Proiect de lege: Veniturile părinților, majorate cu rata inflației

Părinții din România ar putea avea beneficii suplimentare, iar veniturile lor ar putea crește în același ritm cu rata inflației, prevede un proiect de lege depus, săptămâna trecută, în Parlament de deputatele Monica Berescu și Oana Țoiu.

Potrivit proiectului de lege, beneficiile suplimentare vor fi acordate atât părinților aflați în concediul pentru creșterea copilului, precum și celor care revin la serviciu.

„Cheltuielile și nevoile unei familii care are copii cresc în fiecare an, indiferent de contextul politic, economic ori social. În țara cu una dintre cele mai scăzute natalități din UE, românii ezită să devină părinți, fiind veșnic îngrijorați de costurile pe care le presupune creșterea unui copil. Acest proiect repară o nedreptate, oferind mai mulți bani părinților, atât de necesari în contextul actual”, a declarat Monica Berescu, deputat USR și membru al Comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților, una dintre iniţiatoarele proiectului, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, „una dintre cele mai importante prevederi este că indemnizația de creștere a copiilor, stimulentul de inserție și plafonul maxim se vor indexa cu inflația, anual. Avem grijă de copiii românilor și facem din asta o prioritate a statului român”.

În opinia sa, există și banii necesari pentru aceste măsuri: „Dacă cei de la putere spun că nu au bani, le reamintesc că pot desființa oricând pensiile speciale și pot anula primele de milioane din companiile de stat falimentare”.

Citește și:

Indemnizația de creștere copil, cu 50% mai mare dacă ai gemeni sau dacă naști în concediul de creștere copil

Se înființează Observatorul Național al Copilului. Gabriela Firea: „Prima bază de date care cuprinde toți copiii”

Natalitatea din România, în scădere îngrijorătoare

Această inițiativă legislativă este o măsură în contextul scăderii numărului de nașteri, precum și al creșterii numărului de părinți care aleg să revină mai repede la muncă pentru a beneficia de suplimentul de reinserție profesională de 1.500 lei.

„Demografia nu este o problemă zgomotoasă, dar trebuie să devină prioritate. Știm deja de la recensământ că suntem cu un milion mai puțini și devenim o țară îmbătrânită. Prețurile au luat-o razna și tinerii părinți au nevoie de soluții. Am depus legea care să crească în ritm cu inflația indemnizația de creștere a copiilor, stimulentul de inserție și plafonul maxim, anual”, a afirmat Oana Țoiu, deputat USR, cealaltă inițiatoare a proiectului de lege.

Conform acesteia, „pentru 2023, inclusiv cele în plată, asta înseamnă 11.325 lei plafonul maxim și 740 lei stimulentul. Și cele două luni pe care le poate lua celălalt părinte, cel mai adesea tatăl, luni care cel mai adesea se pierd, să poată fi luate împreună, pe modelul Suediei, astfel încât familiile să aibă flexibilitatea de care au nevoie”.

Oana Țoiu estimează că, dacă va fi adoptat, proiectul va aduce o economie la buget de 30 de milioane de lei: „Resursele bugetare pentru creșterile beneficiilor provin din numărul mai mare de părinți care, cu aceste opțiuni și sprijin crescut, pot opta pentru întoarcerea în câmpul muncii, și estimăm o economie de 30 de milioane de lei anual față de costurile totale de acum”.

Citește și:

100 lei deducere în plus la impozitul pe salariu pentru părinții cu copii înscriși într-o unitate de învățământ. Ce trebuie să conțină dosarul

Concediu de creștere copil netransferabil de 2 luni pentru tați. Vezi modificările aprobate de Guvern

Iată cele 5 modificări important pe care le prevede noul proiect de lege pentru susținerea financiară a părinților:

1. Majorarea plafonului maxim la 11.300 de lei

Acest rezultat provine din indexarea anuală cu inflația din anul 2017, când a fost stabilit la 8.500 de lei, plafon valabil și în prezent, în ciuda inflației din ultimii ani deoarece nu a fost actualizat niciodată de atunci.

 

2. Actualizarea veniturilor specifice părinților cu rata inflației

Proiectul de lege prevede actualizarea anuală din oficiu, cu rata inflației, a indemnizației pentru creșterea copilului, a stimulentului de inserție și a plafonului maxim. Acest lucru va garanta creșterea anuală a veniturilor părinților.

 

3. Posibilitatea de a accesa stimulentul crescut odată cu întoarcerea la serviciu, în primul an al copilului, nu doar în primele 6 luni

 

4. Posibilitatea de a lucra cu normă parțială în al doilea an de concediu, optând pentru jumătate din indemnizație

 

5. Posibilitatea ca părinții să aibă simultan concediul pentru creșterea copilului pentru cele 2 luni care revin părintelui care nu a solicitat inițial acest drept

De regulă, în acest caz, este vorba despre tați. Astfel, cei doi părinți vor putea împărți responsabilitățile comune de creștere a copilului în primii ani de viață, cu beneficii în familie pe termen lung și în acord cu directiva europeană de echilibru între muncă și viața de familie. Iar tatăl nu va mai fi nevoit să renunțe la cele 2 luni la care are dreptul. Acestea vor deveni un drept utilizat.

Citește și:

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

Odată cu actualizarea anuală a indicatorului social de referință (ISR) cu inflația, doar cuantumul minim al indemnizației se modifică anual, nu și celelalte indemnizații mai mari.

An de an, numărul beneficiarilor scade, pe fondul reducerii numărului de nașteri. În 2022, au fost 170.266 de părinți cu o indemnizație medie de 2.736 lei, cu 7.000 de beneficiari mai puțin decât acum 3 ani.

Dintre părinții care se întorc la muncă, doar 13% au optat să se întoarcă accesând stimulentul crescut de 1.500 de lei. Potrivit inițiatoarelor proiectului de lege, această cifră „relevă că nu sunt optime intervalele actuale, care oferă această facilitate pentru doar primele șase luni ale copilului”.

Proiectul USR prevede dublarea intervalelor: 12 luni în loc de 6 luni, respectiv 2 ani în loc de 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Citește și:

„Mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți.” Gáspár György explică de ce copiii poartă măști psihologice în fața părinților

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,280FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole