3 factori care îi ajută pe copii să învețe ușor și rapid

Procesul de memorare este direct proporțional cu intensitatea sau nevoia momentului. Uneori, copiii învață pentru că sunt obligați de profesor, alteori pentru că își doresc să rețină zile de naștere ale unor persoane importante, anumite nume sau numere de care au nevoie etc.

În opinia psihologului Alexandru Pleșea, memorarea este o acțiune mentală, emoțională și fizică. Astfel, avem capacitatea să ținem minte cifre și planuri cu mintea, trăiri și intensitate prin emoții, precum și experiențe trupești prin creierul fizic. Și toți acești 3 factori combinați duc la o experiență ușoară și rapidă de învățare.

„Fiecare eveniment din viața noastră este memorat de către una dintre aceste funcții: mentală, emoțională și trupească. Cel mai rapid se învață atunci când le pui pe toate în acțiune sau când se întâmplă să le folosești pe toate concomitent. De exemplu, dacă mergi la o gală / nuntă / eveniment și te regăsești cu prieteni (memorie emoțională), faci cunoștință cu oameni noi (mentală) și dansezi de rupi pantofii (acțiune fizică), atunci fii sigur că acel eveniment va rămâne viu în tine pentru mult timp de atunci încolo, și asta deoarece ți-ai folosit toate cele trei funcțiile”, a explicat psihologul Alexandru Pleșea, într-un comunicat de presă.

În viața de zi cu zi, aceste trei funcții nu memorează toate simultan, deoarece nu sunt folosite toate simultan. Este necesară o anume voință și aducere aminte pentru a completa o funcție cu celelalte două.

Citește și:

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

9 mesaje pentru copii după prima săptămână de școală, de la psihologul Gáspár György

„De exemplu, vrei să înveți pentru examenul auto, memorezi mental, mișcările fizice le știi, coordonezi bine picioarele, atenția și mâinile. În acest context, mintea emoțională nu este pusă în funcțiune; însă ea, e util de știut, reține cel mai repede, cel mai mult ca durată și cel mai profund. Mintea rațională nu-și aduce aminte ce a gândit acum 3 minute, însă o trăire sigur da. Examenul auto ar avea șanse să fie luat mai ușor, dacă omul se duce într-o stare care îi place. Se simte bine, are chef, are energie, are talent sau pune trăire când e la volan. Își mai poate imagina că va salva vieți dacă învață să conducă. O astfel de imaginație voluntară va genera în viitorul șofer o memorie nouă, care îl va apropia de obținerea permisului de conducere. Studiile arată că la cei care au talent la cântat și cântă în timpul examenului auto șansa de reușită este de 99%”, a relatat psihologul.

Așadar, pentru ca un copil să învețe mai repede, are nevoie să fie într-o stare emoțională care îi place. Din acest motiv, recomandarea specialiștilor este ca elevii să se apuce de teme după ce se relaxează sau se joacă, având o stare emoțională pozitivă.

Șocul, un alt mod de învățare rapidă

Specialistul citat afirmă că un alt mod de învățare rapidă este șocul sau o cumpănă de viață. Un moment dificil, o boală, pierderea cuiva drag, o lipsă acută de bani sau de mâncare produce schimbări în persoană prin intensitatea evenimentului neplăcut.

„Astfel de schimbări au făcut din leneși – zmei, din proști – isteți, cei din urmă au devenit cei dintâi. Oamenii bogați reproduc o asemenea experiență pentru a se automotiva încontinuu. Chiar dacă experiența a fost acum 30 de ani, ei încă o mai reproduc mental și emoțional, pentru a se pune în mișcare, pe sistem turbo, în orice business s-ar implica”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

Așadar, pentru a-ți ajuta copilul să învețe mai ușor și mai repede, ajută-l să-și folosească mintea, emoțiile și corpul în timpul procesului de învățare. Ghidează-l cu ajutorul întrebărilor sau prin idei concrete, nu doar să rețină mental informațiile învățate, ci și să le simtă starea sau valoarea, precum și să le experimenteze printr-o experiență a corpului. 

Citește și:

Copilul are dificultăți de adaptare la școală? 7 sfaturi pentru părinți pentru a-l ajuta să se acomodeze

Copilul greșește și criticile nu ajută? Cu ce să înlocuiești critica pentru a-i schimba comportamentul

Copilul se trezește greu dimineața pentru a merge la școală? 6 sfaturi de la Oana Moraru

 

La final, îți propun și câteva recomandări de cărți, în cazul în care dorești să afli de la specialiști metode pentru ați ajuta copilul școlar:

 

„Cum să-ți ajuți copilul la teme cu calm și fără stres” de Noel Janis-Norton

Fiecare părinte își dorește ca, din primii ani de școală, copilul lui să asimileze cât mai temeinic noțiunile și deprinderile care îi vor asigura un bun start în viață. Însă, când vine vorba despre temele pentru acasă, tentațiile desenelor animate și jocurilor video, cantitatea uneori prea mare de exerciții și programul haotic al copilului transformă temele în corvoadă, nervi și plânsete.

Noel Janis-Norton, învățătoare și psihopedagog cu peste 40 de ani experiență didactică în SUA și Anglia, este creatoarea metodei „Parentajul mai calm, mai ușor și mai fericit”. Bazându-se pe zeci de ani de predare și consiliere psihoeducațională, autoarea oferă părinților soluții adecvate pentru a-i ajuta pe copii să devină mai ordonați, mai implicați și mai autonomi în rezolvarea temelor școlare. Pornind de la o serie de tehnici psihologice (lauda descriptivă, ascultarea reflexivă, recompense și măsuri), autoarea demonstrează cum stabilirea unui program constant și previzibil pentru teme (inclusiv în perioadele de vacanță) poate îmbunătăți nu doar deprinderile de citit, scriere și memorare, dar și motivația și încrederea în sine a copilului. Cartea se adresează părinților cu copii între 4 și 14 ani, precum și învățătorilor și profesorilor de gimnaziu.

 

„Ține-ți copiii aproape” de Gordon Neufeld și Gabor Maté

Într-o lume în care cantitatea de informații oferite atât părinților, cât și copiilor este atât de mare, încât a devenit prea greu de gestionat, această carte te învață să-ți asculți instinctele și să devii un observator atent al fiului sau al fiicei tale. Cu o extraordinară experiență clinică în domeniul dezvoltării copilului, Gordon Neufeld și Gabor Mate descompun în termeni simpli noțiuni interdisciplinare din psihologie, neurologie și antropologie, pe care le îmbină abil atât cu experiențele personale, cât și cu ale pacienților care i-au inspirat.

Vei afla de ce este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, cum să-l recâștigi pe cel mic, cum să restabilești bazele atașamentului, atât de important în relația cu el, și cum să contrabalansezi tendințele decadente ale societății, care țintesc direct la tineri.

 

 

„Comunicarea eficientă cu copiii acasă și la școală” de Adele Faber, Elaine Mazlish și Lisa Nyberg

Dacă ești părinte sau cadru didactic, această carte îți va fi de mare ajutor. Comportamentul de la școală al elevilor este profund influențat de ceea ce se întamplă acasă. Dacă părinții nu formează o echipă cu profesorii în privința educației copiilor, rezultatul nu va fi cel așteptat. Adele Faber și Elaine Mazlish, specialiste în comunicare și în educația copiilor, propun metode inteligente și pline de umor, completate de o serie de sfaturi punctuale, de ilustrații amuzante, precum și de studii de caz din care se pot trage concluzii utile. Prin aplicarea acestor metode, părinții și profesorii îi pot ajuta pe copii să facă față celor mai diverse probleme care le afectează procesul de învățare. Totodată, vor înțelege mai bine diferența dintre cuvintele care stârnesc conflicte și cele care construiesc un context pașnic, de cooperare.

Sursa foto: Andrea Piacquadio, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,736FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole