Psiholog Corina Lupău: Drogul care a ucis-o pe fata de 16 ani e la un click distanță de copiii noștri

Cat, drogul care a ucis-o pe adolescenta de 16 ani poate fi procurat cu ușurință de pe internet, avertizează psihologul clinician Dr. Corina Lupău. 

Fata de 16 ani din București a plecat la Piatra Neamț pentru a participa la un concurs școlar, după cum le-a spus ea părinților. Cu toate acestea, ea a fost luată de la gară de un tânăr de 19 ani pe care l-a cunoscut pe internet și dusă la el acasă. În cursul nopții, mama băiatului a chemat ambulanța, medicii constatând decesul tinerei.

Corina Lupău, psihoterapeut, Doctor în Medicină și lucrează cu copii, adolescenți și adulți la cabinetul său de psihologie din Oradea, prezintă, într-o postare pe contul său de Facebook, mai multe detalii despre drogul care a fost descoperit de investigațiile medicilor legiști în corpul fetei.

Crește nivelul de energie și intensifică activitatea cerebrală

Drogul ucigaș se numește Cat, efedronă sau metcatinonă. „Este un drog de sinteză obținut prin oxidarea efedrinei sau pseudoefedrinei. Pe ultima o găsim deseori în combinație cu ibuprufen pentru diminuarea simptomelor de răceală. Poate că vă amintiți gimnasta noastră căreia i s-a retras în mod nefericit titlul olimpic pentru o simplă pastilă de Nurofen”, relatează psihologul.

Potrivit acesteia, „fiind un substituent ieftin al metamfetaminei, are efecte asemănătoare, stimulative. Crește nivelul de energie, intensifică activitatea cerebrală, gândirea se accelerează și poate deveni dezorganizată, la fel și comportamentul. Suprastimularea simpatică pe care o induce determină un ritm cardiac ridicat și o creștere a tensiunii arteriale”.

Citiți și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Neurotoxicitate ridicată

Înainte de jumătatea secolului trecut, efedrona era folosită în Rusia ca antidepresiv. O tentativă în SUA în acest sens a eșuat, FDA oprind testările în faza preclinică.

Denumirea stradală este „cat” după similitudinea cu extractul din arbustul catha edulis. Se găsește sub forma de cristale, „săruri de baie”, mai rar tablete, relatează Dr. Corina Lupău.

„Dincolo de disfuncționalitățile comportamentale și afective specifice dependenței, pericolele sunt de distrucție neuronală, substanța având o neurotoxicitate ridicată, cu apariția sindromului parkinsonian, deficiențe de organ până la moarte”, precizează specialista citată.

Citiți și:

Mesaj pentru elevi: „Nu știm ce loc veți prinde la liceu, dar locul de acasă e garantat”

„Prea multă iubire de părinți strică. De ce este periculoasă dependența emoțională de părinți”

La liber pe net, la doar 16 lei pe gram

În România, catinonele de sinteză au fost introduse abia în luna octombrie 2022 pe lista drogurilor de mare risc.

Cu toate acestea, atunci când a dat o căutare pe net pentru 3-CMC, psihologul a descoperit că oferta e generoasă: „Pe unele site-uri îl găsești „la liber” doar trebuie să confirmi că nu ești robot (pare-se că e „mai interzis” roboților), în timp ce pe altele, este nevoie să trimiți un sms și să aștepți confirmare. Unele site-uri au conținut disponibil doar pentru România. Vânzătorii sunt foarte generoși, la cantități mari achiziționate oferind discounturi serioase. Astfel, 1 g se vinde cu 12,5 euro pe când, dacă achiziționezi o cantitate mai mare costul scade până la 3,3 euro/g, adică în jur de 16 lei.”

„Acum gândiți-vă, dragi părinți, că sunt banii pe care-i dăm copilului pentru o apă și un sendviș”, atrage atenția Corina Lupău.

„Așadar, nu e o glumă! Astfel de substanțe sunt la un clic distanță de copiii noștri. Explicați-le adolescenților pericolele asupra sănătății, implicațiile legale, amenințarea la adresa propriei siguranțe (în cazul în care au prieteni/parteneri care consumă)”, își încheie psihoterapeutul postarea.

Citiți și:

“Folosim rușinea ca pe o tehnică de parenting”. Gabor Maté, despre Time-out și rușinea care traumatizează copiii

Tot mai mulți copii cu probleme cardiace. Medic: Părinții le dau bani în loc să le pună pachețel la școală

“Copilul meu minte.” 7 cauze care îi fac pe copii să-și mintă părinții

 

 

Articole similare

2 COMENTARII

  1. DACA STITI CA SUNT ASEMENEA SITE- URI UNDE SE VAND, FIIND SI TERAPEUT DE CE NU FACETI TOT POSIBILUL SA INCHIDETI ACELE SITE – URI? DOAR SCRIETI, DOAR VORBITI! APELATI PRIN FUNCTIA CARE O AVETI LA ORGANELE ABILITATE!

  2. Ok ! Ce putem face ca părinți pentru copii, spuneți-ne mai detaliat ( nu cred ca este părinte care sa ii spună copilului drogheazate dacă vrei mami). Chiar ne este foarte teama de treaba asta cu drogurile ,chiar dacă noi le explicam mereu de sunt enervați ca le repetam .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,276FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole