Specialiștii în psihologie au ajuns la concluzia că oamenii simt și înțeleg iubirea în principal în cinci moduri: cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile primite și mângâierile fizice.
Gary Chapman și Ross Campbell susțin, în cartea lor „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, că aceleași cinci moduri în care persoanele își exprimă iubirea sunt valabile și în cazul copiilor. Așa se explică faptul că, de multe ori, părinții fac lucruri prin care își exprimă afecțiunea față de copiii lor, însă cei mici nu simt și ei același lucru.
Totuși, dintre aceste cinci limbaje, psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că manifestarea cea mai profundă a iubirii se realizează prin limbajul mângâierilor fizice, care include o paletă foarte largă de gesturi de afecțiune.
Potrivit specialistei, atingerea fizică este în sine mai mult decât exprimarea iubirii, este o cale de a ne menține sănătatea atât la nivel emoțional, cât și mental sau fizic.
„În folclor sunt răspândite 3 expresii care descriu cel mai corect puterea îmbrățișărilor: Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi ca să supraviețuim, 8 ca să ne menținem și 12 ca să creștem. Mai mulți oameni de știință au concluzionat, prin nenumărate experimente, că nevoia de contact corporal este la fel de importantă precum nevoia de mâncare, apă și somn”, a explicat psihologul Laura Maria Cojocaru, președintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, într-un comunicat de presă.
Ce efecte au îmbrățișările
Pe lângă senzația de bine pe care o creează, îmbrățișările au ca efect alinarea durerii sufletești și reducerea anxietății și a depresiei. Din acest motiv, persoanele care au aceste trăiri au șanse mai mari de recuperare și recăpătare a stării de bine atunci când au pe cineva alături.
De asemenea, îmbrățișările pot lupta eficient împotriva infecțiilor și pot reduce riscul bolilor cardiovasculare, a mai arătat psihologul citat.
Importanța atingerii se reflectă în compoziția pielii noastre, care are milioane de celule receptoare sensibile la cea mai mică schimbare de presiune. Iar în structura creierului s-a descoperit că aria din cortexul cerebral prefrontal dedicată atingerii este mult mai mare decât suma ariilor tuturor celorlalte simțuri.
„În doar 10 secunde de îmbrățișare se produce la nivel fizic o scădere a hormonului stresului în creier. Această reacție chimică scade presiunea sângelui, luptă împotriva oboselii și a infecțiilor și ameliorează simptomele depresiei. De asemenea, prin îmbrățișări, scade cantitatea de cortizol din sânge (hormonul care reglează metabolismul glucidic). Reacțiile biochimice și fiziologice la îmbrățișare, pot produce (în special la femei, arată unele studii) îmbunătățirea competențelor sociale (comunicare, reducerea sentimentelor de jenă, asertivitate) și creșterea sentimentului de încredere. Totodată, îmbrățișarea aduce stimulări psihice și fiziologice pozitive, atât la cei care îmbrățișează cât și la cei îmbrățișați, crescând sentimentul de protecție, siguranță, încredere în sine și în cei din jur, forță interioară și sănătate”, a precizat psihologul Laura Maria Cojocaru.
Astfel, un părinte care își îmbrățișează de mai multe ori pe zi copilul îi asigură acestuia o stare de bine, îi conferă mai multă forță interioară pentru a depăși dificultățile cu care se confruntă, îi oferă mai multă încredere în sine și îi asigura un sprijin real în lupta cu afecțiunile fizice, dacă acestea există.
Citește și:
Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György
Copilul este trist? 14 fraze pe care i le poți spune pentru a-l ajuta să depășească emoțiile dificile
Cel mai simplu mod prin care îi poți asigura copilului tău echilibrul emoțional
Sursa foto: Arina Krasnikova, Pexels.com
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0