Oana Moraru: „Când îți arde telefonul în buzunar, ești, de fapt, cu mami în tabără”. 3 greșeli ale părinților când își trimit copiii în tabără

„Părinții care își trimit copiii în tabere merită o medalie pentru curajul lor sănătos, de altfel”, afirmă consultantul educațional Oana Moraru.

Totuși, precizează ea într-o postare pe contul de Facebook, dacă „ați făcut-o, e important să rămâneți aliniați deciziei”. Oana Moraru este pedagog cu peste 30 de ani experiență, autoare de carte și fondatoarea sistemului privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.

Ea oferă câteva sfaturi părinților în plin sezon al taberelor de vară, deoarece, prin felul în care comunică cu copiii lor aflați în tabără, unii dintre părinți nu îi ajută deloc să se desprindă de ei, pentru a se acomoda și a se bucura pe deplin de timpul petrecut acolo.

Citește și:

Oana Moraru: Tabăra nu este sejur de vacanță. Când să NU trimiți copilul în tabără

O vacanță de vară plăcută și eficientă cu copiii. 7 secrete de organizare

Iată 3 greșeli pe care le fac părinții când vorbesc la telefon cu copilul plecat în tabără, îngreunându-i astfel desprinderea:

 

1. Telefoane zilnice și discuții lungi

Când vorbiți cu copiii la telefon pentru scopul în sine al desprinderii este ideal „să vă auziți la telefon o singură dată într-o săptămână. Nu zilnic, nu cu telefonul la dispoziția copilului all day long”, susține Oana Moraru.

Potrivit acesteia, „telefonul e un cordon ombilical pe care îl vizezi anume când trimiți copilul. De asta îl și trimiți. Ca să îl lungești un pic. Sau să îl întrerupi, pentru a da șansa creării altor relații și atașamente”.

Mai mult, „când îți arde telefonul în buzunar, ești, de fapt, cu mami în tabără”, mai spune consultantul educațional cu o vastă experiență în domeniul taberelor pentru copii.

Citește și:

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Oana Moraru prezintă 6 tipuri de părinți, în funcție de implicarea în parcursul școlar al copilului. În care dintre ele te regăsești?

2. Prea multe declarații de iubire

Un alt lucru important, potrivit specialistei citate, este „să nu vă trimiteți multe declarații de iubire în convorbirea aceea unică. Nu îi spuneți de 3 ori că vă e dor, că îl iubiți imens, că plângeți pentru el, că îl așteaptă o surpriză acasă, că iar vă e dor, că iar îl iubiți, că iar plângeți de drag și dor.”

Iată din ce cauză consideră Oana Moraru că declarațiile de iubire în exces dăunează procesului de desprindere a copilului de părinte: Confirmările declarative, pe ton de victimă/salvator aduc și mai multă anxietate. Când simți nevoia să insiști cu iubirea, subconștientul aude că ea s-ar putea pierde dacă nu e des confirmată verbal.”

În plus, „copilul aude că tu, adultul, nu îți poți digera singur emoția distanței. Că viața e tragică în sine”, mai adaugă consultantul în educație.

Citește și:

„Atât intruziunea, cât și neglijarea pot fi abuzive”. Gáspár György, despre două surse de suferință ale copiilor

„De ce numai pe-al meu îl necăjesc colegii?” 5 soluții de la Oana Moraru pentru a ajuta copiii să pună limite

Sursa foto: Facebook Oana Moraru
Sursa foto: Facebook Oana Moraru

3. Insistă la copil cu întrebarea dacă se distrează

Oana Moraru îi sfătuiește pe părinți să nu insiste să afle de la copil dacă se distrează, deoarece, pe lângă distracție, este firesc să se confrunte și cu emoții neplăcute:

„Nu insistați cu întrebarea dacă se distrează. Sigur se distrează, dar foarte sigur are zilnic și emoții incomode. Și acelea trebuie sărbătorite (atât timp cât nu e vorba de un abuz sistematic). Copiii merg în tabere nu ca în vacanțele de 5 stele. Merg să se întâlnească suficient de des cu propriile limite. Și să învețe că le pot regla pe cont propriu, și fără mami. Cu ajutorul celorlalți.”

„Telefonul trebuie să fie scurt, tonic”

Potrivit expertului în educație, „telefonul trebuie să fie scurt, tonic. Mama și tata trebuie să aibă vocea senină, blândă, netremurată nedeclarativă, netelenovelistică”.

Ce faci, însă, dacă tu, părintele, simți că ai emoții înainte de a-ți suna copilul aflat în tabără? Iată ce recomandă Oana Moraru referitor la acest lucru:

„Dacă au emoții și nod în gât, ele sunt normale, dar trebuie duse pe cont propriu, nedeclarate copiilor. De emoțiile noastre suntem noi responsabili, mai ales în anii formativi, când copilul trebuie să vadă în noi nu un carusel, ci un lift sigur care merge în sus sistematic, etaj cu etaj”.

Citește și:

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Respectarea limitelor și a regulilor în vacanță

Oana Moraru: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător”

Despre liftul emoțional Oana Moraru a explicat mai multe în acest podcast Părinți CuMinți:

 

Dacă rezonezi cu abordarea Oanei Moraru, te invit să descoperi cărțile pe care le-a publicat pentru părinții care doresc să-și ajute copiii să aibă un parcurs educațional reușit:

 

„Copilul tău scrie” de Oana Moraru

În anii de școală, exercițiile de scriere sunt printre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare a gândirii, cu antrenarea etajelor ei, de la recunoaștere și memorare la ordonare, clasificare, analiză, sinteză și creație. Abilitatea copiilor de a scrie text devine o competență fundamentală pentru viitorul lor. Dar uneori copiii, indiferent de nivelul de inteligență sau de competență în alte arii ale dezvoltării, se confruntă cu dificultăți sau neplăcere în privința scrisului. Cum pot fi sprijiniți acești copii la școală? Ce pot face părinții acasă, încă din primii ani de viață ai copilului lor, pentru a-i dezvolta inteligența emoțională, imaginația și creativitatea, pentru a-i cultiva reziliența și determinarea?

În cartea aceasta, Oana Moraru le propune părinților și profesorilor informații și soluții practice despre cele mai eficiente metode de învățare a scrisului. Ultimul capitol este povestea fetiței Oanei, de la naștere la anii studenției, cu exemple inedite despre cum scrisul a propulsat-o pe o linie școlară de succes.

 

„Copilul tău citește” de Oana Moraru

Oana Moraru, fondatoare a Școlii Helikon, profesor, formator și publicist pe teme educaționale, cu o experiență de 30 de ani în învățământ, răspunde în această carte la întrebarea: Cum îi învățăm pe copii să citească, să gândească critic și, mai ales, să le placă lectura?
Descoperă metode detaliate, exemple practice pornind de la poveștile Olinei Ortiz și activități distractive pentru părinți și copii.
Părinții și profesorii sunt instructori de zbor, copiloți doar pentru o scurtă vreme, iar lectura este cel mai puternic instrument de orientare în viață.
 
 
 

 

Sursa foto: Facebook Oana Moraru

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,213FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole