Parlamentul European vrea legi împotriva design-ului online care creează dependență

Parlamentul European vrea să interzică utilizarea de către companii a tehnologiilor care creează dependență. De asemenea, dorește ca serviciile și produsele online să fie sigure pentru copii.

Europarlamentarii solicită dezvoltarea unor produse digitale etice care să nu se bazeze pe “modele întunecate” (așa-numitele “dark patterns”) și pe tipare care creează dependență. Anunțul a fost făcut de biroul de presă al Parlamentului European, marți, după adoptarea unui raport în acest sens, cu 545 de voturi pentru, 12 împotrivă și 61 abțineri.

Astfel, europarlamentarii avertizează asupra naturii adictive a jocurilor online, a rețelelor de socializare, a serviciilor de streaming și a magazinelor online, care exploatează vulnerabilitățile utilizatorilor pentru a le capta atenția și a monetiza informațiile despre ei.

În acest fel, europarlamentarii vor să crească protecția consumatorilor prin alternative mai sigure, chiar dacă acestea nu sunt la fel de profitabile pentru platformele de social media.

Citește și:

Autismul virtual: copii cu simptome de autism după ce au stat la ecrane

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

Sunt necesare noi reguli în Uniunea Europeană

Parlamentul European îndeamnă Comisia Europeană să se ocupe de lacunele legale existente și să introducă o nouă legislație împotriva designului care creează dependență. Potrivit parlamentarilor europeni, dacă această chestiune nu este abordată de Comisie, Parlamentul ar trebui să-și folosească dreptul de inițiativă legislativă.

Raportul adoptat solicită evaluarea și interzicerea tehnicilor dăunătoare care creează dependență și care nu sunt acoperite de directiva privind practicile comerciale neloiale, cum ar fi: derularea infinită, redarea automată implicită, notificările “push” constante și notificările de confirmare de citire.

Etic prin design

Subliniind lipsa de transparență în ceea ce privește experiența utilizatorilor și a autorităților în folosirea serviciilor online, în opinia deputaților europeni, companiile ar trebui să fie obligate să dezvolte produse și servicii digitale etice și corecte „prin design”, fără “dark patterns”, design înșelător sau care creează dependență.

Pentru a atenua natura generatoare de dependență a platformelor și pentru a oferi mai multă putere consumatorilor, ei au solicitat Comisiei Europene să prezinte un “drept de a nu fi deranjat” digital.

În plus, eurodeputații doresc crearea de către Comisia Europeană a unei liste de bune practici de design, cum ar fi „gândește-te înainte de a partaja”, dezactivarea notificările prestabilite, feed-uri în ordine cronologică, modul de utilizare a tonurilor de gri, blocările automate și rezumate cu timpu total petrecut la ecran, Ei propun, de asemenea, desfășurarea unor campanii de conștientizare menite să cultive obiceiuri online mai sigure și mai sănătoase.

Citește și:

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Dependența copiilor de tehnologie poate duce la autism digital dobândit

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Activitățile online au un impact negativ asupra sănătății mintale

Chiar dacă recunosc efectul pozitiv pe care rețelele de socializare îl pot avea asupra societății, eurodeputații sunt îngrijorați în legătură cu daunele pe plan fizic, psihologic și material pe care le poate produce designul adictiv.

Printre aceste daune se numără:

  • Pierderea concentrării
  • Pierderea capacității cognitive
  • Burnout
  • Stres
  • Depresie
  • Activitate fizică limitată

Membrii Parlamentului European își manifestă deosebita îngrijorare în legătură cu impactul timpului prelungit petrecut online de către copii asupra sănătății acestora și doresc mai multe cercetări despre riscurile legate de serviciile online.

„Nicio autodisciplină nu poate învinge trucurile Big Tech, susținute de armate de designeri și psihologi care urmăresc să te țină lipit de ecran. Dacă nu acționăm acum, acest lucru va avea un impact asupra sănătății mintale și asupra dezvoltării creierului generațiilor viitoare. Astăzi, Parlamentul European trimite un semnal puternic: UE trebuie să fie prima din lume care abordează designul adictiv al serviciilor online”, a declarat raportoarea olandeză Kim Van Sparrentak, în urma votului de ieri.

Un sfert din tineri, dependenți de telefon

În prezent, Comisia Europeană evaluează necesitatea actualizării legislației privind protecția consumatorilor pentru a asigura un nivel ridicat de protecție în mediul digital. Rezultatele acestei evaluări sunt așteptate în 2024. Raportul Parlamentului European va contribui la această verificare.

Utilizarea problematică a smartphone-ului sau a internetului a fost asociată cu o satisfacție mai scăzută a vieții și cu simptome ale unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, stima de sine scăzută, anxietatea, lipsa somnului și comportamentul obsesiv-compulsiv. Copiii și tinerii sunt cei mai vulnerabili.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani petrec în medie peste 7 ore pe zi pe internet. Unul din patru tineri din această categorie manifestă o utilizare problematică a smartphone-ului asemănătoare cu dependența.

Parenting 2.0 a demarat, la jumătatea lunii noiembrie 2023, campania de conștientizare “Copiii și ecranele. Cum să creștem copii echilibrați și sănătoși în era tehnologiei”.

În cadrul campaniei, organizăm webinarii gratuite pentru părinți și oferim informații valoroase despre limitarea impactului ecranelor și a timpului petrecut online de către copiii noștri. 

Descoperă webinariile desfășurate până acum cu specialiști (psihologi, logoped, director Agenția Națională Antidrog) despre impactul ecranelor asupra copiilor și despre cum stabilim limite sănătoase, în Grupul de Facebook dedicat:

Intră în Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”

 

Sursa foto: Erik Mclean, Unsplash

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,267FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole