Numeroși copii poartă „măști psihologice” în relația cu părinții lor, care nu le permit adulților să le cunoască adevărata identitate. Psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György explică de ce se întâmplă acest lucru și ce e nevoie să facă părinții astfel încât copiii lor să nu fie nevoiți să se ascundă sub masca unor false identități.
Gáspár György este autor de bestseller-uri și președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, președintele Academiei Imago România.
Potrivit acestuia, părinții care sunt atenți la starea psiho-emoțională a copiilor lor reușesc să-i înțeleagă și să le răspundă într-un mod adecvat.
„Adevărul este că fiecare ființă umană caută să fie văzută și „știută” de către cei dragi. Încă din mica copilărie, avem nevoie ca părinții sau îngrijitorii să fie atenți la starea noastră psihologică și emoțională, pentru a ne înțelege la un nivel cât mai profund. În funcție de această înțelegere, adultul poate descoperi care este modalitatea adecvată și eficientă de răspuns la nevoile copilului”, scrie psihologul într-o postare publicată pe contul său de Facebook.
El explică și ce înseamnă mai exact a ne vedea copiii cu adevărat: „A-l vedea pe copil presupune să ne concentrăm mai puțin pe aspectele de suprafață (comportamente), acordând mai multă atenție trăirilor și sentimentelor acestuia.”
Citește și:
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi
Conform lui Gáspár György, atunci când părintele este alături de copil, arătându-i că este văzut și înțeles, se întâmplă două lucruri importante:
1. Copilul învață să se privească și să se înțeleagă pe sine
2. Copilul învață că este în siguranță dacă se lasă „cunoscut”
Iar „când un copil este cunoscut de către părinții și familia sa, acesta nu va mai avea nevoie de măști prin care să se ascundă”, precizează psihoterapeutul relațional.
Exemple de situații în care părinții nu își văd și nu își cunosc cu adevărat copiii:
Gáspár György oferă câteva exemple pentru a ilustra în ce moduri se manifestă părinții care nu își văd și nu își cunosc cu adevărat copiii.
1. Când părinții insistă ca ai lor copii să devină mari matematicieni, deși aceștia visează să devină sportivi
2. Când părinții nu acceptă decât rezultate excepționale, în condițiile în care copiii lor poate că nu au această capacitate sau dorință
3. Contextele în care, atunci când apare o situație mai dificilă, părintele recurge la pedepse și prelegeri, în loc să-și îndrepte atenția spre înțelegere și conectare
„Când pedepsim, ignorăm, învinuim sau mustrăm copilul, din pricina a ceea ce simte, gândește sau face, toate acestea îl împiedică să ne arate cine este cu adevărat”, explică psihologul citat.
Acestea sunt doar câteva exemple pe care le oferă pentru a observa că, „din cauză că părinții nu-i văd și cunosc cu adevărat, copiii ajung să se ascundă în spatele unor măști”.
Citește și:
Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață
“Nu ai niciun pic de răbdare!” 7 moduri simple de a educa răbdarea la copii
Mulți copii își trăiesc copilăria fără să fie văzuți
În continuare, Gáspár György îl citează pe Dr. Daniel Siegel, un renumit specialist în educație și psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness al aceleiași universități și director executiv al centrului educațional Mindsight Institute, pionier al domeniului de studiu neurobiologie interpersonală.
„Realitatea sfâșietoare, după cum spune Daniel Siegel, este că mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți. Fără să se simtă vreodată înțeleși. Fără să simtă starea de bine adusă de cunoaștere și conectare”, arată psihologul.
Așadar, continuă acesta, „dacă părintele nu-și poate accepta copilul așa cum este, singura alternativă a celui mic este să-și acopere identitatea”.
„Copiii au dreptul să-i privim cu inima deschisă, să-i cunoaștem cu tot sufletul nostru, să-i îmbrățișăm cu toată tandrețea și să-i susținem pe măsură ce devin ei înșiși”.
Aceasta este recomandarea psihoterapeutului relațional Gáspár György pentru părinții care doresc să educe copii echilibrați psihologic și emoțional.
Poți asculta înregistrările mai multor teme abordate de Gáspár György în dialog cu Mirela Retegan, fondatoarea trupei de spectacole pentru copii Gașca Zurli pe site-ul Europa FM. Emisiunea „Antrenorul Părinților” este difuzată de Europa FM, în fiecare duminică, de la ora 11:00 la 12:00.
Citește și:
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii
Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György
Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine
Ți-ai dori să afli mai multe despre perspectiva psihoterapeutului relațional Gáspár György asupra relațiilor părinte-copil? Iată două cărți utile în acest sens:
1. „Copilul invizibil” de Gáspár György
Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.
„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.
2. „Dincolo de parenting și teorii” – Mirela Retegan, în dialog cu Gáspár György
Nu suntem la fel. Dincolo de teorii și de recomandări generale se află părinți și copii cu probleme reale, fiecare cu propriile sale emoții, speranțe și frici.
De aceea, în dialogurile dintre Mirela Retegan și Gáspár György incluse în această carte nu vei găsi discutii generale despre părinți perfecți și scenarii ipotetice, ci răspunsuri la întrebări reale trimise de părinți imperfecți care, în ciuda tuturor obstacolelor, își doresc să le ofere aripi copiilor lor și să învețe să zboare alături de ei.
Sursa foto: Captură video EuropaFM.ro