Înțepătură de albină sau viespe? Iată ce trebuie să faci

Vara, atunci când ieșirile la iarbă verde, în pădure sau pur și simplu în curte sunt mai frecvente, apare și riscul înțepăturilor de insecte. Albinele și viespile fac parte din ordinul mare al insectelor himenoptere. Contactul copiilor cu albinele și viespile sunt cu mult mai frecvente decât cu alte animale sau insecte veninoase.

O singură înțepătură de albină este suportată fără nicio problemă de o persoană sănătoasă, indiferent de vârstă. De obicei, reacțiile sunt locale și cuprind simptome precum:

  • Înroșirea pielii
  • Umflarea locului înțepăturii
  • O durere puternică
  • Senzația de arsură
  • Senzația de mâncărime

În schimb, este periculoasă chiar și o singură înțepătură de albină sau de viespe în cap, într-un un vas de sânge sau în gură. Aceasta poate genera reacții toxice severe precum amețeli, dureri de cap, greață, slăbiciune. În unele cazuri, se poate ajunge până la vărsături, febră și leșin.

Citește și:

Atenție, părinți! Topul celor mai frecvente accidente la copii pe timpul verii

Sănătatea copilului în vacanța la mare. 9 sfaturi pentru părinți

Pe de altă parte, există unii copii și adulți foarte sensibili la veninul himenopterelor. În cazul acestora, pe lângă reacțiile enumerate mai sus, pot apărea și erupții cutanate, lăcrimare și secreții nazale abundente. În cazurile severe, înțepătura de albină poate avea ca reacție umflarea laringelui, o complicație care necesită asistență medicală de urgență.

 

Părinții trebuie să știe că diferite reacții alergice la înțepăturile de viespi și albine apar foarte frecvent. Menționăm că înțepătura de albină este mai greu de suportat decât cea de viespe, deoarece albina își lasă glanda cu otravă în pielea victimei. În schimb, viespea, deoarece nu își lasă acul, poate înțepa victima de mai multe ori în câteva minute.

Ce faci în cazul în care copilul este înțepat de o albină? Iată pașii pe care să-i urmezi:

1. Scoate acul din zona afectată cu mare atenție, pentru a nu stoarce veninul în rană. După ce ai îndepărtat acul, e important să-l distrugi, evitând astfel riscul ca cineva să calce pe el din greșeală și să se înțepe din nou.

2. Spală locul înțepăturii cu apă și săpun.

3. Aplică timp de câteva minute pe zona afectată un prosop înmuiat în apă rece și gheață. Atenție, nu folosi pentru răcire pământ sau lut, așa cum se practică în anumite zone. Din cauza bacteriilor și a microbilor care pot fi prezenți, aplicarea pământului pentru răcire poate duce la infectarea locului unde a fost înțepătura.

Citește și:

În vacanță cu un copil de 3-4 ani. De ce să ții cont ca să vă relaxați cu toții

Cu bebe sau copilul mic în vacanță. Sfaturi practice pentru zborul cu avionul

4. Poți folosi un gel calmant pentru înțepăturile de insecte, dacă ai un asemenea produs sau dacă îl poți procura rapid.

5. Grăbește-te să ajungi de urgență la medic sau cheamă salvarea în cazul în care copilul are una dintre următoarele reacții posibile:

  • Respirație șuierătoare sau dificultăți de a respira
  • Devine foarte palid la față
  • I se umflă buzele, limba sau fața
  • Are amețeli care persistă
  • Are stări de vomă

6. Până să ajungă să fie consultat de un doctor, copilul cu reacții precum cele descrise mai sus trebuie să stea culcat, cu capul ridicat. Îi poți administra, la recomandarea medicului sau cu acordul acestuia, o pastilă antialergică.

Citește și:

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta | VIDEO

Copilul are comportamente opoziționiste și sfidătoare? Checklist-ul lui Janet Lansbury pentru părinți

Țipete și tantrumuri la restaurant? 6+5 soluții pentru părinți

Sursa foto: Anni Kat, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole