De câte ori nu am văzut părinți stresați, jenați sau de-a dreptul enervați pentru că micuțul lor refuză să dea și altui copil jucăria sa? Poate chiar noi înșine am avut momente de supărare din acest motiv, mai ales la locul de joacă, atunci când copilul nu vrea să împartă jucăriile sale cu alți copii.
Pentru noi, adulții, este de bun-simț să oferim un obiect unei alte persoane, dacă aceasta și-l dorește, mai ales când știm că ni-l va returna peste puțin timp. Ceea ce nu este cazul la copiii mici. La vârsta de doi-trei ani, un copil nu are încă noțiunea timpului bine clarificată și nu înțelege faptul că va primi înapoi în curând acea jucărie. El crede că trebuie să se despartă de jucăria lui, poate chiar cea preferată, pentru totdeauna.
Din acest motiv, copilașii mici nu înțeleg conceptul de a da celuilalt, de a împărți lucrurile cu alții. Iar noi, adulții, părinți, educatori sau bone, avem tendința să facem abuz de acest concept. Noi spunem „Împarte cu alții”, dar, în realitate, ceea ce vrem să spunem este „Dă-i altui copil lucrurile tale”. Pe termen lung, acest lucru nu duce la nimic bun.
Citește și:
Copilul are comportamente opoziționiste și sfidătoare? Checklist-ul lui Janet Lansbury pentru părinți
Copilul NU este un adult în miniatură. Când sunt pregătiți copiii să ofere necondiționat
Modul potrivit prin care copilul învață să împartă cu alții
Ce putem face în această situație?
„Este cel mai potrivit ca cei mici să gestioneze aceste situații singuri, în timp ce adulții se asigură că nu se lovesc și nu se rănesc între ei”, spune Janet Lansbury, autoarea cărții „Elevating Child Care: A Guide to Respectful Parenting”.
Janet Lansbury este autoarea unuia dintre cele mai populare bloguri de parenting din SUA, autoare de cărți pentru părinți și mamă a 3 copii.
Potrivit acesteia, „atunci când noi intervenim, fără să fie nevoie, insistând ca un copil să împartă ceva cu alții, îl privăm pe acel copil de o experiență socială de învățare. Și atunci când insistăm ca acest copil să-și împartă lucrurile înainte să înțeleagă pe deplin ce înseamnă acest lucru, riscăm să transformăm cuvântul „a împărți” într-un cuvânt rău”.
Copilul începe să dea lucrurile și altor copii, începe să împartă cu alții atunci când simte empatia față de ceilalți. Iar empatia este „modelată prin răbdarea și încrederea părintelui în el”, mai spune autoarea Janet Lansbury.
Citește și:
Cum înveți copilul mic să nu facă crize atunci când se înfurie?
Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic
“Mamă, nu mă grăbi să devin adult.” 14 lucruri pe copiii ni le-ar cere dacă ar fi conștienți de nevoile lor
Tu cum reacționezi atunci când copilul nu vrea să împartă jucăriile cu alți copii?
Sursa foto: Alexandr Podvalny, Unsplash