Psihologul Gáspár György: 10 moduri în care putem folosi zilele de Sărbători pentru maturizarea emoțională

Pentru a crește copii echilibrați, care să se dezvolte și să se maturizeze într-un mod sănătos, este foarte important ca noi, părinții lor, să fim maturi din punct de vedere emoțional. De multe ori, procesul de maturizare emoțională se blochează în cazul persoanelor care au trăit experiențe emoționale dificile sau chiar traumatizante în copilărie.

În acest context, „zilele de sărbătoare pot să declanșeze sentimente și trăiri ale copilului nostru interior”, afirmă autorul, psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György, președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, președintele Academiei Imago România, într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, „chiar dacă avem o anumită vârstă, în aceste zile speciale, pot să iasă la suprafață experiențele traumatizante și se pot declanșa aceleași emoții pe care le-am trăit în copilărie„.

Psihologul, care are în spate o experiență de 16 ani, susține că, „până când nu vom exprima suferința conținută de aceste trăiri și nu vom practica noi abilități de relaționare, vom proiecta aceste sentimente asupra persoanelor apropiate”.

Citește și:

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Gáspár György: În lipsa unui parentaj conștient, copilul primește moștenirea psihologică a traumelor părintelui

Ce ne propune Gáspár György este o schimbare de optică în care să privim curajul de a ne întâlni cu emoțiile noastre inconfortabile ca pe o oportunitate de maturizare emoțională.

El explică faptul că, „în ciuda faptului că am trecut de vârsta de 30, 40 sau 50 de ani, este posibil ca aceste cifre să nu reflecte și vârsta noastră emoțională. Ni se oferă șansa maturizării emoționale abia atunci când recunoaștem care ne sunt nevoile neîndeplinite din copilărie și când facem ceva în acest sens”.

Potrivit lui Gáspár György, pentru a folosi zilele de Sărbătoare, care urmează, drept context de maturizare emoțională, este important:

1. Să ne permitem să fim „primii adulți” din punct de vedere emoțional, în familia noastră.

2. Să ne conștientizăm și să ne acceptăm emoțiile, chiar dacă nu sunt toate din categoria celor „fericite”.

3. Să conștientizăm și să acceptăm emoțiile celor din jur, adesea ascunse în spatele cuvintelor sau a comportamentelor.

4. Să conștientizăm când apare riscul unui conflict. Atunci, să ne reamintim că zilele de sărbătoare nu trebuie transformate într-un câmp de luptă.

5. Să conștientizăm când avem tendința de a-i judeca pe ceilalți și să oprim acest proces cognitiv, care nu face decât să ne alimenteze negativitatea.

6. Să conștientizăm care sunt acțiunile noastre pasiv-agresive și să le înlocuim cu recunoașterea și exprimarea propriilor emoții și nevoi.

7. Să conștientizăm când ne cuprinde furtuna anxietății și să recurgem la câteva exerciții de respirație, chiar să facem o scurtă plimbare.

8. Să conștientizăm atunci când purtăm o conversație dificilă cât de mult contează să tolerăm punctele de vedere diferite și să rămânem curioși.

9. Să conștientizăm ce așteptări neverbalizate de cadou avem și să îndrăznim să ne oferim noi acel cadou.

10. Să conștientizăm că iubirea și respectul nostru față de cei dragi nu se exprimă doar prin cadouri care ne depășesc bugetul, ci prin timpul împreună.

Despre cum facem față sărbătorilor și despre cât de important este să ne permitem să acționăm ca niște adulți, din punct de vedere emoțional, psihoterapeutul relațional Gáspár György a povestit cu Andreea Brașovean în cel mai recent episod al podcastului #EpicTalk.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Psihologul Gáspár György: Pretindem iubire copiilor, sperând să ne satisfacem golurile afective din propria copilărie

Ajută-ți copilul să te asculte. 5 tehnici care funcționează, testate de părinți

Vizionează întreaga conversație dintre Gáspár György și Andreea Brașovean pe tema maturizării emoționale:

 

 

Sursa foto: Captură video YouTube Pagina de Psihologie

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole