Educație rutieră în școli, de anul viitor. Ce conțin ghidurile pentru elevi

Educație rutieră în școli, începând de anul viitor. Ministerul Educației a publicat trei ghiduri pentru educația rutieră a elevilor din școala primară, gimnaziu și liceu. (Găsești cele trei ghiduri la finalul articolului pentru a le citi sau descărca.)

„Am publicat pe site-ul Ministerului Educației trei ghiduri de educație rutieră, elaborate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. Sunt resurse importante pentru siguranță rutieră și recomand tuturor celor implicați în activități cu copiii să le folosească!”, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o postare pe contul său de Facebook, cu prilejul participării la Forumul siguranței rutiere.

Evenimentul a fost organizat de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, în colaborare cu Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație.

Citește și:

Oana Moraru: E absurd să cerți copilul că nu are chef să lucreze. Efortul intelectual, disciplina și concentrarea nu vin din voință

O nouă regulă pentru școli: Ghiozdanul „nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”

Pentru siguranță rutieră avem nevoie de educație

„Pentru siguranță avem nevoie de educație.” Acesta este mesajul principal pe care Ligia Deca l-a transmis în cadrul Forumului, la care au participat și studenți de la Academia de Poliție. „Sper ca ei și, în general, tinerii, să fie ambasadori ai educației rutiere în școli!”, mai spune ministrul Educației.

Reprezentanții Ministerului afirmă, pe site-ul instituției, că e important să ne asigurăm că le oferim copiilor informațiile de care au nevoie pentru a fi pietoni, pasageri sau conducători auto responsabili:

„Indiferent de calitatea noastră de pieton, pasager sau conducător de vehicul, toți avem datoria de a cunoaște regulile de circulație și de a respecta ceilalți participanți la trafic. În aceste condiții este firesc să ne asigurăm că persoanele cele mai importante din societatea noastră, copiii, sunt cele care beneficiază de sprijinul nostru pentru a deveni pietoni, pasageri sau conducători responsabili, care cunosc și respectă regulile de circulație.”

Citește și:

3 motive pentru care copilul nu-și face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum îl poți ajuta să-i placă școala

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

Ce vor învăța elevii la școală despre circulația rutieră

Cu ajutorul ghidurilor publicate de Ministerul Educației, elevii din școala primară vor învăța despre regulile de circulație și motivele pentru care e nevoie să le respectăm. Totodată, vor învăța despre drepturile și obligațiile pietonilor. Lecțiile cuprinse în ghidul dedicat cuprind fișe de lucru, activități și jocuri interactive. Copiii vor învăța să descifreze indicațiile polițiștilor din intersecții, precum și regulile pe care trebuie să le respecte atunci când sunt pasageri într-un mijloc de transport.

Elevii din clasele de gimnaziu vor învăța în plus, detalii despre legislația rutieră, cum să se deplaseze în siguranță de acasă până la școală sau cum să traverseze strada. Un alt domeniu pe care îl vor studia se referă la semnificația indicatoarelor rutiere.

În ceea ce îi privește pe elevii de liceu, aceștia vor învăța noțiuni de legislație rutieră și de prim ajutor. Ei vor afla și care sunt riscurile la care se expun dacă traversează strada cu ochii în telefonul mobil. În plus, ghidul destinat liceenilor explică regulile de circulație pentru deplasarea cu trotineta electrică, bicicleta etc.

Citește și:

Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

Citește ghidurile de educație rutieră pentru elevi publicate de Ministerul Educației:

Citește și:

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Facebook Ligia Deca

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole