Părintele singur din familia monoparentală nu mai poate fi obligat să presteze ture de noapte la serviciu. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege aprobat, marți, 30 aprilie, de deputați.
Camera Deputaților este for decizional, astfel încât legea merge spre promulgare de către președintele Klaus Iohannis.
Până în prezent, erau exceptate de la obligația de a lucra noaptea doar femeile gravide, cele care alăptează și lăuzele.
Astfel, noua lege, care modifică un articol din Codul Muncii, prevede că „reprezentantul familiei monoparentale, femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”.
Citește și:
Înstrăinarea părintească, o formă de violență psihologică. Klaus Iohannis a promulgat legea privind alienarea parentală
Ești părinte singur? Ce trebuie să conțină dosarul pentru bursa monoparentală de 300 lei
De ce părintele singur nu ar trebui să fie obligat să lucreze noaptea
Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul legislativ, „familiile monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care își asumă responsabilitatea de a crește și de a îngriji copiii. În aceste familii, adesea părintele se confruntă cu provocări financiare și logistice în încercarea de a-și îndeplini rolul de părinte și de a-și asigura traiul zilnic. Cu toate acestea, luarea unui loc de muncă care presupune ture de noapte poate fi un dezavantaj pentru părinte și copii”.
Iată care sunt motivele prezentate de inițiatorii modificării Codului Muncii pentru care părintele dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte:
- Siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă
- Posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte
- Dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale
- Impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activități copilului în mod regulat
Citește și:
Urmează divorțul? 7 mesaje pe care să i le spui copilului ca să-l protejezi de traumă
Care sunt simptomele depresiei postnatale (postpartum)
„În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor şi al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfășurată în intervalul orar 22:00 – 06:00. Sunt foarte multe cazuri în care părinții singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toți au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Așa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsați singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bețe în roate. Relația părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare şi de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, a explicat și Silvia Dinică, senatoare USR și inițiatoarea proiectului de lege.
Citește și:
Înscriere la grădiniță sau creșă 2024: Calendar și acte necesare
3 moduri să previi comportamentul negativ al copilului + Soluția de avarie
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Alexander Grey, Unsplash