Începutul anului școlar a readus în prim-plan noi sarcini și obligații, pe lângă cele obișnuite: trezitul dimineața la oră fixă, temele pentru acasă, ghiozdanul, ordinea între cărți. Toate acestea constituie responsabilități și tot atâtea prilejuri pentru ceartă cu adolescentul, mai puțin capabil de planificare și organizare, spune psihologul Corina Lupău.
Aceasta oferă, într-o postare pe contul de Facebook, câteva idei foarte utile părinților de adolescenți. Corina Lupău este psiholog clinician, psihoterapeut, Doctor în Medicină care lucrează cu copii, adolescenți și adulți în Oradea, la Spitalul Județean și la cabinetul său de psihologie.
„Ai venit acasă de la muncă și camera adolescentului tău parcă zboară. Sunt haine aruncate peste tot (nu știi care sunt curate și care nu), ambalaje de dulciuri pe birou printre cărți și caiete așezate anapoda, cana și farfuria de la micul dejun sunt tot acolo, patul e nefăcut, iar el stă pe covor jucându-se pe laptop, cu niște căști în urechi țipând la co-playeri, în timp ce dintr-o boxă externă bubuie muzica”, descrie psihologul un tablou cunoscut pentru mulți părinți de adolescenți.
Citește și:
Cum îl ajuți pe adolescentul tău să înțeleagă că nu haina îl face pe om. 5 sfaturi de la psihologul Corina Lupău
„Băiatul de 15 ani îmi limitează accesul la lumea lui.” 4 soluții ca să intri în lumea adolescentului
Astfel, dacă imaginea de mai sus îți este familiară, iată câteva idei de la psihologul Corina Lupău:
1. Evită să reacționezi imediat, alegând momentul potrivit
Dacă nu știi care este momentul potrivit, cu siguranță, acesta nu este atunci când sunteți obosiți, nemâncați, la masă, după-masa, când copilul are teme sau seara înainte de culcare.
Și atunci, când este momentul potrivit pentru o discuție? „Aș sugera să fie într-o zi de weekend, când sunteți conectați și când puteți fi amândoi atenți la subiect. Și atunci când, dacă atmosfera se încinge, să puteți lua o pauză dar să reveniți asupra subiectului”, răspunde specialista în sănătate mintală.
2. Alege abordarea potrivită
Potrivit acesteia, „tu îți cunoști cel mai bine copilul și care e cea mai bună modalitate de comunicare cu el. Puteți sta față în față, eventual pe covor, dacă acolo este locul lui preferat, închide televizorul și înlătură alte bruiaje din mediu. Ia în considerare faptul că, dacă ai de-a face cu un adolescent foarte introvertit, ai putea să-i scrii un mesaj, un e-mail, pe noptieră un bilet. In cazul ăsta, n-ai partener de ceartă”.
Citește și:
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
Creștere dramatică! Mihaela Dinu, psiholog Salvați Copiii: Semnele depresiei și anxietății la copii și adolescenți
3. Ai grijă la sentimentele lui și începe întotdeauna cu ceva pozitiv
Adolescentul tău are, cu siguranță, multe calități care pot fi evidențiate, spune psihologul: „Este inteligent, creativ sau conștiincios, are competențe și abilități care merită amintite”.
Sfatul specialiste este următorul: „Menajează-i stima de sine începând discuția într-o manieră care să-i arate că el este ok ca persoană, doar că aveți de lucrat asupra unui comportament anume.”
4. Spune-i fără echivoc ce așteptări ai
„Nu bate șaua să priceapă calul. Spune-i clar și concis ce dorești să facă sau să schimbe și nu te aștepta să-ți citească gândurile”, sugerează Dr. Corina Lupău.
5. Angajează-l în găsirea soluțiilor
Conform acesteia, unele cerințe nu se negociază, în timp ce altele, da: „De pildă, nu negociem igiena, trezirea și mersul la școală, efectuarea temelor, dar putem negocia anumite responsabilități domestice cum ar fi cât de des șterge praful sau ajută la bucătărie. Ai grijă să stabilești limite clare în privința primelor și să manifești flexibilitate în legătură cu a doua categorie. Pentru ambele, obține angajament din partea adolescentului.”
Citește și:
De ce sunt adolescenții egoiști? Explicațiile psihologului Corina Lupău
5 criterii să verifici dacă ai o relație bună cu adolescentul, de la psihologul Mihail Labkovskiy
6. Așteaptă-te la emoții
Când ai astfel de discuții, adolescentul poate să se înfurie, să protesteze vehement, să plângă sau să strige, ne avertizează psihologul citat.
Ce e de făcut? „Empatizează cu el, nu uita că tu ești în poziția de autoritate și ai grijă la reacțiile tale. Dacă tu nu ți le poți stăpâni, cum să-i ceri lui asta? Faceți o pauză dacă emoțiile devin copleșitoare.”
7. Dă-i încredere și încurajează-l
„Din experiența mea, mulți părinți într-o astfel de discuție, chiar dacă adolescentul promite, de exemplu, să-și facă patul în fiecare dimineață, întreabă ”Și cât o să te țină? Trei zile?” Dacă din start manifești neîncredere în capacitatea lui de a duce la sfârșit planul comun, ai mari șanse ca profeția să se îndeplinească. Spune-i mai degrabă că îl înțelegi, dar ai convingerea că străduința lui va fi de durată”, subliniază Corina Lupău.
8. Urmărește progresul având grijă să evidențiezi reușita
Mulți părinți se arată foarte deranjați de un anume comportament al adolescentului, au o discuție aprinsă cu el, după care lucrurile rămân în coadă de pește.
„Cel mic e mare speculator, crede-mă! De aceea, peste o vreme, te poți trezi fix în situația de la început. Verifică dacă se întâmplă ceea ce ați convenit. Apreciază verbal îndeplinirea sarcinii ”Am văzut că ți-ai făcut patul. Bravo! Camera ta arată mult mai bine.””, exemplifică psihologul.
Citește și:
Adolescenții și energizantele: 12 adevăruri de la psihologul Mihai Copăceanu
7 pași pentru o relație bună cu adolescentul
Iată și sfatul de final al Dr. Corinei Lupău: „Ai grijă să aveți mai multe interacțiuni în care vă distrați împreună!”
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com
Dacă dorești să rezolvi conflictele dintre tine și copilul tău și să înveți să le folosești în avantajul tău și al lui, te invit să te abonezi la newsletterul Parenting 2.0 pentru a primi 3 emailuri pe această temă:
De la conflicte cu copilul la comunicare eficientă