Mesaj pentru elevi înainte de Evaluarea Națională: „Nu știm ce loc veți prinde la liceu, dar locul de acasă e garantat”

Dacă ești părinte al unui copil care se pregătește să susțină examenele de Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, cel mai probabil, simți și tu o serie de emoții. Și, desigur, îți dorești să-ți susții copilul să-și mobilizeze atenția și cunoștințele pentru a obține rezultate bune care să-i asigure în continuare accesul la un liceu cât mai bun.

Luni, 19 iunie, încep examenele pentru absolvenții de gimnaziu.

În acest context, psihologul clinician Dr. Corina Lupău formulează, într-o postare pe contul de Facebook, 7 gânduri adresate elevilor înainte de examenele de Evaluarea Națională. Corina Lupău este psihoterapeut, Doctor în Medicină și lucrează cu copii, adolescenți și adulți la cabinetul său de psihologie din Oradea.

Citește și:

„La mulți ani, copii neascultători! Veți putea învăța o viață-ntreagă să ascultați de alții.”

Tehnica din 3 pași care te ajută să schimbi emoțiile copilului

Iată 7 mesaje de la psihologul Corina Lupău pe care părinții le pot transmite copiilor lor pentru a-i susține în perioada examenelor naționale:

1. E numai un examen. Primul, dintr-un șir lung pe care vi-l așterne viața în față. Tratați-l în acest moment, ca atare.

2. Ceea ce aveați de făcut ați făcut deja. Ați învățat, exersat, cei mai mulți ați făcut meditații, v-ați străduit după puteri să vă însușiți materia. Acum e timpul doar să lăsați cunoștințele să curgă prin stilou.

3. Nota nu reflectă cine sunteți și nici cine veți deveni. E doar o notă, compusă din 1) cunoștințele voastre despre subiectele respective 2) în acest moment + 3) emoțiile inerente.

4. Este firesc să aveți emoții. Rețineți că unele pot fi mobilizatoare. Altele, însă, ne determină să fim mai atenți la ele decât la textul din lucrare. Împrieteniți-vă cu emoțiile și vor sta cuminți.

5. Anxietatea de evaluare și performanță este dată de gândurile catastrofice cu privire la cunoștințe, rezultat, la ce va zice lumea voastră etc. Nu, nu e o catastrofă, orice credeți în acest moment că este. Un rezultat nedorit ar fi o neplăcere mai mare sau mai mică dar e departe de a fi o catastrofă.

6. Alergați pe culoarul vostru. Evitați să vă gândiți ce bine știe geometrie Măriuca din prima bancă sau cât de exaltat a fost colegul din spate la primirea subiectelor. Fiți prezenți total acolo, pe lucrarea voastră!

7. Și încă ceva. Părinții vă iubesc și vă acceptă necondiționat. Indiferent de felul în care ei înșiși se stresează sau v-au stresat de-a lungul anului școlar. Nu știm ce loc veți prinde la liceu dar locul de acasă e garantat. Întodeauna.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: „Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile”

„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

Prea multă școală și prea puțină joacă, o cauză a depresiei la copii și adolescenți (Studiu)

 

Le dorim mult succes tuturor absolvenților de clasa a VIII-a care urmează să susțină Evaluarea Națională!

Părinții sunt alături de voi!

 

Sursa foto: Pixabay

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,267FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole