Tu cum te manifești de Sărbători? 12 semne că ai fost neglijat emoțional în copilărie

Fiecare persoană se manifestă diferit în perioada Sărbătorilor de Iarnă, în funcție de propria sa personalitate, de temperament, dar și de felul în care s-au simțit în copilărie.

Potrivit cunoscutului psiholog Gáspár György, adulții care au fost neglijați emoțional în copilărie de către părinții sau îngrijitorii lor au anumite manifestări specifice pe care le prezintă într-o postare pe contul său de Facebook.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional și autor de cărți bestseller. Totodată, este președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

12 manifestări pe care le ai cu ocazia Sărbătorilor, prezentate de psihologul Gáspár György, prin care recunoști că ai fost neglijat emoțional în copilărie:

1. Te mândrești cu faptul că nu ai nevoie de cadouri de la nimeni. În cele din urmă, nu te bazezi pe alții.

2. Întâmpini dificultăți în a cere ajutor în pregătirile pentru Sărbători sau în gestionarea provocărilor care apar în această perioadă.

3. Unii membri ai familiei sau prieteni se plâng că ești rece sau te percep ca manifestând o anumită distanță afectivă și un deficit empatic.

Citește și:

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Problemele emoționale și de comportament care încep în copilărie, pe vârste

4. Simți că a mai trecut un an în care nu ți-ai atins potențialul și că îți risipești viața. Criticul interior capătă locul principal la masa de sărbătoare.

5. Adesea vrei doar să fii lăsat/ă în pace. Nu-ți arde nici de petrecerile de Crăciun și nici de a dărui sau a primi cadouri.

6. Ai tendința să te simți inconfortabil în situații sociale. Te întrebi: De ce ți-ai pierde vremea cu „acei” oameni? sau De ce ar căuta ceilalți să fie în compania ta?

7. Adesea, simți că ești dezamăgit/ă de propria persoană. În preajma Sărbătorilor, manifești și mai multă nemulțumire sine.

8. Te compari cu ceilalți (prieteni, rude, cunoscuți) și adesea îți dai seama că, din păcate, toți „performează” mai bine decât tine. Vezi cu ușurință ce-ți lipsește și îți treci cu vederea calitățile.

9. Adesea trăiești iritare sau nefericire, fără să existe un motiv evident – care să aibă legătură cu prezentul. În interior, gustul tristeții pare mai puternic decât orice alt gust emoțional.

10. Întâmpini dificultăți în recunoașterea emoțiilor. Senzația de gol sau de lipsa de energie pare să descrie „starea ta de Sărbătoare”.

11. După o ciondăneală sau dispută în contradictoriu, îți este greu să te calmezi.

12. Simți că „ceva” te împiedică să fii cu adevărat prezent/ă alături de ceilalți oameni, indiferent că este vorba despre familie, prieteni sau cunoscuți.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Pretindem iubire copiilor, sperând să ne satisfacem golurile afective din propria copilărie

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Dacă te-ai regăsit în unele dintre mesajele de mai sus, înseamnă că o anumită neglijare emoțională a avut loc în copilăria ta. Desigur, nu este cazul să acuzăm părinții pentru ce s-a întâmplat în trecut: cel mai probabil, și ei au făcut ce au putut și ce au știut mai bine, cu resursele pe care le aveau.

Ce poți face acum, la vârsta adultă, odată ce ai descoperit aceste lucruri este să îți asumi, pas cu pas, responsabilitatea pentru propria ta stare emoțională, chiar dacă acest lucru presupune un proces dificil sau chiar dureros de vindecare emoțională.

Gáspár György propune și aceste 6 mesaje pentru a depăși efectele neglijării emoționale din copilărie:

1. Este OK să primești și să dăruiești cadouri.

2. Este OK să fii „dependent/ă” de cei din jur.

3. Este OK să trăiești și emoții mai puțin confortabile.

4. Este OK să identifici și ceea ce este suficient la tine.

5. Este OK să nu-ți placă toată lumea cu care te întâlnești de Sărbători.

6. Este OK să realizezi că ești o persoană oarecare și că (în 2023) nu ai excelat în niciun fel.

La finalul postării sale, psihoterapeutul relațional Gáspár György recomandă, pentru mai multe informații pe această temă, următoarea carte:

 

„Drama neglijării emoționale din copilărie” de Dr. Jonice Webb

Te simți nemulțumit sau deconectat de propria viață?Această carte te poate ajută să înțelegi de ce ai această senzație și să o transformi.Cartea nu este despre ce ți s-a întâmplat în copilărie; este vorba despre ceea ce nu ți s-a întâmplat în copilărie. Și anume, un factor extrem de subtil, aproape invizibil, numit neglijare emoțională, și care ne perturbă viață cum nici n-am fi crezut.

Dr. Jonice Webb ne arată că neglijarea emoțională din copilărie are un efect insidios asupra vieții noastre de adulți, deoarece ne determină să depunem mari eforturi pentru autodisciplină și grijă de sine și ne face să ne simțim devalorizați, deconectați și neîmpliniți. Această lucrare îi ajută pe cititori să descopere modul în care părinții, chiar și cei bine intenționați, ne pot lasă rezervorul emoțional gol; să identifice simptomele neglijării emoționale și impactul acestora asupra sănătății, muncii și relațiilor; să repare daunele provocate de neglijarea emoțională și să învețe comportamente de grijă de sine, care le vor schimba viața.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Citește și:

Când copilul pierde conexiunea cu părintele, simte că îi este amenințată supraviețuirea. 10 sfaturi pentru părinți de la Gáspár György

Cea mai sigură metodă pentru a-ți proteja copilul de traumele emoționale

“Nu ești cuminte! Ai greșit!” Marius Simion: Vinovăția nu este o tehnică de educație, ci de manipulare

 

Sursa foto: RDNE Stock project, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,736FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole