Copilul te sfidează sau îți vorbește urât și nepoliticos? Majoritatea copiilor au perioade când încearcă să-și sfideze părinții printr-un comportament nepoliticos la adresa lor.
Dacă te-ai confruntat cu această situație, știi deja cât de provocatoare pot fi aceste momente. De multe ori, părinții se enervează și sunt tentați să-și disciplineze copiii prin diverse metode, pentru a-i determina să-i asculte și să aibă un comportament respectuos.
Știm că oamenii se simt, uneori, irascibili și își pot îndrepta starea negativă către alte persoane. Faptul că știi acest lucru nu te ajută atunci când vezi cum copilul tău te sfidează, îți răspunde urât înapoi și manifestă lipsă de considerație și respect.
Care este cea mai potrivită și eficientă reacție a părinților?
Sfatul specialiștilor în parenting este ca părinții să ignore momentele când copilul își dă ochii peste cap, însă să nu tolereze situațiile când acesta manifestă o lipsă reală de respect. Poate că te întrebi deja cum știm să facem diferența între aceste două situații? Ce este cazul să ignori și ce nu?
Specialistul internațional în parenting Laura Markham propune, intr-un articol publicat pe blogul sau, o strategie eficientă care te va ajuta să gestionezi situațiile de acest tip.
„Nu cred că ignorarea oricărui comportament provocator din partea copilului este o idee bună. Când copiii manifestă iritabilitate față de noi – situații numite deseori „răspunde înapoi” – ei de fapt încearcă să ne spună ceva și, dacă nu îi ascultăm, situația doar escaladează”, explică Laura Markham.
Așadar, dacă te confrunți cu sfidare și limbaj nerespectuos din partea copilului, asta nu înseamnă să te grăbești să fii dură, deoarece această atitudine îți erodează relația cu copilul. În plus, crește probabilitatea ca acest comportament lipsit de respect să se repete în viitor.
În aceste situații, păstrează permanent în minte scopul tău, care este să (re)construiești un standard pentru respect în familia ta. Poți reuși fiind un model de respect atunci când stabilești niște așteptări clare în ceea ce privește comunicarea în familia voastră și îl inviți pe copil să comunice într-un mod constructiv pentru a-și rezolva problemele.
Strategia din 3 pași propusă de Laura Markham pentru momentele când copilul te sfidează și îți răspunde înapoi:
1. Monitorizează-ți limbajul și manifestă respect
Este important să faci acest lucru inclusiv și în special atunci când interacționezi cu copilul și el te sfidează. În general, dacă îți vine să-l critici sau să țipi la el, mușcă-ți limba. Nu îți fie teamă să setezi limite. Însă, așteaptă până când poți vorbi calm și cu respect.
2. Nu lua personal cuvintele copilului
Amintește-ți că, în această perioadă, copilul tău învață să-și autoregleze emoțiile. Mai mult, chiar acum are o problemă care îl face să-și piardă răbdarea. Recunoaște problema pe care o are (și, dacă e cazul, oferă-i ajutor), chiar dacă stabilești o limită pentru tonul cu care vorbește.
Copiii se gândesc de două ori înainte de a spune sau a face ceva ce ar putea răni sentimentele părinților care îi susțin.
În general, întărește relația cu copilul, căutând orice ocazie de a te conecta cu el. Asigură-te că petreci zilnic cel puțin 15 minute separat cu fiecare copil în parte, oferindu-i o atenție concentrată, pozitivă.
3. Atunci când copilul îți vorbește jignitor, pune-l cu calm în fața cuvintelor sale jignitoare sau a tonului său lipsit de respect și stabilește clar așteptarea ta ca el să comunice cu respect:
„Ouch! Aceste cuvinte sună ca și cum ar fi fost spuse pentru a răni. Trebuie să fii supărat/ă dacă îmi vorbești în felul acesta. Știi că eu nu îți vorbesc pe un asemenea ton. Poți să-mi spui din ce cauză te-ai supărat fără să mă ataci. Ce se întâmplă?”
„Mă simt atacată atunci când folosești acest ton al vocii. Spune-mi, te rog, ce vrei să-mi spui într-un mod diferit.”
„Aud că ești foarte supărat/ă pe mine acum. Aud cât de mult ți-ai dori să spun da la ceea ce îți dorești. Vreau să aud mai multe despre asta, dar nu pot asculta atunci când mă simt atacată. Hai să vorbim despre asta atunci când ambii suntem mai liniștiți”.
Poți observa că, în acest mod, îi învățăm pe copii cum să se comporte în relație cu o altă persoană.
- Dacă vom avea o reacție lipsită de respect la lipsa de respect a copilului, vom perpetua acest comportament, deoarece vom fi un model de lipsă de respect.
- Dacă ignorăm lipsa de respect a copilului, acest comportament se va intensifica, deoarece nu răspundem la ceea ce exprimă el sau la modul în care își exprimă trăirile.
- Dacă recunoaștem că are o problemă, ne oferim să-l ajutăm să rezolve problema și îl invităm să ne trateze cu respect – după exemplul pe care i-l oferim. Astfel, copilul învață să comunice cu respect, chiar și atunci când emoțiile sale se intensifică.
„Este evident și firesc că cei mici învață de la noi cum să se comporte. Desigur, ei vor mai încerca și atitudinile pe care le văd la școală și în filme. Însă, când stabilim o limită clară pentru modul în care tratăm oamenii și manifestăm și noi, la rândul nostru, acest comportament, copiii ne vor urma”, concluzionează Laura Markham.
Citește și:
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii
9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]
Cele 29 de nevoi de bază ale copilului. Vezi câte puncte din listă bifezi
Sursa foto: Mikhail Nilov, Pexels