Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

În general, părinții își doresc să educe copii capabili să se descurce și să aibă succes în lumea de astăzi. Pentru a realiza acest scop, numeroși părinți mizează pe dobândirea cunoștințelor academice și pe absolvirea unor școli bune. Doar că diplomele și cunoștințele academice nu sunt și lucrurile care îi vor ajuta pe copii în mod real în viață, când vor deveni adulți.

Într-o postare publicată pe contul de Facebook, consultantul educațional Oana Moraru spune care sunt cele 5 lucruri care o ajută în mod real pe fiica ei în viață. Fiica Oanei Moraru, Carla, are, la momentul redactării acestui articol, aproape 21 de ani și este plecată la studii în SUA, fiind „singură, pe cont propriu, într-o lume mare, plină de tentații, stimuli contradictorii, consumism, concurență la sânge, oportunism, neautenticitate”, după cum spune experta în educație.

Oana Moraru este pedagog cu o experiență de predare de peste 30 de ani și autoare de carte. De asemenea, ea este fondatoarea sistemului privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.

Citește și:

Oana Moraru: Copilul trebuie să trăiască emoțiile negative

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Acum, Oana Moraru privește în spate, „la capătul unui drum școlar de care am fost mai mult sau mai direct responsabilă” pentru a clarifica ce anume „a contat cu adevărat în educația copilului meu și ce o ajută acum, realmente”.

Iată care sunt cele 5 lucruri care, potrivit Oanei Moraru, contează cu adevărat în educația copilului, ajutându-l în mod real în viață:

1. Capacitatea de autoreglare emoțională

Potrivit Oanei Moraru, „vrei sau nu, copilul tău va suferi de toate, nu îl poți feri. Cei care eu un mod de a-și vorbi sieși, pe interior, cu reflexe înțelepte de autopotolire, autoalinare, optimism, fără să cadă repede în rol de victimă și să tot indice vinovați exteriori – este mai apt pentru lumea asta nebună, mai liniștit și mai dispus să se ridice repede de jos.”

Cum își vorbește copilul sieși este, de fapt, cum își vorbește ”mama” sieși și lui, de-a lungul primilor 10-12 ani de viață. Autoreglarea e un proces care se învață mai ales prin oglindire.

2. Un simț al aventurii

„Lumea se schimbă teribil de repede. Cine are, de mic, cheful să se cocoațe, să alerge, să caute mai departe, să cotrobăie în diverse locuri, să se julească în genunchi, este un pic mai flexibil, mai dispus să se adapteze, să se reinventeze. Nevoia de control, de ”nu te murdări pe rochiță”, nu ajută”, afirmă specialista citată.

Potrivit acesteia, „curajul se clădește când părinții își accesează latura jucăușă, comică, entuziastă și curioasă – măcar 10 minute pe zi.”

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

3. Toleranța la frustrare

Lumea în care va zbura copilul tău e plină de așteptări, plictis, uși încuiate, probleme aparent nerezolvabile, oameni care spun lucruri crude, avertizează Oana Moraru

Contează enorm, continuă ea, „să îi învățăm de mici că reflexul fiecărei ființe vii este să dea înapoi din fața situațiilor care se simt incomod. Totuși, trei sferturi dintre aceste situații sunt cheia creșterii personale. Dacă mai aștepți un pic în fața ușii încuiate sau mai stărui cu lacătele ei, fără să renunți, lumi magice se deschid dincolo de ea, la un moment dat.”

Calitatea asta nu se formează în preajma unui părinte cu reflex imediat de ”salvator” și de ”reparator”, precizează experta în domeniul educației.

4. Schemele relaționale toxice

Informațiile despre schemele toxice de relații trebuie predate „ca o matematică”, este de părere Oana Moraru.

Conform acesteia, „există definiții și descrieri clare ale tipologiei disfuncționale în relațiile interumane. Copiii trebuie să le recunoască, așa cum învață să cunoască, din grădiniță, emoțiile după jetoane cu fețe umane. Există liste simple cu ce anume reprezintă ”red flag” (steag roșu – n.r.) în relație cu cineva din viața ta, fie că e rudă, prieten, partener.”

5. Capacitatea de a citi conștient și analitic

„Suntem bombardați de informație contradictorie, chiar și în cadrul jurnalelor științifice sau de specialitate. Lumea poartă un război permanent cu mintea noastră: știri de toate felurile, scrise niciodată pentru onesta informare. Creierul nostru este o resursă naturală pentru care se bat, pentru buna lui adormire, o mulțime de grupuri de interese, boți și inteligențe manipulatoare. Cine este naiv și înghite prima sau a doua citire are de suferit”, spune Oana Moraru.

Conform acesteia, „nu mai este suficient să verifici sursa; astăzi, trebuie să citești prin și pe sub rânduri, comparativ, cu înțelegerea ideologiei autorului și a apartenenței sale politice, economice etc. Azi nu mai ești, pur și simplu un analfabet funcțional pentru că n-ai învățat bine la școală. Azi trebuie să te lupți să nu te ajungă din urmă analfabetismul. Trebuie să te menții în formă cu mintea, mai ceva ca la sală.”

Citește și:

Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

Copilul e nervos și agitat? Tehnici de lucru pentru părinți, de la Oana Moraru

Niciuna dintre aceste abilități nu se predau la școală. Ce e de făcut?

Dacă mă uit bine la ce e mai sus, mai niciuna dintre ele nu se predă la școală, observă experta în educație, în condițiile în care fiica ei „zilnic, absolut zilnic, e nevoită să le folosească pe toate – activ, conștient, concentrat, ca mersul pe sârmă”.

Oana Moraru spune că, la un moment dat, vei uita dorința ta legată de intrarea copilului la un liceu bun sau să ia note mari, însă e foarte important copiii noștri să aibă un sistem de autoreglare personală și filtre realiste pentru lume: „Știu câți sunteți de îndârjiți să intre copilul la liceu, să ia notă mare la examenul ăla, să meargă la meditații, să tragă de el. Toate astea trec, se uită. E foarte posibil, ca în procesul ăsta îngustat al devenirii lor, să pierdem din vedere celelalte sisteme de navigare, cu adevărat importante. Să avem copii de 10, fără sistem intern de autoreglare personală și fără filtre realiste pentru lume.”

Astfel, în timpul pe care îl petrecem împreună cu copiii noștri, avem de urmat o curriculă a înțelepciunii: „Deci, dacă avem timp de petrecut cu ei, mai există o curriculă mare – una a înțelepciunii noastre – pe care e încă vreme s-o ”predăm”, fără meditații, fără culegeri, fără ceartă, fără împins de la spate și amenințări”, conchide Oana Moraru.

Citește și:

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

Educația emoțională a copiilor: Principalele 3 blocaje ale părinților

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Rezonezi cu abordarea Oanei Moraru? Atunci, te invit să descoperi cărțile pe care le-a publicat:

„Copilul tău scrie”

În anii de școală, exercițiile de scriere sunt printre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare a gândirii, cu antrenarea etajelor ei, de la recunoaștere și memorare la ordonare, clasificare, analiză, sinteză și creație. Abilitatea copiilor de a scrie text devine o competență fundamentală pentru viitorul lor. Dar uneori copiii, indiferent de nivelul de inteligență sau de competență în alte arii ale dezvoltării, se confruntă cu dificultăți sau neplăcere în privința scrisului. Cum pot fi sprijiniți acești copii la școală? Ce pot face părinții acasă, încă din primii ani de viață ai copilului lor, pentru a-i dezvolta inteligența emoțională, imaginația și creativitatea, pentru a-i cultiva reziliența și determinarea?

În cartea aceasta, Oana Moraru le propune părinților și profesorilor informații și soluții practice despre cele mai eficiente metode de învățare a scrisului. Ultimul capitol este povestea fetiței Oanei, de la naștere la anii studenției, cu exemple inedite despre cum scrisul a propulsat-o pe o linie școlară de succes.

 

„Copilul tău citește” 

Oana Moraru, fondatoare a Școlii Helikon, profesor, formator și publicist pe teme educaționale, cu o experiență de 30 de ani în învățământ, răspunde în această carte la întrebarea: Cum îi învățăm pe copii să citească, să gândească critic și, mai ales, să le placă lectura?
Descoperă metode detaliate, exemple practice pornind de la poveștile Olinei Ortiz și activități distractive pentru părinți și copii.
Părinții și profesorii sunt instructori de zbor, copiloți doar pentru o scurtă vreme, iar lectura este cel mai puternic instrument de orientare în viață.

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: Captură video YouTube ZUnivers Podcasts

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,734FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole