17. Amestecă împreună cu copilul cele trei culori de bază pe o hârtie umedă. Observă cum culoarea roșie, amestecată cu galben, se transformă în portocaliu, cum roșu cu galben și albastru devine maro, iar din culorile albastru cu galben obținem verde și din albastru cu roșu – violet.
18. Ia câteva pahare de sticlă transparentă și umple-le cu apă. Înmoaie pensula într-o culoare a acuarelei și atinge apa dintr-un pahar. Apoi ia o altă culoare și înmoaie pensula în al doilea pahar. Observați cum se colorează treptat toată apă din pahar. Apoi lasă-l pe copil să amestece apa din pahare pentru a vedea cum se amestecă culorile.
19. Oferă-i copilului o bucată de plastilină sau de aluat și propune-i să pregătească un prânz festiv pentru păpuși. Ajută-l arătându-i cum să facă „gogoși”, „cârnăciori” și „clătite”.
20. Încălzește ceară, fă figurine împreună cu copilul și așteptați până se răcesc.
21. Întreaga noastră viață este un joc. La vârsta de doi ani, felul în care își petrece timpul copilul poate părea monoton și fără sens. Copilul aruncă jucăria jos, tu i-o ridici, iar el o aruncă din nou. Construiește un turnuleț și imediat îl și dărâmă. Această etapă este esențială pentru a-și dezvolta percepția ulterioară asupra vieții.
Citește și:
29 idei de activități pe care le poți face cu copilul toamna
Ajută-l de mic să scrie corect. 10 activități distractive pentru învățarea gramaticii
22. La vârsta de 3-5 ani, copiilor li se dezvoltă imaginația. Atunci când nu au la dispoziție jucării, ei le înlocuiesc cu obiecte asemănătoare. De exemplu, o cutie goală poate însemna o cadă în care face baie păpușa.
23. Pentru a-i dezvolta imaginația, evita să-i oferi copilului jucării automate, care fac multe lucruri singure. În schimb, sunt foarte utile jucăriile din lemn.
24. Este binecunoscută păpușa Waldorf. Făcută manual, din materiale naturale, păpușa Waldorf are o față foarte delicată: doar ochi și o guriță mică, fără o expresie a feței, astfel încât copilul este cel care îi conferă păpușii starea sa din momentul respectiv. Copilul învață nu numai să-și imagineze, ci și să-și exprime sentimentele.
25. Fă împreună cu copilul câteva jucării: un iepuraș cusut din bucăți de material, sau decupat din carton, din lemn, o păpușă, un puișor din aluat etc. Creați împreună.
26. În timpul jocului, stimulează-i imaginația: „Această cutie va fi mașină noastră, iar această panglică – un șarpe”.
Citește și:
10 sfaturi cum să spui o poveste de noapte bună astfel încât copilul să citească de plăcere
37 de activități pe care să le faci cu copilul primăvara aceasta
27. Inventează și spune-i copilului povești despre obiectele obișnuite din apartament sau de afară. De exemplu, îi poți povesti despre becul din hol care voia foarte mult să cunoască soarele, crezând că este un bec mai mare. Sau despre ușa de la intrare căreia îi plac foarte mult musafirii și din această cauză nu vrea deloc să se închidă…
28. Citește împreună cu copilul poveștile lui Hans Cristian Andersen, care a fost un maestru al poveștilor despre lucrurile obișnuite.
29. Când citești sau spui o poveste, completeaz-o cu o mică scenetă. Pentru aceasta, ia câteva jucării ale copilului (un iepuraș, un șoricel, un cocoș, o vulpe etc.), pune-le într-un sac sau într-o cutie și spune povestea scoțând pe rând personajele din cutie și vorbind din perspectiva lor. Poți face chiar și un decor: o casă din carton, copaci din plastilină sau din hârtie colorată etc. Un copil mai mare poate reprezenta el însuși un personaj.
30. Găsește o costumație de zână sau de vrăjitor bun și spune-i povești copilului.
31. Nu uita de costumul de Moș Crăciun, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.
32. De Paște, vopsește ouăle împreună cu copilul.
33. Organizați împreună sărbători mici și mari, care nu trebuie să corespundă în mod obligatoriu tradițiilor. Ele pot fi inventate: de exemplu, Sărbătoarea Primului Fulg de Nea, când puteți ieși cu toată familia afară cu lumânări, pentru a vă lua rămas bun de la căldură până în primăvară, când aceasta va reveni.
Păstrează acest articol pentru a găsi inspirație de fiecare dată când ai nevoie de ea! Aceste activități inspirate din pedagogia Waldorf te vor ajuta să educi un copil liber și fericit!
Citește și:
Tații contează! Gáspár György prezintă efectele prezenței emoționale a tatălui pentru copil
5 lucruri pe care să le faci astăzi în relația cu copilul ca să nu regreți mai târziu
Oana Moraru: Părinții sunt singura salvare a copiilor. Școlile sunt aruncate în aer de minți împrăștiate, deconectate, fragmentate
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com