Dintr-un puternic sentiment de grijă față de copii, majoritatea părinților avem tendința să-i îmbrăcăm cât mai gros atunci când e frig, să-i înfofolim ca să nu răcească. Dr. Sorin Man, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie, explică însă modul în care schimbările bruște de temperatură favorizează răspândirea virusurilor și de ce îmbrăcămintea nu influențează prevenirea răcelilor la copii.
Sfaturi utile pentru a-i ajuta pe cei mici să facă față afecțiunilor respiratorii
În contextul unui val intens de viroze și gripe, elevii și studenții s-au întors recent la cursuri. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână a anului trecut au fost raportate peste 57.000 de cazuri de infecții respiratorii acute. Unitățile de primiri urgențe au fost supraaglomerate de pacienți cu simptome respiratorii, iar la nivel național s-au înregistrat peste 4.175 de cazuri de gripă clinică și patru decese. Situația este îngrijorătoare și în alte țări europene, unde numărul îmbolnăvirilor de gripă este în creștere. În Ungaria, mai multe localități se confruntă cu o situație critică, iar semnale de alarmă vin și din Franța și Spania.
Profesorul dr. Sorin Man, medic primar pediatru, specializat în pneumologie pediatrică și certificat în alergologie și imunologie pediatrică, este cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”, acesta explică măsurile esențiale pentru protejarea copiilor de infecțiile respiratorii acute. Specialistul vorbește despre importanța vaccinării, rolul alimentației și al suplimentelor, dar și despre miturile legate de îmbrăcămintea excesivă în sezonul rece și restricționarea activității fizice în aer liber. Totodată, oferă sfaturi practice pentru gestionarea celor mai mari temeri ale părinților: febra, tusea și secrețiile nazale.
„Este un mit relația frigului cu răceala, deci îmbracă-l, să nu cumva să răcească. Avem cred că cei mai îmbrăcați copii din Europa, adică îmbrăcați foarte gros. De fapt, nu este nicio legătură între suferința la frig și infecția respiratorie. Legătura este alta, că totuși în sezonul rece răcim, și copiii, și adulții. De ce? Sunt diferențele de temperatură: în casă este cald, afară este frig și această diferență de temperatură duce la umezirea mucoasei nazale”, spune medicul.
„Virusul are nevoie de acea umiditate să se fixeze. Vara, cȃnd e cald și în casă, și afară, mucoasa nazală este uscată. Virusul se fixează mai greu pe mucoasa noastră. Deci nu considerăm că îmbrăcatul previne și dezbrăcatul favorizează. Cred că toți suedezii ar fi răciţi nonstop dacă ar fi după dezbrăcat. Este un mit cum că îmbrăcămintea groasă previne sau că alergatul afară, în frig, dă aprindere de plămâni. Alergatul afară de obicei are loc cu alți copii, iar unul dintre aceștia este răcit și așa se transmite boala. Deci și dacă alerga în casă era fix la fel,” explică profesorul Sorin Man.
Când tratăm, de fapt, febra
Întrebat ce trebuie să facem când copilul are febră, profesorul Sorin Man a dat o serie de detalii extrem de importante pentru părinți.
„Trei fobii sunt la părinți, și mai ales la mame. Deci una, febra, a doua este tusea – un semn foarte stresant pentru părinți –, iar a treia, frica de meningită. Febra avem tendința să o tratăm ca un număr: dacă e 38 cu 5 tratăm, dacă e 38 cu 4, nu tratăm. Ca principiu, nu tratăm numere, tratăm copilul. De fapt, care este obiectivul terapiei febrei? Dacă febra produce disconfort copilului, adică produce o stare generală modificată, alterată, îl tratăm ca să își revină. Dacă febra, indiferent de mărimea ei, nu afectează starea copilului, nu o tratăm. Deci dacă nu induce disconfort, n-avem ce să tratăm, ce să obținem din terapia febrei? Știu că e efectul psihologic pentru părinte: a scăzut febra și poate e mai bine. Dar, de fapt, boala este tot acolo, poate chiar mai gravă, că am inhibat o reacție de apărare. Deci această reacție febrilă a fost menținută pe scara evoluției omului pentru că era benefică. Da, au supraviețuit acei oameni care făceau febră la infecții,” a mai explicat vicepreședintele Societății Române de Pediatrie.
Citește și:
Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile
7 sfaturi cum să faci diminețile înainte de școală sau grădiniță mai ușoare
Copilul începe școala? 5 abilități care îți arată în ce măsură este pregătit
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Pexels