Ministrul Educației: Elevii vor putea fi exmatriculați

Elevii vor putea fi exmatriculați. Conducerea Ministerului Educației a decis să reintroducă posibilitatea exmatriculării elevilor după ce, începând cu 1 decembrie 2022, legislația nu a mai permis această sancțiune.

Acum, însă, elevii vor putea fi exmatriculați doar ca ultim resort pentru cazurile cele mai grave, a declarat, ieri, Ligia Deca, ministrul Educației. Potrivit acesteia, elevii exmatriculați vor putea fi reînmatriculați în sistemul de învățământ începând cu anul școlar următor.

Oficialul de la Educație a prezentat, la finalul ședinței Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților în care se discută proiectul legii învățământului preuniversitar, care sunt sancțiunile ce vor fi aplicate elevilor care încalcă legea.

„Avem o serie întreagă de prevederi care vizează drepturile, obligațiile elevilor, dar și sancțiunile aplicate în cazul încălcărilor prevederilor legii. Sancțiunile sunt graduale, adică pleacă de la un avertisment și merg încet, încet, deci sunt sancțiuni care pot viza retragerea unor drepturi, de exemplu a bursei, sunt sancțiuni care pot viza suspendarea pe o perioadă determinată”, a explicat Ligia Deca, citată de Agerpres.ro.

„Ca ultim resort, pentru cazurile cele mai grave, se poate merge și pe soluția exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare, iar pe perioada exmatriculării vom prevedea, în procedura de combatere a violenței în școală, consiliere psihologică și, în general, măsuri pentru reabilitarea fiecărui elev”, a continuat ministrul.

Potrivit oficialului, „dacă se ajunge la cazul extrem al exmatriculării, reînmatricularea se face în anul școlar următor”. Înainte de exmatriculare, va mai exista posibilitatea suspendării temporare pentru număr de zile sau săptămâni.

„Cred că vor fi foarte puține cazuri care vor ajunge până la această ultimă măsură. Până la această ultimă măsură se aplică toate celelalte”, a mai spus Ligia Deca.

Citește și:

Elev de 15 ani din Bacău, reținut după ce a amenințat cu cuțitul un profesor

Oana Moraru, despre violența în școli: „Urâțenia asta este sub ochii noștri din anii de dinainte de ’89”

Procedură specială de combatere a violenței în școli

Ministrul Educației a spus că există o procedură de combatere a violenței în școală, care prevede sancțiuni pentru diferite abateri, susținând, totuși, importanța prevenției.

„Eu cred că în acest caz cheia va fi prevenția, nu sancționarea. Însă, ca în orice sistem, ca în orice stat de drept, faptul că avem sancțiuni prevăzute pentru încălcări grave va acționa și în sensul prevenției ca aceste acte să se întâmple în școală sau în spații extrașcolare”, a precizat Ligia Deca.

Comisia pentru învățământ a amânat decizia în cazul mai multor articole din proiectul Legii Educației referitoare la examenul de Bacalaureat și la admiterea la liceu.

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a adoptat, luni, un amendament al PNL, PSD și Ministerului Educației conform căruia „violența fizică sub orice formă din școli se va sancționa, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situații foarte grave, cu drept de reînscriere în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ, cu excepția elevilor din învățământul postliceal”.

Iar pe 20 aprilie, comisia a adoptat un amendament propus de grupul PSD referitor la definiția diversității. Potrivit amendamentului, diversitatea reprezintă „respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, religioase, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”. Prin acest amendament a fost înlocuit, din forma Guvernului, termenul „identitare” cu „religioase”.

Citește și:

Ce spune ministrul Educației despre reînființarea școlilor de corecție

Ce le-a spus anchetatorilor elevul care a atacat o profesoară cu cuțitul. Riscă 7 ani de închisoare

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

 

Sursa foto: Guvernul României

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,736FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole