Oana Moraru: „Copiii cresc mereu în lumina în care îi vedem”

Părinții sunt, de regulă, bine intenționați în felul în care îi educă pe copiii lor. Evident, pe acest drum al rolului de părinte, ei nu sunt feriți de întrebări, neliniști și incertitudini.

În acest context, consultantul educațional Oana Moraru ne propune 10 principii care să ne ajute în parenting, formulate în contextul atelierelor de evaluare a copiilor.

Oana Moraru este pedagog cu o experiență de predare de peste 30 de ani și autoare de carte. De asemenea, a fondat sistemul privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.

„De mai bine de 3 săptămâni, în urma atelierelor de evaluare, mă văd zilnic cu 4-5 familii, individual, pentru discuții despre copil. Cam 60 de familii până acum. Un tur uriaș de forță, dar și de contact al meu cu elevi și preșcolari din toată țara, din medii educaționale și școlare foarte diverse. Întâlniri care mă țin cu capul pe umeri, care mă scot din bula școlii pe care o conduc. Întâlniri în care simt cum toți părinții au cele mai bune intenții pentru copiii lor și fac tot ce pot pentru a-i ține pe linia succesului școlar, dar și a echilibrului emoțional – așa cum simte fiecare că arată acestea”, scrie Oana Moraru, într-o postare pe contul său de Facebook.

Citește și:

Oana Moraru: Părinții sunt singura salvare a copiilor. Școlile sunt aruncate în aer de minți împrăștiate, deconectate, fragmentate

Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor

Decalogul Oanei Moraru care îi ajută pe părinți să găsească soluțiile potrivite

„Pentru că sunt multe întrebări și neliniști care ne pot duce pe drumuri întortocheate, există un decalog după care mă ghidez mereu, când căutăm soluții”, spune specialista citată.

Redăm, mai jos, decalogul Oanei Moraru:

1. Copiii cresc mereu în lumina în care îi vedem. Unde ne punem atenția și încrederea, acolo ajung și ei.

2. Ca să crească atenți, echilibrați, motivați, copiii au nevoie de un creier de împrumut, cel puțin până la 9 ani. Ei fac ce văd că părinții lor sunt.

3. Orice schimbare înspre bine a copilului începe cu o schimbare în conștiința părinților lui.

4. Copiii își pierd încrederea în forțele proprii și lângă părintele care își pierde des cumpătul, și lângă cel permisiv. Excesul de putere sau justificarea nesigură a autorității, cu explicații și rugăminți, sunt în mod egal percepute ca nesiguranță.

Citește și:

Oana Moraru explică de ce avem astăzi atât de mult opoziționism din partea copiilor. Ce soluție propune

Ajută-ți copilul să respecte regulile și limitele. Soluția simplă care face diferența

5. Fermitatea nu se obține invocând reguli sau aplicând sistematic consecințe. Fermitatea se simte din privirea, postura și încrederea adultului în propriile limite și decizii.

6. Când copiii trec prin crize emoționale, regres sau au comportamente ”urâte”, primul lucru de care au nevoie ca să progreseze este să îi credem. Să vedem realitatea dinspre ei, spre lume, nu numai pe cea din mintea noastră.

7. Ca să se mențină curajoși și motivați pentru învățare, copiii au nevoie să își împlinească nevoile și să bifeze achizițiile specifice fiecărei etape de dezvoltare cognitivă. Când le este greu la școală, au trepte peste care au sărit sau pe care n-au zăbovit destul.

8. Bucuria învățării nu se obține doar cu ajutorul metodelor pedagogice interactive și distractive. Fără clasicele repetări, exerciții și verificări nu există creștere intelectuală autentică.

9. Performanță școlară fac doar copiii care au toleranță mai mare la frustrare.

10. Dacă ne facem un obiectiv din a le asigura mereu fericirea, copiii noștri vor asocia mereu dificultățile sănătoase cu nedreptatea.

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

Mai multe despre aceste lucruri Oana Moraru va vorbi la întâlnirea de sâmbătă, 23 noiembrie, din București, de la Teatrul Elisabeta, alături de Simona Gherghe, când va avea loc primul podcast cu public și lansarea celei mai recente cărți a autoarei, în care sunt reorganizate postările sale din ultimii 10 ani, pe aceste teme.  

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură video YouTube ZUnivers Podcasts  

 

Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație cu iubire:

SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,763FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole