Este normal copiii să mintă într-un sistem educațional și familial bazat pe frică și pedeapsă, consideră Shefali Tsabary, doctor în psihologie clinică la Universitatea Columbia din New York.
Dr. Shefali Tsabary este autoare, speaker și expert internațional în parenting, devenită cunoscută în special după aplicarea tehnicii mindfulness în relația părinte-copil.
Într-un video publicat pe pagina sa de Facebook, ea pornește de la problema concretă cu care s-a confruntat mama unui copil care a fost dat afară de la școală.
Spune specialistul în parenting spune că, în una din zile, a fost sunată de o mamă țipând: “Copilul meu este exmatriculat deoarece a mințit!”.
Iată care a fost răspunsul psihologului: “Desigur că a mințit. Deoarece sistemul este bazat pe frică și pedeapsă. Noi l-am făcut așa.”
Cu alte cuvinte, potrivit lui Shefali Tsabary, un sistem bazat pe frică și pedeapsă nu îi lasă prea multe opțiuni unui copil.
Psihologul a discutat cu copilul respectiv, John, care a întrebat-o: “Vrei să mergi împotriva părinților mei, pentru că sunt gata să renunț?”
Apoi, John a continuat, scoțând la lumină dificultățile emoționale cu care se confruntă în familie: “Încearcă. Încearcă să trăiești cu un tată care vrea doar copilul ideal. Încearcă să trăiești cu o mamă care este într-atât de perfecționistă care vrea doar să mergi pe coji de ouă în jurul ei. Eu locuiesc în această casă și abia aștept să mă eliberez.”
Potrivit autoarei cărții „Părintele conștient”, John este unul dintre mulți copii care se află într-o asemenea situație.
Citește și:
“Copilul meu minte.” 7 cauze care îi fac pe copii să-și mintă părinții
“Copilul meu minte.” Strategia din 8 pași pentru a-l ajuta să-ți spună adevărul
Părinții fac proiecții asupra copiilor lor
“Frica pătrunde în viața noastră. Și acum a început să invadeze relația părinte-copil”, avertizează autoarea americană.
Potrivit acesteia, părinții îi judecă pe copiii lor deoarece proiectează asupra lor propriile lor răni emoționale nevindecate.
“Nu credem că ce este prezentat este doar prezentat, că doar există în realitate. Judecata poate să fie vie doar pentru că ne aduce aminte de sinele nostru distrus”, spune specialistul.
Conform acesteia, e nevoie să încetăm să facem proiecții asupra copiilor noștri și să începem să privim fiecare situație ca pe o oportunitate de a ne trezi și a ne vindeca rănile emoționale.
“Însă, deoarece nu suntem antrenați să privim fiecare moment ca fiind proiectat cu precizie pentru a ne trezi distrugerea, astfel încât să ne putem vindeca, ce facem în schimb? Facem ceea ce psihologii numesc proiecție. Îl acuzăm pe celălalt. Și cu cine altcineva decât cu copiii noștri ne permitem o proiecție pe o foaie curată? Partenerii noștri nu ar accepta-o. Șefii noștri ne-ar concedia. Dar, asupra copiilor noștri, proiectează tot ce vrei”, explică Shefali Tsabary..
“Acesta este motivul pentru care durerea continuă. Și acesta este motivul pentru care apariția adevăratului sine nu se întâmplă pur și simplu generație după generație. Dar acum a venit timpul pentru a schimba paradigma de parenting”, conchide expertul internațional în parenting Dr. Shefali Tsabary.
Citește și:
Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute
Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala
Dacă dorești să descoperi mai multe idei inspiraționale de la mai mulți experți internaționali în parenting, Dr. Shefali Tsabary organizează un summit gratuit, PARENTING MASTERY SUMMIT 2023. Evenimentul va avea loc online, în perioada 20-23 februarie. Printre vorbitori, alături de Shefali Tsabary, se numără cunoscuții experți Dr. Gabor Maté și Dr. Laura Markham – în total peste 30 de specialiști.
Eu m-am înscris și abia aștept să descopăr lucrurile interesante pe care specialiștii le-au pregătit pentru a ni le împărtăși!
Detalii și înscrieri:
Între timp, dacă vrei să citești cărțile scrise de Dr. Shefali Tsabary pentru părinți, iată-le pe cele traduse în limba română:
„Părintele conștient”
Copiii nu te ascultă? Ai ajuns să recurgi la șantaj și la pedepse pentru a-i face să lase ecranele și să se apuce de teme? Intri astfel într-un cerc vicios, trecând de la resemnare la o luptă cu morile de vânt.
În urma unei vaste experiențe în lucrul cu familiile, Dr. Shefali Tsabary propune în cartea sa o soluție ce s-a dovedit utilă pentru crearea și menținerea unor relații armonioase părinte–copil: transformarea stilului de parenting din unul inconștient, transmis ca atare de la o generație la alta, într-unul conștient, centrat pe nevoile reale ale copilului. Astfel, ea ne arată că menirea părintelui nu este de a modela caracterul copilului și de a-i indica drumul, ci este de a-l însoți pe calea sa, cu acceptare și iubire, cu o continuă uimire în fața sufletului ce înflorește sub ochii săi. Atunci când părintele acționează conștient, nu automat, comportamentul copilului se va îmbunătăți de la sine.
„Dincolo de pedepse și răsfăț”
Gata cu pedepsele, privațiunile și interdicțiile ineficiente! Precum și cu abordarea dictatorială, care merge de la violența lui „Eu te-am făcut, eu te omor!” până la impunerea dorințelor arbitrare ale părintelui care „știe mai bine” ce are nevoie copilul.
Demonstrând prin exemple că educația bazată pe control și forță conduce la generații întregi de adulți disfuncționali, Shefali Tsabary oferă o perspectivă nouă care favorizează apropierea, încrederea și susținerea din partea părinților.
Specialista americană în mindfulness și psihologia copilului îi ghidează pe părinți să creeze o relație profundă și durabilă cu copiii lor, să le înțeleagă motivațiile din spatele comportamentelor și să îi ajute să-și dezvăluie cele mai bune părti din personalitatea lor.
Fără să fie adepta unei abordări de tipul laissez-faire, autoarea indică o serie de căi (bazate pe empatie, observare calmă și limitări adecvate contextului) menite să responsabilizeze copilul – doar astfel el va putea prelua controlul asupra propriei vieți, dobândind, ca viitor adult, un caracter ferm și în același timp flexibil.
Dr. Shefali Tsabary este doctor în psihologie clinică la Universitatea Columbia din New York. A devenit celebră în urma aplicării tehnicii mindfulness în parenting.
„Cartea familiei care merită mai mult”
Această carte este o adevărată școală a transformării de sine. Este o carte care te invită să renunți la iluzia că există „părinte perfect”, „copil perfect” și „familie perfectă”. Tot ce avem cu adevărat, spune Dr. Shefali, este o călătorie de evoluție împreună din care noi și copiii noștri putem învăța să fim din ce în ce mai autentici.
Punctul cheie este să ne asumăm această viziune evolutivă spre o stare de prezență conștientă, să îmbrățișăm faptul că a evolua împreună presupune lucrul cu sine, a asculta și îngriji inimile care adesea ni se frâng în relație cu ceilalți, copii sau părinți, pentru a sădi mai multă Conștiință și Conștiență în locul Inconștienței și al Ignoranței.
„Harta parentingului modern”
Sursa foto: Captură video YouTube Dr. Shefali