UNICEF: Doar o treime dintre copiii de 10 ani pot citi și înțelege o poveste simplă scrisă

Doar o treime dintre copiii de 10 ani la nivel mondial pot citi și înțelege o poveste simplă scrisă, comparativ cu nivelul pre-pandemic care ajungea la jumătate dintre acești copii, estimează UNICEF.

Înaintea Summitului privind transformarea educației (Transforming Education Summit), UNICEF transmite un semnal de alarmă legat de nivelul șocant de redus al învățământului.

„Școlile slab finanțate, profesorii sub-calificați și plătiți insuficient, sălile de clasă supraaglomerate și programele de învățare arhaice subminează capacitatea copiilor noștri de a-și atinge întregul potențial”, a spus Catherine Russell, director executiv al UNICEF, potrivit unui comunicat de presă.

Conform acesteia, „traiectoria sistemelor noastre de învățământ este, prin definiție, traiectoria viitorului nostru. Avem datoria de a inversa aceste tendințe, altfel ne vom confrunta cu consecințele eșecului nostru de a educa o întreagă generație. Un nivel scăzut al învățământului azi înseamnă mai puține șanse mâine”.

Criza educației, exacerbată de COVID

Închiderea prelungită a școlilor și lipsa accesului la educație calitativă pe durata pandemiei de COVID-19 au expus și au exacerbat o criză a educației pre-existentă care a lăsat milioane de elevi din întreaga lume fără competențe esențiale de citit și calcul, avertizează UNICEF.

Pentru a atrage atenția asupra crizei educației și asupra nevoii de a transforma învățământul în întreaga lume, UNICEF a prezentat, pe 16 septembrie, Clasa Crizei în Educație (Learning Crisis Classroom). Este un model de sală de clasă care ilustrează proporția copiilor care nu reușesc să dobândească competențe de bază. Instalația este expusă la intrarea vizitatorilor în sediul Organizației Națiunilor Unite din New York în perioada 16-26 septembrie.

O treime din băncile din această clasă sunt făcute din lemn, sunt pe deplin funcționale și au pe scaune câte un rucsac cu sigla UNICEF care reprezintă treimea estimată a copiilor de 10 ani din întreaga lume care sunt capabili să citească și să înțeleagă o poveste simplă scrisă, indicatorul competențelor de bază de înțelegere a textului citit. Celelalte două treimi de bănci sunt aproape invizibile și făcute dintr-un material transparent pentru a-i reprezenta pe cei 64% dintre copii care nu pot citi și înțelege o poveste simplă scrisă până la vârsta de 10 ani, conform estimărilor.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Cum să corectăm corect copilul. 8 greșeli pe care le fac părinții când copiii greșesc

În timp ce liderii se întâlnesc la Summitul pentru transformarea educației (Transforming Education Summit), UNICEF face apel la guverne să își ia angajamentul de a le oferi tuturor copiilor educație de calitate prin:

 • Reînnoirea eforturilor și investițiilor pentru a reînscrie și a ține copiii în sistemul de învățământ
 • Creșterea accesului la cursuri remediale și de recuperare
 • Susținerea profesorilor și oferirea către aceștia de instrumente necesare
 • Asigurarea că școlile oferă un mediu sigur și stimulant, astfel încât toți copii să fie pregătiți să învețe

 

Sursa foto: UNICEF

 

Abonează-te GRATUIT

la newsletterul nostru și primești articole exclusive, soluții la provocările părinților, invitații la evenimente gratuite și reduceri la cursurile noastre

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,283FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole