Cu bebe sau copilul mic în vacanță. Sfaturi practice pentru zborul cu avionul

Atunci când ai un copil mic și vrei să mergi în vacanță, călătoria cu avionul poate reprezenta o adevărată provocare! Totuși, poți evita numeroase surprize neplăcute planificând lucrurile din timp și având o atitudine flexibilă.

Reprezentanții ECC România – Centrul European al Consumatorilor le-au oferit câteva sfaturi utile părinților de copii mici care vor să aibă parte de vacanțe fără prea mari bătăi de cap.

De la ce vârstă poate zbura cu avionul un bebeluș

Copiii născuți fără complicații pot călători cu avionul după ce împlinesc vârsta de 7 zile. Totuși, verifică în prealabil acest lucru, deoarece unele companii aeriene nu permit călătoria cu bebeluși mai mici de două săptămâni.

În cazul în care ai născut de curând, este nevoie să aștepți între 2 și 10 zile pentru a zbura cu avionul, în funcție de compania aeriană și de felul în care a fost adus pe lume copilul. Dacă ai născut prin cezariană, vei avea de așteptat și mai mult.

Citește și:

O vacanță de vară plăcută și eficientă cu copiii. 7 secrete de organizare

Sfaturi de la Dr. Mihai Craiu despre căpușe și riscul de boală Lyme. VIDEO cum scoatem corect o căpușă

Locul bebelușului în avion

Copiii între 6 luni și 2 ani pot sta în brațele adulților sau într-un scaun de mașină așezat pe un scaun al avionului.

În ceea ce privește costul călătoriei copilului mic care nu are scaunul lui personal, părinții ar putea să fie puși să achite o parte din costul biletului sau o taxă de zbor.

Începând cu vârsta de 2 ani, copiii trebuie să ocupe scaunul lor, părinții plătind pentru ei un preț similar cu cel pentru biletele adulților. Însă, unele companii aeriene oferă reduceri pentru copiii mai mici de 12 ani.

Sunt situații când compania aeriană impune o limită a numărului de copii acceptat pentru zbor. În acest caz, este nevoie să rezervi biletele din timp pentru a evita eventualele neplăceri.

Citește și:

5 lucruri de făcut în vacanța de vară pentru amintiri de neuitat

Dezvoltarea vorbirii. 34 de exerciții pentru bebeluși și copiii mici

Reguli în timpul zborului

De regulă, companiile aeriene pun pasagerii la un loc cu copiii mici în locurile cu paravan (locuri aflate în spatele toaletelor sau coridoarelor care sunt greu de compartimentat), unde pătuțurile de călătorie pot fi puse pe locurile din fața scaunelor. Acestea sunt disponibile de obicei la zborurile lungi și pot fi ajustate în funcție de greutate, înălțime sau vârstă.

Copiii cu vârste de până la 6 luni trebuie să stea în brațele adulților în timpul decolării și aterizării.

Politicile companiilor aeriene referitoare la călătoria cu copiii mici variază. Unele solicită ca adulții să țină în brațe copiii mai mici de 2 ani la decolare și aterizare, chiar daca au propriul scaun pentru restul călătoriei.

Pentru copiii de până în 3 ani, unele companii aeriene furnizează scaune booster și centuri de siguranță speciale, în timp ce altele îți cer să aduci un scaun de mașină sau un dispozitiv restrictiv dacă vrei ca cel mic să stea singur.

Alte companii aeriene nu le permit pasagerilor să aducă la bord scaunul pentru mașină. Asta înseamnă ca va trebui să ții în brațe copilul de până la 2 ani pe toată durata zborului.

Decizia legată de folosirea sau nu a scaunului de mașină depinde de tipul avionului cu care veți zbura. Înainte de a face rezervarea, verifică dacă scaunul de mașină încape între brațele scaunelor. Toate scaunele de mașină trebuie să fie cu fața spre înainte.

Atunci când călătorești cu copilul, încearcă să faci rost de locuri în primul rând de scaune, asigurându-te astfel că scaunul de mașină nu se lovește de scaunul din fața lui.

Citește și:

Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun

„Atât intruziunea, cât și neglijarea pot fi abuzive”. Gáspár György, despre două surse de suferință ale copiilor

Reguli pentru copiii care călătoresc singuri

Dorești să îți trimiți copilul în vacanță la bunicii care se află într-o altă țară? Sau poate că bunicii din România vor să își trimită nepoții la părinții care locuiesc într-o altă țară din Europa?

Atunci când un minor călătorește neînsoțit, trebuie să știi că reglementările liniilor aeriene diferă. De aceea, este necesar să te informezi înainte de a cumpăra biletul. Sunt companii care nu oferă un astfel de serviciu. De obicei, minorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani și să fie adus la aeroport de un adult.

Minorii care călătoresc la altă clasă, chiar dacă se află în același avion, sunt considerați a fi neînsoțiți. Părintele sau tutorele completează un formular în care este menționat un alt părinte sau tutore care îl va prelua pe copil la destinație. De cele mai multe ori, acest lucru este considerat un serviciu al companiei aeriene, prin urmare se solicită un cost suplimentar.

Pentru coborâre, minorul este mutat către cea mai apropiată ieșire, astfel încât să poată coborî în siguranță și să poată fi preluat de o persoană care îl va duce până la locul de întâlnire cu adultul care îl va prelua.

Citește și:

Control vs. autonomie. Cum să educăm un copil responsabil și de încredere

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Decolarea și aterizarea

În avion, schimbarea presiunii cabinei din timpul decolării și aterizării produce, de regulă, un disconfort. Poți ajuta copilul să scape de această senzație neplăcută alăptându-l, oferindu-i o suzetă, apă sau o acadea.

Activitățile precum cărticelele sau creioanele pe parcursul călătoriei vor aduce bucurie micuțului atunci când va începe să se plictisească. Ia în bagajul de mână o jucărie în plus pentru eventualitatea în care se pierde jucăria preferată.

Activitățile care sunt făcute în liniște vor fi apreciate de ceilalți pasageri.

Mâncarea în avion

În general, companiile aeriene pun la dispoziție mâncare specială pentru copii. Cu toate acestea, reprezentanții ECC România te sfătuiesc să nu te bazezi pe acest lucru, deoarece copilului tău i se poate face foame înainte ca personalul avionului să aducă mâncarea. Ia cu tine o porție de mâncare sănătoasă care știi că îi place micuțului tău.

Nu uita că în avion nu ai voie să urci cu lichide la bord. Prin urmare, poți pregăti biberoane de maxim 100 ml, pe care trebuie să le pui în pungi de plastic, transparente și resigilabile de un litru. Însă, poți lua cu tine 2-3 biberoane.

Citește și:

Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular

Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș

„Mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți.” Gáspár György explică de ce copiii poartă măști psihologice în fața părinților

Acestea fiind spuse, vă urăm o vacanță frumoasă împreună cu bebelușul sau copilul mic!

Sursa foto: ThePixelman, Pixabay

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,208FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole