Poate fi atât de greu să păstrăm relațiile cu copiii noștri în centrul atenției noastre. Există atât de multe alte lucruri care concurează pentru atenția noastră și ne consumă puțina energie pe care o avem în mod obișnuit. Însă, este un obiectiv pentru care merită să lupți, susține Eli Harwood, mamă din SUA și autoarea cărții “Cum să creștem copii cu atașament sigur” (engl. “Raising Securely Attached Kids”).
Având studii în Psihologie, Eli Harwood este terapeută cu o experiență de 17 ani, specializată în vindecarea traumelor relaționale și crearea unui atașament sănătos, putând fi contactată pe site-ul attachmentnerd.com.
“Nu există nimic mai sacru pe lume ca onoarea de a ne cunoaște copiii și de a construi legături strânse și sigure cu ei. Și, Slavă Domnului, nici pentru ei nu există nimic mai bun pe lume”, scrie terapeuta, într-o postare pe pagina de Facebook Attachment Nerd.
Potrivit lui Eli Harwood, “cu toții suntem făcuți pentru atașament și, atunci când depunem eforturi pentru a ne menține tiparele de atașament sigure cu copiii noștri, le oferim o deschidere către unele dintre cele mai valoroase comori ale vieții: reziliență, empatie, încredere și apartenență adevărată”.
Citește și:
Un părinte atent la nevoile copilului. Ce înseamnă attachment parenting
Psihologul Gáspár György: 5 comportamente ale părintelui care duc la neglijarea emoțională din copilărie
Terapeuta Eli Harwood subliniază 5 lucruri puternice pe care este nevoie să le ținem mereu în minte:
1. Noi nu formăm personalitatea/temperamentul copilului, dar formăm ceea ce simt copiii în legătură cu felul lor de a fi.
2. Conectarea are o influență mult mai mare decât controlul. Încrederea îi motivează pe copii să facă alegeri bune într-o măsură mult mai mare decât frica sau dominarea.
3. Copiii noștri nu au nevoie să fim perfecți. Ei au nevoie să facem ce putem mai bine și, atunci când nu reușim, să modelăm autocompasiunea, responsabilitatea și repararea eficientă.
4. Parentingul se desfășoară în cel mai liniștit mod atunci când îl recunoaștem ca pe o oportunitate pentru dezvoltarea noastră. Cel mai bun mod de a crește copii este să-i permitem procesului să ne crească și pe noi.
5. Cea mai importantă lecție pe care le-o predăm copiilor noștri este lecția atașamentului sigur. Atunci când copiii noștri știu că se pot baza pe noi pentru suport constant, pentru înțelegere, pentru bucurie și pentru apartenență autentică, ei își pot concentra energia pe a experimenta lumea în loc să încerce să fie validați de ea.
Citește și:
Copilul mic nu vrea să se joace singur? Câteva sfaturi de la psiholog
Când copilul pierde conexiunea cu părintele, simte că îi este amenințată supraviețuirea. 10 sfaturi pentru părinți de la Gáspár György
Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează
Dorești să îți ajuți într-un mod eficient și empatic copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:
Sursa foto: Paul Hanaoka, Unsplash
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0