În marea majoritate a cazurilor, relația de cuplu are de suferit după apariția copiilor în familie. Dincolo de bucuria nemărginită și de împlinirea personală pe care mama și tatăl o simt odată cu venirea pe lume a copilașului, în viețile celor doi apare un nou rol, cel de părinte.
La rândul sau, rolul de părinte aduce cu sine noi atitudini, noi abilități și noi îngrijorări care fac că lucrurile să fie mai complicate decât erau înainte.
Astfel, grija pentru sănătatea copilului sau cea legată de realizările sale poate să-i preocupe pe părinți excesiv de mult încât să ajungă să-și neglijeze nu numai relația de cuplu, ci și nevoile proprii.
Știm, însă, că exagerările nu ne ajută indiferent de direcția în care merg și, tocmai de aceea, este atât de important să păstrăm un echilibru între rolurile pe care fiecare dintre noi le avem în familie, pentru a avea relații frumoase cu copiii noștri, cu partenerii noștri și pentru a vedea realizările și din celelalte domenii ale vieții noastre.
Citește și:
De la cuplu fericit la părinți cu responsabilități. 10 reguli pentru o familie fericită
Ce este stresul parental și cum poți scăpa de el
Relația de cuplu este foarte importantă în acest context, căci orice s-ar întâmpla, treci cu mult mai ușor peste greutăți când ai alături pe cineva drag care te înțelege și te sprijină. Și bucuriile parcă sunt mai mari atunci când omul de alături ți le împărtășește.
Este adevărat, în ziua de astăzi, când timpul nostru este foarte limitat și atenția noastră este excesiv de fragmentată, acest echilibru este din ce în ce mai greu de menținut. Însă, nu este imposibil.
Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a păstra armonia și romantismul în relația de cuplu chiar și atunci când aveți copii:
1. Reumple-te de energie făcând activitățile care îți plac
Această sugestie nu are o legătură directă cu partenerul de cuplu. Totuși, fără ea relația nu va funcționa bine, căci tu nu vei avea energia necesară pentru a comunica eficient și pentru a aduce bucurie și echilibru în relație. O persoană mereu grăbită, stresată care nu are timp de ea, de fapt, rămâne fără energie, fără resurse și exact asta aduce și în relația de cuplu: o lipsă. În loc să aducă bucurie și împlinire în relație, această persoană va cere să compenseze golurile din interior.
Satisfacerea nevoilor individuale este datoria fiecărei persoane în parte, nu a partenerilor. Așa că, dacă te simți epuizată, stresată, tristă etc., începe să faci lucrurile care îți plac și fă-ți tot mai mult timp pentru ele. În timp, vei vedea că lucrurile încep să se așeze, inclusiv relația de cuplu, deoarece vei aduce în relație mai mult calm, mai multă relaxare și mai multă bucurie.
Același lucru este valabil și pentru partenerul tău. Încurajează-l să aibă ieșiri cu prietenii sau cu colegii, făcând un sport sau alte lucruri care îi plac. Relația voastră va avea numai de câștigat.
Citește și:
Pericolele din casă. Cum să-ți protejezi copilul de accidente în locuință
Ești o mamă implicată? 5 pași pentru iubirea și respectul de sine
2. Comunicați sincer și deschis
De cele mai multe ori, în familiile cu copii, partenerii de cuplu simt că nu mai au timpul necesar pentru a comunica la un nivel profund, limitându-se doar la lucrurile cotidiene și utilitare precum cine ia copilul de la grădiniță, ce mâncăm la cină sau, în cel mai bun caz, ce s-a mai întâmplat la serviciu. Poate că sună cinic: acest timp pentru comunicare nu va veni din neant, ci e nevoie să vi-l faceți amândoi, chiar dacă e vorba de doar 10-15 minute pe zi, este atât de important să comunicați constant, să va împărtășiți unul altuia ce simțiți, ce trăiri ați avut și ce v-a afectat sau v-a bucurat.
3. Întâlnirile în oraș
Ideal ar fi să vă faceți un obicei ca, săptămânal, să ieșiți în oraș la masă sau la un suc, o cafea. Este un mediu diferit de cel de acasă și vei observa că parcă și discuția decurge altfel în acel loc, spre deosebire de ce se întâmplă acasă, unde mediul este, parcă, imprimat cu rutină, poate cu certurile voastre din trecut… Așa că, dacă aveți de discutat lucruri serioase, dacă vreți să vă apropiați mai mult sau să luați decizii importante, cel mai potrivit ar fi să faceți acest lucru în altă parte decât acasă.
4. Pauze de tehnologie
Sunt atâtea cupluri care, deși stau față în față la restaurant sau acasă la masă, fiecare privește în propriul telefon și, din când în când, îl mai aude și pe celălalt. Aceasta nu este o comunicare de natură să sudeze relația, dimpotrivă.
Ambii parteneri de cuplu pot alege să fie conștienți de faptul că persoana din față lor este suficient de importantă pentru a-i acorda cel puțin 10-15 minute de atenție totală. De abia atunci se produce conectarea adevărată. Nu ne putem conecta cu partenerul de cuplu prin intermediul telefonului, ci doar direct.
Citește și:
Copilul ca o oglindă. Legătura dintre neîncrederea în sine a părintelui și nefericirea copilului
Gáspár György: „Cel mai mare dar pe care-l pot face părinții copilului este să aibă o relație trainică și fericită”
5. Spune-ți-vă zilnic lucruri frumoase
Chiar dacă la începutul relației oamenii își spun diferite aprecieri și își manifestă admirația prin cadouri, invitații și alte lucruri extraordinare, în timp, asta se întâmplă din ce în ce mai rar, mai ales după apariția copiilor. Îți poți face un obicei de a-i spune zilnic partenerului cel puțin 1-2-3 aprecieri. Vei vedea cum se va schimbă relația voastră.
6. Conflicte constructive
Oricât ne-am dori ca certurile să nu existe, ele se întâmplă, deoarece avem păreri diferite pe anumite subiecte și ni le exprimăm. Important este cum se desfășoară aceste conflicte.
Așadar, pentru ca certurile să nu rănească și să nu-i îndepărteze pe parteneri unul de celălalt, este important să nu existe violență fizică, jigniri, atacuri la persoană.
De asemenea, e important să comunicăm cât mai deschis cu partenerul de cuplu, spunându-i ce ne dorim cu adevărat, care este intenția noastră. Omul de alături nu poate citi gânduri și, cu siguranță, îi este de ajutor să știe ce gândești, ce simți și ce îți dorești.
7. Gestionarea relației cu copilul
Multe conflicte pot apărea între soți din cauza diferențelor de abordare legate de sănătatea sau educația copilului. Aceste conflicte pot fi evitate dacă partenerii se așază la o masă a dialogului și stabilesc câte un numitor comun în privința limitelor.
Citește și:
Cum să te cerți cu partenerul în prezența copilului. 9 sugestii pentru părinții stresați
Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă
Tații contează! Gáspár György prezintă efectele prezenței emoționale a tatălui pentru copil
Aceste lucruri par simple și, de multe ori, oamenii nu aplică o anumită soluție pentru că pare prea simplă și nu cred că va funcționa. Însă, eu am convingerea că, dacă toate persoanele ar aplică sugestiile descrise mai sus, am vedea mult mai mulți adulți fericiți în relația de cuplu, ceea ce ar însemna, în mod automat, mai mulți copii fericiți!
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Cottonbro studio, Pexels.com