Oana Moraru explică de ce avem astăzi atât de mult opoziționism din partea copiilor. Ce soluție propune

Mulți părinți de preșcolari se confruntă cu aceeași provocare: copiii lor refuză să facă exact cele mai importante lucruri, în momentele importante.

Din ce cauză se întâmplă acest lucru?

Care este nevoia ascunsă în spatele atitudinii opoziționiste a copiilor?

Cum putem schimba aceste comportamente în momentele critice?

La aceste întrebări răspunde consultantul educațional Oana Moraru, într-o postare pe contul de Facebook. Oana Moraru este pedagog cu o experiență de predare de peste 30 de ani și autoare de carte. De asemenea, a fondat sistemul privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.

Citește și:

Oana Moraru: „Ne petrecem ore în lupte pentru a-i convinge să lase tableta. Nu este despre ce argumente îi conving”

Copilul are comportamente opoziționiste și sfidătoare? Checklist-ul lui Janet Lansbury pentru părinți

De ce spun copiii „NU”

Potrivit Oanei Moraru, copiilor mici, sub 7 ani, le place să să spună ”nu” exact acelor momente care mențin fluxul administrativ al zilei: ”Nu mă îmbrac cu asta/nu vin acum la masă/nu mă spăl pe dinți/nu merg la grădiniță/nu mă grăbesc deloc acum/nu am chef să strâng jucăriile/nu vreau să mă culc”.

Acest „nu” este interpretat diferit de către copil și de către adult. „În limbajul adult, ele sunt un refuz opoziționist, o nesupunere, o problemă de comportament. În mintea copilului, ele sunt cele mai importante și necesare supape de obținere a unui oarecare control asupra zilei”, explică specialista în educație.

Conform acesteia, pentru copil, „a spune ”nu” este o bucurie personală, un mod de a-și simți puterea de care are atâta nevoie ca să se individualizeze. ”Nu -urile” sunt satisfacții intelectuale, independente de frustrarea părinților. ”Nu-urile” sunt modalități de a deține măcar câteva clipe ale rutinei cotidiene, una care presupune multă administrare, povețe și explicații de urmat.”

Citește și:

Oana Moraru: Părinții sunt singura salvare a copiilor. Școlile sunt aruncate în aer de minți împrăștiate, deconectate, fragmentate

Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute

Cum putem evita opoziționismul copiilor

În continuare, Oana Moraru spune cum să evităm opoziționismul care apare în cele mai nedorite momente: „Ca să evităm descărcarea acestei nevoi în cele mai importante, dar și cele mai fade momente ale programului nostru, e nevoie să le dăm copiilor suficiente ocazii de exersare a controlului și a alegerilor personale.”

Și ne oferă exemple cum putem construi aceste ocazii: „Prin jocuri care schimbă dinamica ”părinte-dirijor/copil-supus”. Fii hoț prins de polițist, lasă-te legat și închis. Cazi în toate capcanele întinse de el prin casă! Prefă-te că ești cățelul care trebuie hrănit, mângâiat și capabil de trucuri la comanda lui! Fii copilul de la grădi condus de o educatoare autoritară și supărată că el nu este ”cuminte”! Fii supusul unui împărat pretențios!”

Consultantul educațional subliniază că „jocul este locul unde copilul deține puterea. Copiii de astăzi nu se joacă suficient. Nu au destul timp și spațiu să dețină controlul prin jocuri de rol”.

Și asta din cauză că „părinții moderni au început să confunde joaca liberă cu pierdutul timpului. Prea mulți sunt forțați să se joace educativ, în contexte dirijate de profesori. Jocul cu mize intelectuale nu este joaca de care are nevoie cel mic pentru a se simți suficient de puternic și de în control asupra lumii lui.”

Astfel, „avem atât opoziționism astăzi pentru că nu ne lăsăm suficient pe mâna copiilor acolo unde este cel mai sigur și mai sănătos să o facem. În imaginația lor”, explică Oana Moraru.

Citește și:

Când copilul își roade unghiile. Cum să-l dezobișnuiești de acest obicei urât

Copilul e agresiv cu tine? O soluție simplă să-l calmezi prin joc

Despre luptele de putere dintre părinți și copii Oana Moraru a scris mai multe în colecția de articole și postări din cartea ”Școala de ieri, copilul de astăzi și lumea de mâine”, pe care o va lansa pe 23 noiembrie, alături de Simona Gherghe, la teatrul Elisabeta din București, în contextul unui podcast cu public. Mai multe detalii despre conferință, AICI.

 

Sursa foto: Captură video YouTube ZUnivers Podcasts

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,763FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole