Învață-l pe copil în noaptea de Revelion cum să-și atingă obiectivele

Am ajuns la finalul unui an și, ne pregătim să sărbătorim trecerea în noul an! Cel mai probabil, planurile sunt deja făcute și întreaga familie așteaptă Revelionul.

Ca părinte, îți dorești să-ți ajuți copilul/copiii să fie niște persoane echilibrate și realizate din toate punctele de vedere. Pentru aceasta, copiii trebuie să știe cum să-și stabilească și cum să-și atingă obiectivele.

Cu toții ne dorim diverse lucruri. Însă, relativ puține sunt persoanele care fac ceva concret și organizat pentru a le obține.

În mod paradoxal, deși trăiesc sub povara multor nemulțumiri, majoritatea oamenilor nici măcar nu își formulează obiectivele sau, atunci când le formulează, o fac în moduri nepotrivite care le sabotează realizarea. Dacă obiectivul nu este formulat sau nu e formulat corect, șansa ca dorințele să se realizeze scade foarte mult.

Așadar, primul și de departe cel mai important pas în realizarea obiectivelor este formularea corectă a lor. După ce ți-ai formulat corect un obiectiv, șansele că acesta să se îndeplinească vor crește puternic, mai ales dacă acționezi în mod conștient în respectiva direcție. Asta deoarece creierul a primit informația corectă și va caută fără să conștientizezi cele mai bune soluții care te vor duce, în timp, către acel obiectiv.

Citește și:

Val de îmbolnăviri cu febră și tuse. Dr. Mihai Craiu spune când să mergi cu copilul la spital

Copilul nu vrea să doarmă la prânz în vacanță? 3 secrete care îți vor fi de ajutor

Cum stabilim un obiectiv cu șanse mari de a se realiza?

Pentru ca un obiectiv să aibă cele mai mari șanse de a se realiza, este potrivit să-l formulăm respectând regula acronimului SMART:

  • S – Specific
  • M – Măsurabil
  • A – Accesibil
  • R – Realist
  • T – Încadrat în Timp

Și, pentru că șansele să crească și mai mult, obiectivul trebuie formulat la timpul prezent și să fie o afirmație, nu o negație. De exemplu: „Am o bicicletă nouă până la sfârșitul lunii mai 2024” este un obiectiv formulat corect, spre deosebire de formulări de tipul „Îmi doresc o bicicletă nouă cât mai repede” sau „Vreau să am o relație mai bună cu soțul/copilul/mama” sau „Vreau să nu mai țip la copil”.

Stabilește pentru fiecare obiectiv o limită de timp și, de exemplu, dacă vorbim despre relația cu o persoană, este bine să ne referim la aspecte concrete și măsurabile, cum ar fi: „Petrec câte 30 de minute pe zi timp de calitate cu copilul din luna martie 2024” sau „Ies la o întâlnire romantică cu partenerul de cuplu cel puțin o dată pe lună, din ianuarie 2024”.

Acum, că am vorbit puțin despre formularea obiectivelor, poți profita de noaptea de Revelion pentru a-l ajuta și pe copilul tău să-și stabilească cel puțin un obiectiv important pentru el și, transformând totul într-un joc magic, vei contribui la realizarea acelui obiectiv.

Citește și:

Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive

Un joc pentru realizarea obiectivelor

Fiecare membru al familiei sau musafir va scrie pe ceva (o bucată de carton colorat, hârtie colorată, o foaie simplă etc.) cel puțin o dorință pe care o dorește realizată în anul care vine. Atenție ca formularea să respecte cerințele descrise mai sus. Apoi, fie puteți pune aceste hârtii cu dorințe într-un bol „magic” care poate fi înconjurat de lumânări, sau fiecare și le poate agăța în brad sau și le poate pune în buzunar sau în portofel și să le revadă săptămânal.

Puteți inventa un ritual de stabilire a obiectivelor pentru anul care urmează pe care să-l repetați în fiecare noapte de Revelion, iar la finalul anului viitor să vedeți care dintre obiective s-au îndeplinit și în ce mod.

Voi ce obiceiuri aveți în noaptea de Revelion?

 

Sursa foto: Skyler Ewing, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,513FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole