Oana Moraru, despre violența în școli: „Urâțenia asta este sub ochii noștri din anii de dinainte de ’89”

Violența în școli, abuzurile atât din partea elevilor, cât și a cadrelor didactice nu reprezintă o noutate în această perioadă, ele fiind prezente încă de dinainte de 1989, afirmă consultantul educațional Oana Moraru.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Oana Moraru, autoare și pedagog cu o experiență de trei decenii, fondatoarea sistemului privat de educație Helikon, își exprimă punctul de vedere asupra situației privind violența în școli, în contextul în care un elev din clasa a X-a dintr-o școală din București a atacat cu cuțitul o profesoară.

„Chiar și în momente mari de criză, când copiii devin cea mai sălbatică manifestare a lor, văd că ne mințim în continuare”, remarcă Oana Moraru.

Potrivit acesteia, „toți copiii – chiar și cei din familii bune, educate – au tendința, în grup, de a o lua razna într-un fel sau altul.”

Iar în acest context, școlile au un scop special, și anume „să creeze, în jurul lor, printr-un management bine pus la punct, mecanisme de interceptare și de reglare a tulburărilor de comportament, în formele lor incipiente, când nu sunt vizibile decât pentru ochiul expertului.”

Citește și:

Ce le-a spus anchetatorilor elevul care a atacat o profesoară cu cuțitul. Riscă 7 ani de închisoare

Oana Moraru prezintă 6 tipuri de părinți, în funcție de implicarea în parcursul școlar al copilului. În care dintre ele te regăsești?

„Toți profesorii văd cum se rostogolește dezastrul”

Oana Moraru arată modul în care lipsește asumarea responsabilității pentru copiii care frecventează școala: „În jurul copiilor din școlile românești există cam tot atâta responsabilitate cât era înainte în marile cantine de stat. Toată lumea ciupea câte puțin din ingredientele care trebuiau să ajungă pe farfurie. Rămânea acolo un sos lung cu 2-3 cartofi fierți plutitori. Fiecare era pe cont propriu. Și ăla care venea să împingă tava, tot pe riscul lui mânca.”

Astăzi, continuă specialistul, „toți profesorii văd cum se rostogolește dezastrul. Sunt martori fie neinformați, fie needucați, fie nepăsători. Nu au în spate un management cu putere de decizie și soluții asumate de stat, de consilieri, psihologi. Nici ei nu bat din pinteni să își schimbe starea din cantină.”

Un alt aspect de care nu se ocupă nimeni este situația din familie. „Nici familiile nu sunt chemate la apel. Ele au drepturi să își trimită copiii în clase, indiferent de cât abuz e acasă și de ce emoții au de descărcat ulterior, lângă ceilalți copii. Nu sunt ghidate, educate, responsabilizate de școli”, afirmă consultantul educațional.

Citește și:

Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

„La școala mea, scrijeleam toți înjurături pe bănci”

Ea afirmă că această „urâțenie” este prezentă de mulți ani în școlile românești: „Urâțenia asta este sub ochii noștri din anii de dinainte de ’89. La școala mea, scrijeleam toți înjurături pe bănci. Colegii mei storceau buretele în cap profei de chimie. Pe la clasa a VII-a, făceau pipi de pe pervaz, din clasă, în grădina profilor. Despre sex vorbeam de atunci, în formele cele mai vulgare, cu multe abuzuri la adresa fetelor, pe care le făceau și profii adesea. Hărțuire sexuală e și la nivel universitar înalt, din plin. Și atunci, și acum.

Eram cuminți și respectuoși doar când se uita cineva sau doar de frică.”

Ce a mai apărut între timp este consumul de către elevi al unor substanțe care înainte nu existau.

„Azi, în mai toate colegiile mari bucureștene, copiii își expandează nivelul de conștiință cu tot felul de substanțe, vândute în pauză. Sunt gimnazii unde copii de 12-13 ani fac sex în baie. Ştiu cazuri şi de acum două săptămâni, şi de acum două decenii”, relatează Oana Moraru.

Citește și:

Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional

„De ce numai pe-al meu îl necăjesc colegii?” 5 soluții de la Oana Moraru pentru a ajuta copiii să pună limite

Reforma educației e scrisă de oameni obișnuiți cu abuzul de mici

În sistemul de educație autohton, sunt „profesori cu probleme nervoase grave, păstrați la catedre”, dar în egală măsură și „copii cu grave tulburări târâți dintr-un an în altul”.

Iar conducerea școlilor nu vorbește despre aceste lucruri, pentru a proteja imaginea instituției de învățământ. „Niciun director nu vorbește despre asta. E politica gurii strâns închise și a unui secretism bine susținut de cadrele didactice, ca să nu își piardă școala reputația. Rușinea versus blazonul, fațada”, explică fondatoarea școlii private Helikon.

Ce se întâmplă în continuare este că toate aceste lucruri rămân ascunse. Oana Moraru spune de ce: „Toate mizeriile astea rămân ușor de ascuns pentru că toți copiii cresc, iar familiile care au ceva de zis ajung să iasă din școală și să își dorească doar să uite. Vin alții noi, care au propriile iluzii, proaspete, inocente. E ușor de acoperit minciuna fiindcă e mereu ținută cu oameni noi, care, când ajung să se dezmeticească, ies din școală oricum.”

Totuși, „rostul școlii este să transforme coaja uscată a instinctelor groase, a sărăciei, a ignoranței, care sunt moștenirea fiecărei țări, de la părinții și istoria ei. Școala este modul fiecărei țări de a avea grijă de sine și de rănile ei. Este oglinda felului în care ne iubim pe noi înșine”, precizează consultantul educațional.

„Acum doar ne furăm și ne acuzăm.

Rămân cei doi cartofi fierţi la vedere, pentru știri şi comentarii de presă.

Iar reforma e plănuită, scrisă și rescrisă de oameni ca mine, care s-au obișnuit cu abuzul de mici, (în școala aia de cartier, care a dat și bune, și rele), și care nu pot gândi în mare”, conchide Oana Moraru.

Cine dorește să afle mai multe de la Oana Moraru, o poate întâlni în cadrul evenimentelor despre motivația școlară și așteptările adulților pe tema succesului copiilor la care va participa în luna mai:

  • 4 mai – Sibiu
  • 13 mai – Galați
  • 20 mai – București
  • 24 mai – Râmnicu Vâlcea
  • 25 mai – București

 

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Oana Moraru: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător”

 

Dacă rezonezi cu abordarea Oanei Moraru, poți afla mai multe despre cărțile pe care le-a publicat:

 

„Copilul tău scrie” 

În anii de școală, exercițiile de scriere sunt printre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare a gândirii, cu antrenarea etajelor ei, de la recunoaștere și memorare la ordonare, clasificare, analiză, sinteză și creație. Abilitatea copiilor de a scrie text devine o competență fundamentală pentru viitorul lor. Dar uneori copiii, indiferent de nivelul de inteligență sau de competență în alte arii ale dezvoltării, se confruntă cu dificultăți sau neplăcere în privința scrisului. Cum pot fi sprijiniți acești copii la școală? Ce pot face părinții acasă, încă din primii ani de viață ai copilului lor, pentru a-i dezvolta inteligența emoțională, imaginația și creativitatea, pentru a-i cultiva reziliența și determinarea?

În cartea aceasta, Oana Moraru le propune părinților și profesorilor informații și soluții practice despre cele mai eficiente metode de învățare a scrisului. Ultimul capitol este povestea fetiței Oanei, de la naștere la anii studenției, cu exemple inedite despre cum scrisul a propulsat-o pe o linie școlară de succes.

 

„Copilul tău citește”

Oana Moraru, fondatoare a Școlii Helikon, profesor, formator și publicist pe teme educaționale, cu o experiență de 30 de ani în învățământ, răspunde în această carte la întrebarea: Cum îi învățăm pe copii să citească, să gândească critic și, mai ales, să le placă lectura?
Descoperă metode detaliate, exemple practice pornind de la poveștile Olinei Ortiz și activități distractive pentru părinți și copii.
Părinții și profesorii sunt instructori de zbor, copiloți doar pentru o scurtă vreme, iar lectura este cel mai puternic instrument de orientare în viață.
 

 

 

 
 

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,762FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole