Somnul este important la orice vârstă pentru o bună funcționare a creierului și a organismului, în general. Cu atât este mai important în perioada de creștere a copiilor și mai ales atunci când aceștia au tendința să neglijeze orele de somn.
Academia Americană de Pediatrie recomandă 9 ore de somn pentru preadolescenți, precizează psihologul Mihai Copăceanu, într-o postare pe contul de Facebook pe tema somnului la preadolescenți.
Mihai Copăceanu este doctor în medicină, specialist în dependențe și autor. Este dublu licențiat în psihologie și teologie și și-a aprofundat cunoștințele în cadrul unor burse de cercetare la Bologna, Oxford și la Institutul de Psihiatrie Kings College London. În prezent, este psiholog clinician la Spitalul Județean de Urgență Sibiu și consultant în domeniul sănătății mintale la Organizația Mondială a Sănătății.
În ciuda nevoii de 9 ore de somn, în realitate, doar 15% dintre copii au parte de un somn adecvat, restul suferă de privare de somn, arată Mihai Copăceanu. Potrivit acestuia, „ar trebui să înțelegem cat de grave și de distructive sunt consecințele și că pot fi prevenite”.
În vacanță copiii și adolescenții dorm foarte puțin, sunt privați în mod grav de somn și părinții sunt permisivi cu acest aspect tocmai pentru că „e vacanță”, spune psihologul citat.
Citește și:
Psiholog Mihai Copăceanu: 3+1 greșeli ale părinților care refuză să-i ducă pe copii la psiholog
Cum îl ajuți pe adolescentul tău să înțeleagă că nu haina îl face pe om. 5 sfaturi de la psihologul Corina Lupău
El enumeră efectele lipsei somnului asupra copiilor și adolescenților:
- Atenție scăzută
- Concentrare slabă
- Performanță școlară scăzută
- Incapacitate de a rezolva probleme
- Predispoziție la depresie
- Tulburări alimentare
- Risc de accidente dacă tânărul conduce mașina
Efectele sunt atât de grave încât, „practic, în unele state, alcoolul la volan face atâtea accidente cât oboseala la volan”, scrie specialistul citat.
Citește și:
Psiholog Mihai Copăceanu: „Sunt copii care refuză școala”. Sfaturi pentru elevi, părinți și profesori la începutul anului școlar
Copilul se trezește greu dimineața pentru a merge la școală? 6 sfaturi de la Oana Moraru
De ce preadolescenții și adolescenții nu pot adormi devreme
Potrivit lui Mihai Copăceanu, părinții pun aceste tulburări de somn pe seama „pubertății”, însă este un răspuns doar „parțial adevărat”.
Iată explicația specialistului: „Melatonina este secretată mult mai târziu în noapte (la tineri), de aceea, tinerii nu se simt obosiți decât după miezul nopții. Când ei spun la ora 22 că nu pot dormi, nu înseamnă că sunt încăpățânați, ci că chiar nu pot dormi la ora 22. Și de aceea ar dormi a doua zi pana la 10”.
Astfel, continuă acesta, „nu-i de mirare că un elev de clasa a 8-a este mereu posomorât, dificil și nervos. Gândește-te ca adult cum te simți când nu dormi suficient într-o noapte, dar un adolescent ani la rând.”
Citește și:
8 lucruri pe care trebuie să le știm despre țânțari și virusul West Nile. Sfaturi de la Dr. Mihai Craiu
Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți
7 sfaturi pentru părinți de la psihologul Mihai Copăceanu:
Ce pot face părinții pentru a-și ajuta copiii preadolescenți și adolescenți să doarmă suficient? Iată câteva sfaturi de la psihologul Mihai Copăceanu:
1. Oprește dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de somn
2. Interzice băuturile cu cafeină după-amiaza și seara
3. Interzi energizantele și tutunul
4. Stabilește aceeași oră de culcare
5. Creează un ritual liniștit înainte de culcare (muzică, lectură, duș fierbinte)
6. Evită suprasolicitările zilnice biologice, cognitive, sociale și emoționale
7. Limitează orele petrecute pe aplicații telefonice (YouTube, jocuri video, TikTok, Snapchat, Instagram). Stabilește momente din zi fără telefon: de exemplu, la masă! Lasă telefonul în altă cameră.
8. Redu luminozitatea ecranului telefonului copilului
Citește și:
Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri
Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte
Nici prea multe, nici prea puține activități
Una dintre nemulțumirile copiilor este că „au prea multe de făcut”. Așadar, spune psihologul citat, „o cantitate moderată de activități îi va ajuta pe copii”.
Copiii au nevoie de timp și spațiu, susține Mihai Copăceanu. Totuși, „în vacanță ei se plictisesc prea mult”, mai spune acesta.
Referitor la școală, specialistul citat este de părere că orele ar trebui să înceapă mai târziu, nu la 8:00 dimineața, cum se întâmplă de regulă în majoritatea claselor, cu excepția celor care învață în schimburile 2 și 3.
Copiii care au avut mai mult timp să doarmă dimineața, dormind cel puțin 8 ore pe noapte, au avut o altă motivație la școală, mai puțină oboseală, mai puține stări depresive, mai puține probleme somatice și o relație mai bună cu părinții, conchide Mihai Copăceanu, citând-o pe Dr. Madeline Levine, psiholog clinician din SUA cu o experiență de lucru de 40 de ani.
Citește și:
Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă
Un copil controlat nu poate fi un copil responsabil. 5 moduri de a educa responsabilitatea
Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Kampus Production, Pexels