Circa 10% dintre copiii care se prezintă la camera de gardă în această perioadă au insuficiență respiratorie, a declarat Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
„Noi la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, vedem într-o gardă obișnuită 150 de copii. În aceste ultime 2 săptămâni, au fost câte 200-250 de prezentări. Deci, sunt semnificativ mai mulți. Și dintre aceștia, față de acum un an sau acum 5 ani, când 0,9%-1,3% dintre prezentări aveau insuficiență respiratorie, acum 10 din 100 sunt cu insuficiență respiratorie”, a afirmat medicul, luni seară, într-o emisiune pe postul B1 TV.
Din această cauză, a crescut mult și timpul de așteptare, sunt mai multe tensiuni și emoții atât pentru părinți, cât și pentru corpul medical, „pentru că nu pot fi trimiși acasă, pentru că trebuie să primească oxigen”, explică Mihai Craiu.
Citește și:
Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală
A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici
Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență
Cauzele valului de bronșiolite
Medicul pediatru a vorbit și despre cauzele acestui val de bronșiolite care afectează sănătatea în special a copiilor mici, de până în 2 ani.
„Copiii noștri, din punct de vedere al performanțelor lor imunologice, sunt un pic mai puțini grozavi decât erau anterior pandemiei. Nu s-a întâmplat nimic rău cu ei, ci pur și simplu sistemul lor imun, la fel ca și învățatul de la școală, e mai puțin performant. De aceea, cred că în primul rând trebuie să avem un pic de răbdare, doi, să nu apelăm la soluții miraculoase, și trei, dacă pare rău (…), să nu apeleze la auto-medicație”, este o explicație dată de Dr. Mihai Craiu.
Potrivit acestuia, „ce e diferit acum față de anul trecut sau față de acum 5 ani este ponderea de copii care, datorită acestei inabilități, – că nu s-a stricat nimic, e numai pur și simplu o amnezie temporară, – evoluează către forme severe cu insuficiență respiratorie.”
Medicul a precizat că virusul care provoacă bronșiolitele nu are legătură cu SARS-Cov-2.
„Virusul sincițial respirator este un virus foarte bine cunoscut, descris de zeci de ani, care are tratament specific și profilaxie specifică. Problema este că, în momentul ăsta, și-a găsit foarte mulți candidați. S-a răspândit cu foarte mare ușurință, pentru că am obosit cu toții să ne ferim, – și e normal să ne luăm viața înapoi, că plătirăm destul 3 ani, – și problema este că părinții care au un copil foarte mic, sub un an, au crezut că am scăpat de Sars-Cov-2, care pentru copii nu a fost o catastrofă”, argumentează specialistul.
Conform acestuia, starea tuturor acestor copii foarte mici aduși la spital cu insuficiență respiratorie și care au nevoie de ajutor „se ameliorează progresiv”.
Citește și:
Medicul Sandra Alexiu: E criză mare de medicamente. Se găsesc greu antitermice și antibiotice pentru copii
Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun
Cele 3 simptome care indică agravarea bronșiolitei și necesitatea de a merge la Urgență
Iată simptomele care, potrivit Dr. Mihai Craiu, indică o stare rea a copilului, când trebuie mers la spital:
- Copilul respiră foarte repede, cu burta, „se vede pe copil că muncește excesiv ca să mențină saturația” de oxigen.
- Copilul respiră repede și greu, folosind și alți mușhi în afară de intercostali.
- Copilul respiră repede, greu și zgomotos. „Apare tuse specială, răgușeală, wheezing sau alte zgomote supraadăugate.”
Dacă cel mic nu manifestă simptomele de mai sus, specialistul afirmă că părinții pot încerca circa două zile să trateze copilul acasă cu metode cunoscute deja, în cazul unui copil anterior sănătos, care nu are istoric de boli la naștere. Îi pot administra antitermice în cazul în care are febră.
Însă, în cazul în care respiră repede, greu sau zgomotos, e nevoie urgentă de mers la spital pentru un control medical și, eventual, pentru a primi oxigen.
Vizionează înregistrarea emisiunii de la B1 TV la care a participat Dr. Mihai Craiu:
Sursa foto: Captură YouTube B1 TV