Imaginează-ți o zi în care copilul tău se opune la tot ce îi spui, se ceartă cu fratele său și sare să-l bată, vrea să fie lăsat singur, apoi țipă la tine și, mai rău, sare să te lovească. După care vine o criză de plâns. Iată nu doar unul, ci multe comportamente provocatoare și greu de gestionat pentru un părinte.
După ce a trecut printr-o zi extrem de dificilă cu fetița ei care a făcut toate cele de mai sus, specialista în parenting Kristín Maríella a împărtășit experiența sa, într-un articol pe blogul său. Această zi a fost un prilej pentru a împărtăși care a fost abordarea care a ajutat-o să facă față cu brio provocărilor.
Kristín Maríella este educator parental internațional pe baza abordării transformatoare Respectful Parenting (trad. Parenting cu Respect), mamă a trei copii și autoare pe site-ul RespectfulMom.com.
Citește și:
Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine
Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile
Iată 5 lucruri care au ajutat-o pe această mamă să gestioneze comportamentul dificil al fetiței sale fără să intre în defensivă și fără să agraveze lucrurile:
1. Să ne uităm la ce se află în spatele comportamentului copilului
În opinia lui Kristín Maríella, pentru a fi părinți calmi, capabili să ne ghidăm copiii prin vâltoarea emoțiilor pe care le simt, avem nevoie să avem mindset-ul și exercițiul de a privi dincolo de comportamentul copilului pentru a descoperi care sunt cauzele reale.
Iată abordarea pe care ea o recomandă părinților:
“Această perspectivă profundă, acest mindset de a vedea dincolo de comportamentul copiilor noștri ne permite să ne ridicăm deasupra haosului și să navigăm cu grație printre valuri. Aceasta este mentalitatea care ne permite să intrăm în rolul căpitanului încrezător al corabiei, astfel încât să putem naviga printre valurile emoționale ale copiilor noștri cu răbdare și dragoste, cu încredere și concentrare, păstrând spațiu pentru toate, în timp ce stabilim limitele de care au nevoie copiii noștri pentru a fi în siguranță”.
2. Copiii își exprimă prin comportamente neplăcute emoțiile pe care nu le pot gestiona
Un lucru pe care, spune educatorul parental, trebuie să și-l reamintească mereu pentru a trece cu bine de zilele dificile cu copiii este că “exact așa își exprimă copiii disconfortul, nesiguranța, tristețea sau orice tensiune sau emoții acumulate… Disconfortul copiilor sau sentimentul de deconectare apar atât de des în forma în care s-au manifestat astăzi la fiica mea.”
Astfel, continuă aceasta, ajută atât de mult să ai această perspectivă, să știi că există întotdeauna ceva care se află în spatele comportamentului copilului. Să înțelegi că aceste comportamente reprezintă modul în care copilul procesează totul. “Să știi că este firesc, normal, necesar!”
Lucrurile au devenit și mai clare pentru mamă atunci când s-a uitat la familia sa dintr-o perspectivă mai largă: la acel moment, se aflau într-o perioadă în care s-au mutat într-o altă țară, au vizionat case, școli, iar tatăl era plecat mult timp în deplasări de serviciu. Desigur, toate aceste schimbări au generat tensiune în fiecare dintre copii și chiar și în adulți.
Citește și:
Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham
Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute
3. Să apreciem eforturile copilului
Pe parcursul zilei, în ciuda comportamentelor neplăcute și chiar agresive ale fetiței sale, Kristín Maríella a găsit resurse de răbdare și detașare pentru a o observa și pentru a aprecia eforturile fiicei ei.
“Între momente dificile, ea se juca singură, își îmbrăca hainele cu răbdare, și-a terminat micul dejun, a adus pungile cu cumpărături în casă fără să i se ceară acest lucru și s-a jucat cu bucurie cu fratele ei”, a observat mama.
Mai mult, mama a considerat că fetița ei a făcut tot ce i-a stat în putință ca să aibă un comportament echilibrat și că, într-un final, s-a descurcat foarte bine cu provocările pe care le avea.
Atunci când mama are deschiderea și bunăvoința de a vedea eforturile copilului și de a-i aprecia reușitele, copilul se simte nu doar înțeles, ci și sprijinit și împuternicit. Iar asta îl ajută să își proceseze trăirile dificile și să revină în echilibru.
Citește și:
„Mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți.” Gáspár György explică de ce copiii poartă măști psihologice în fața părinților
Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii
4. Să ne privim copilul printr-o lentilă de iubire
“Văzută prin această lentilă de iubire, fetița mea a fost cu adevărat uimitoare astăzi. A făcut ce a putut și asta va fi întotdeauna suficient de bine”, spune specialista în parenting.
Ce reușește această mamă să facă pentru copiii ei este să îi privească printr-o lentilă de iubire și să-i vadă așa cum sunt, fără să pună presiune pe ei să fie altfel, mai buni, perfecți. Și știm cât de greu de dus este pentru un copil așteptările perfecționiste ale părinților lui.
Atunci când este văzut așa cum este și când este privit cu iubire și cu acceptare, copilul are parte de mediul propice pentru a se dezvolta sănătos, echilibrat și pentru a înflori, manifestându-și talentele și abilitățile.
5. Să fim părinți conștienți de impactul nostru asupra copiilor noștri
În fine, un alt lucru minunat pe care această mamă îl face pentru cei trei copii ai săi este să fie conștientă de propriul său comportament, de propriile sale emoții și de impactul pe care îl are asupra copiilor săi.
Un părinte conștient este un părinte care își observă emoțiile și și le autoreglează, devenind un exemplu de conștiență și de gestionare a emoțiilor pentru copiii săi.
Autoanaliza și conștiența sunt atribute ale părintelui matur emoțional. Iar un părinte matur este un părinte responsabil, care își asumă propriile emoții, propriile acțiuni și consecințele acestora.
Citește și:
Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți
10 lucruri învățate alături de copilul meu în 10 ani de când sunt mamă
Alături de părinții care fac aceste lucruri, copiii se pot dezvolta frumos, echilibrat, armonios, dându-și voie să-și trăiască copilăria cu relaxare, pentru ca, pe măsură ce cresc, să se maturizeze la timpul potrivit și să-și asume, la rândul lor, din ce în ce mai multe responsabilități, inclusiv responsabilitatea pentru viața lor.
Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să abonezi la newsletterul nostru descărcând ghidul pdf de o pagină pe care ți l-am pregătit:
Sursa foto: Helena Lopes, Pexels