simplu a unui copil ocupat. Protejează dreptul copilului tău de a se juca și învață-l să spună „Încă nu am terminat”.

Să-i întrerupi joaca, recompensându-l imediat pe celălalt copil, nu aduce niciun beneficiu niciunuia dintre copii. Așteptarea rândului său îi învață lecții extraordinare în ceea ce privește amânarea recompensei. Copiii mici nu sunt pregătiți să împartă. Făcând lucrurile cu rândul, copiii sunt împuterniciți și învață politețea, sensibilitatea și generozitatea spontană”, spune autoarea citată.

Recompensa imediată

Practic, copilul care primește jucăria cedată de un alt copil obține o recompensă imediată, ceea ce înseamnă un minus la capitolul inteligență emoțională.

Potrivit autorului și psihologului Daniel Goleman, autorul cărții „Inteligența emoțională”, amânarea recompensei este una dintre caracteristicile persoanelor cu un nivel înalt de inteligență emoțională, persoane care reușesc să aibă succes în viață.

Soluția care ne ajută să evităm scandalurile și certurile de la locul de joacă este să îi învățăm pe copii să aibă răbdare și să-și aștepte rândul. În acest fel, copiii învață să-i respecte pe ceilalți, să le respecte nevoile, în timp ce învață această abilitate minunată de amânare a recompensei, care mai târziu, în viață, se va traduce prin perseverență și capacitate de a face astăzi acțiuni care vor aduce rezultate mâine, peste o lună sau peste ani.

Inclusiv economisirea și investițiile pot fi realizate mai ușor de persoanele care pot amâna recompensa comparativ cu cele care caută o recompensă imediată, ele preferând să cheltuiască toți banii astăzi, pentru a se bucura de ei acum.

Citește și:

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine

Copilul nu vrea să împartă jucăriile? De ce să nu îi ceri să împartă cu alții

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Alexandr Podvalny, Unsplash.com

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,832FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole