Ajută-ți copilul să învețe eficient! 7 jocuri pentru dezvoltarea memoriei

Majoritatea părinților își doresc să vadă la copiii lor școlari rezultate bune, deoarece acest lucru înseamnă că au asimilat materia și că rămân cu niște cunoștințe în urma procesului educațional.

Una dintre abilitățile de bază care îi ajută pe copii în învățare este memoria. Vestea bună este că părinții își pot ajuta copiii să-și îmbunătățească memoria prin diferite jocuri și activități. Ideal ar fi ca aceste activități să fie practicate cu mult înainte de începerea școlii. După cum știi, rezultatele durabile se obțin pe termen lung, prin implicare zilnică.

Înainte de a-ți prezența în acest articol 7 jocuri pe care le poți practica împreună cu copilul tău pentru a-l ajuta să-și îmbunătățească memoria, să vorbim puțin despre specificul memoriei copiilor.

Citește și:

3 factori care îi ajută pe copii să învețe ușor și rapid

Pregătește copilul pentru școală: 5 jocuri pentru dezvoltarea atenției

Probabil că ai observat că, în intervalul 1-3 ani, un copil poate învăța orice fără a depune efort. Cu siguranță, ai văzut cum copilașul de 2-3 ani reține fără probleme poezii, cântecele, cuvinte noi etc. Copilul mic reține cel mai ușor acele lucruri care îi trezesc emoții și imagini vii.

Așadar, dacă ai un copil mai mic de 3 ani, folosește-te de acest lucru și oferă-i copilului informații prezentate cu emoție, în imagini vii și asociindu-le cu ceva deja cunoscut.

Un alt lucru pe care trebuie să-l știi pentru a avea așteptări realiste de la copii este faptul că ei nu pot reține sensul celor auzite sau văzute în același mod cum o fac adulții. Un adult își setează un obiectiv și apoi folosește cele mai eficiente instrumente de care dispune pentru a-l realiza, chiar și atunci când vine vorba de găsirea sensului și reținerea unei informații. Un adult mai poate utiliza tehnici de memorare. Copiii încă nu pot face aceste lucruri.

Totuși, noi, părinții, îi putem ajuta pe copiii noștri într-un mod plăcut și distractiv să-și dezvolte memoria.

Citește și:

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

7 jocuri simple pentru dezvoltarea memoriei copiilor

Jocurile prezentate mai jos pot fi practicate începând cu vârsta de 3 ani. Pentru că sunt amuzante chiar și pentru adulți, le poți practica ulterior cu copilul de orice vârstă.

1. Petrecerea păpușilor (mașinilor, animalelor etc.)

Este ziua unei jucării și celelalte jucării îi aduc fiecare câte un cadou. Copilul are sarcina de a reține ce cadouri i-a adus sărbătoritului fiecare dintre jucării.

 

2. Ghicește cine/ce lipsește

Pune pe două rafturi diferite din bibliotecă sau din șifonier câteva jucării sau obiecte și spune-i copilului unde este locul fiecăruia: „Ursulețul și iepurașul stau pe raftul de sus. Iar șoricelul și cocoșul stau pe raftul de jos”. Copilul închide ochii, tu iei una dintre jucării. După ce deschide ochii, copilul trebuie să privească atent cele două rafturi și să spună care dintre jucării a dispărut.

De asemenea, poți organiza o „masă la restaurant” cu mai multe jucării, copilul să închidă ochii, tu să iei o jucărie și apoi cel mic să ghicească ce lipsește. Cu copilul mai mare poți folosi alte obiecte și poți complica jocul luând două obiecte.

Sau pui 5-6 jucării în rând și îl rogi pe copil să le numească. Apoi, copilul se întoarce cu spatele, iar tu iei o jucărie. Copilul se întoarce și trebuie să ghicească ce anume a dispărut. La vârsta de 5-6 ani, poți pune 6-8 obiecte, iar la 6-7 ani pot fi 8-10 obiecte. În acest joc poți folosi și carduri cu imagini.

Citește și:

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

Profesorii din școală despre Richard Branson: „Handicapat de o memorie slabă”. În ciuda afecțiunii sale, a devenit miliardar

3. Covorașul fermecat

Copiii de 4-5 ani sunt capabili să rețină ornamente din forme geometrice desenate pe o foaie de hârtie. Desenează un asemenea ornament și, după ce copilul îl privește timp de câteva minute, propune-i să îl reproducă din memorie pe o foaie curată.

Pe măsură ce copilul crește, poți desena mai multe forme geometrice și poți reduce timpul de memorare.

 

4. Ce s-a schimbat?

Pune câteva obiecte sau jucării într-o anumită ordine și da-i copilului câteva minute pentru a le observa. Apoi, în timp ce copilul se întoarce cu spatele, tu schimbi locul a două obiecte. Copilul trebuie să descopere modificarea.

Cu copiii mai mari poți complica jocul: poți face schimbări și poți adăuga noi elemente sau poți lua obiecte fără să-l previi în ce constă schimbarea.

Citește și:

„Chiar nu poți sta liniștit?” De ce să nu-i mai spui niciodată copilului să stea pe loc

Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate

5. Ce poate fi…?

Este un joc în care copilul trebuie să-și amintească diferite lucruri din aceeași categorie. De exemplu, părintele îl întreabă: „Ce poate fi… dulce?” Și copilul găsește cât mai multe răspunsuri (zahărul, jeleurile, pupicul, înghețata etc.). Pentru copiii mai mari de 5 ani, jocul poate deveni mai complicat, descriindu-i o ghicitoare: „Ce poate fi roșu, rotund și dulce?”„Mărul!”

 

6. Cum sunt îmbrăcat/ă?

Roagă-l pe copil să se uite cu atenție la toate detaliile hainelor și încălțămintei pe care le porți. Apoi roagă-l să închidă ochii sau să se întoarcă cu spatele și pune-i întrebări legate de anumite detalii (culoarea șireturilor de la pantofi, ce desen e imprimat pe tricou, ce culoare are cureaua, ce culoare are gulerul etc.)

 

7. Ce s-a schimbat la mine?

Este un joc foarte distractiv chiar și pentru copiii mai mari și adulți. Stai în fața copilului și el te privește cu atenție. Apoi, el închide ochii, iar tu faci o schimbare: îți pui eșarfa într-un alt mod, îți dai jos un cercel, îți prinzi părul sau dimpotrivă, îl lași pe spate etc. Copilul trebuie să ghicească ce s-a schimbat.

Citește și:

“Ai avut un comportament urât!” Pentru a reuși, copilul tău are nevoie de încrederea ta, nu de pedeapsa ta

Copiii noștri, liberi la aroganță și lipsă de respect? Cu ce înlocuim metodele de educație moștenite

9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru

După cum vezi, sunt jocuri extrem de simple, dar foarte distractive! Personal, am practicat unele dintre aceste jocuri în cadrul unor traininguri pentru adulți și pot spune că toată lumea s-a distrat! Le-am practicat și cu copilul și, dincolo de beneficiul antrenării memoriei, am petrecut într-un mod plăcut timp de calitate împreună!

Poți apela la aceste jocuri și în situații în care stați la coadă sau acasă, când copilul se plictisește și devine agitat. Practic, în cadrul acestor jocuri, copilul își va direcționa energia către efortul intelectual, dezvoltându-și memoria.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Paige Cody, Unsplash

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole