Copiii au nevoie să primească din partea adulților înainte să li se ceară. E nevoie să primească educație, conținere, ocrotire, înțelegere, pentru ca și ei să învețe și să poată să le manifeste ulterior, a afirmat psiholog Dr. Sandra O’Connor, de 1 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului.
Sandra O’Connor este psiholog clinician, cercetător și părinte. După absolvirea Universității Babeș-Bolyai, a urmat cursuri de specializare în psihologie în SUA, la universitățile Michigan School of Psychology, Northcentral University, Wayne State University și Schoolcraft College. Deține doctoratul în medicină comportamentală și psihologia sănătății.
Citește și:
Psiholog Corina Lupău: Cele 7 minuni ale lumii unui copil
10 idei de Ziua Copilului, de la psihologul Gáspár György
Lumea copiilor noștri, plină de așteptări și goală de ofertă
Într-o postare pe contul său de Facebook, Dr. Sandra O’Connor își amintește cum a început călătoria de școlar al fiului ei:
„Când a început cel mic școala, am primit un formular în care eram întrebată ce așteptări am eu de la copilul meu, nu de la școală, nu de la sistemul de învățământ, ci de la copil. Cam așa e adesea lumea copiilor noștri și lumea în care am crescut noi, plină de așteptări și cam goală de ofertă.”
Potrivit acesteia, „copiii au nevoie să primească, înainte să li se ceară. Ei trebuie să primească educație, conținere, ocrotire, înțelegere, pentru a putea să le manifeste. Ei trebuie să primească în primul și în primul rând, IUBIRE.”
Psihologul citat subliniază că un copil are nevoie în mod prioritar de iubire: „Iubirea afectează profund modul în care aceștia se dezvoltă. Creșterea unui copil nu ține doar de mâncarea pe care o mănâncă, de educația lor, de sportul pe care îl fac, de orarul lor de somn, dragostea este esențială în acest proces.”
Citește și:
Psiholog Aida Ivan: Tot mai mulți copii suferă de anxietate sau depresie, chiar de la vârsta de 5 ani. Care sunt cauzele și ce soluții sunt
Monstru manipulator sau ființă demnă de iubire? Copilul devine așa cum îl vede părintele
„Fiecare gest contează”
Mai mult, specialista susține că „iubirea contribuie foarte mult la modul în care creștem copii inteligenți și încrezători, echilibrați și sănătoși. Nu doar abuzul afectează sănătatea copiilor ci și lipsa afecțiunii și a ocrotirii.”
Conform Dr. Sandra O’Connor, cu cât copiii primesc mai multă afecțiune, cu atât vor deveni adulți mai echilibrați: „Cu cât copiii simt mai mult că primesc căldură și afecțiune, cu atât vor fi mai compleți, mai împliniți, mai echilibrați și mai sănătoși pe măsură ce cresc. Chiar și în situațiile dificile, atunci când un copil a fost abuzat, prezența ocrotirii într-un mediu în care acesta primește iubire, vindecă.”
Asta deoarece „iubirea are un impact enorm în viața copiilor noștri. Fiecare gest contrează, fiecare îmbrățișare, fiecare cuvânt de încurajare, fiecare clipă de răbdare, de înțelegere și de susținere”, a precizat psiholog Dr. Sandra O’Connor.
Citește și:
Psihologul Otilia Mantelers: 3 tactici prin care îi manipulăm pe copii, fără să ne dăm seama
„Dacă mă iubești, de ce te comporți așa urât?” Cum părinții își manipulează copiii prin iubire
Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Facebook Psiholog dr.Sandra O’Connor