Cele 3 moduri în care oamenii își gestionează greșit emoțiile. Mecanismul renunțării la sentimente, de la David R. Hawkins

În lume, sunt mult mai numeroși acei oameni care suferă comparativ cu numărul celor care se simt fericiți și împliniți. Te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea oamenilor suferă, dintr-un motiv sau altul? De ce nu sunt fericiți?

Una dintre cauzele de baza ale suferinței oamenilor și ale lipsei de împlinire și fericire în viață este faptul că majoritatea oamenilor nu știu cum să-și autoregleze emoțiile. Mulți oameni pur și simplu nu știu ce să facă cu emoțiile lor atunci când apar. O altă categorie de oameni își resping emoțiile într-atât de mult încât nici nu știu că le au sau care sunt ele.

Din punctul de vedere al lui David R. Hawkins, medic, scriitor, lector și autor al mai multor lucrări în domeniul cercetării conștiinței, cele mai răspândite moduri în care oamenii abordează emoțiile îi împiedică să se simtă bine și să aibă o viață împlinită.

Citește și:

Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate

Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

Iată care sunt, din perspectiva autorului citat, cele 3 moduri principale în care oamenii abordează emoțiile, niciunul dintre acestea nefiind recomandat pentru o viață împlinită:

1. Suprimare și reprimare

„Acestea sunt modalitățile cele mai frecvente prin care ne îngropăm sentimentele și le dăm deoparte. În reprimare, acest proces este inconștient; în suprimare, procesul are loc conștient”, explică autorul, în cartea sa „Letting Go. Calea renunțării”.

Potrivit specialistului citat, oamenii apelează la aceste metode deoarece nu vor să fie deranjați de sentimente și nici nu știu ce altceva să facă cu ele. Se lasă cuprinși de suferință și încearcă să funcționeze cum pot mai bine.

Negarea și proiecția sunt mecanisme frecvent folosite de minte pentru suprimarea și reprimarea emoțiilor.

 

2. Exprimare

„Prin acest mecanism, sentimentul este lăsat să se reverse, este exprimat sau transpus în limbaj corporal și manifestat ca atare în nesfârșite demonstrații de grup. Exprimarea sentimentelor negative lasă să iasă exact atâta presiune interioară încât ceea ce mai rămâne să poată fi apoi suprimat”, explică David R. Hawkins.

Conform acestuia, exprimarea emoțiilor nu ne eliberează de ele, deoarece exprimarea unui sentiment tinde să-i alimenteze energia și, în plus, o parte rămâne suprimată.

Citește și:

Cum să fii o mamă calmă. 2 tehnici care îi ajută pe copiii mici să-și regleze emoțiile

„Nu plânge! Nu mai urla!” Cum să-ți ajuți cu adevărat copilul să-și regleze emoțiile

3. Evadare

„Evadarea reprezintă evitarea sentimentelor prin recurgerea la diversiune. Această evitare stă la baza industriei de divertisment și a producției de băuturi alcoolice, ea fiind totodată și subterfugiul adoptat de dependenții de muncă. Escapismul și evitarea conștientizării lumii interioare sunt mecanisme pe care societatea le tolerează”, spune David R. Hawkins, în cartea „Letting Go. Calea renunțării”.

Însă, multe dintre mecanismele de evadare sunt greșite, stresante și ineficiente, consumând cantități mari de energie în sine și prin sine.

Persoanele care aleg să evadeze, să fugă de emoțiile lor devin tot mai puțin conștiente și maturizarea lor stagnează.

Ce e de făcut, în această situație? Care este soluția recomandată de autor pentru a gestiona emoțiile într-un mod în care să dobândim o stare de bine, fericire și împlinire?

Citește și:

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

Mecanismul renunțării

Potrivit cercetătorului citat, soluția o reprezintă renunțarea la sentimente. Când renunțăm la un sentiment, „energia din spatele acestuia cedează instantaneu și are loc o decompresie. Pe măsură ce continuăm să renunțăm, presiunea acumulată începe să scadă”, explică el.

Renunțarea înseamnă, în perspectiva autorului, a fi conștienți de o emoție, a o lăsa să apară, a o trăi și a o lăsa să-și urmeze cursul fără să vrei să schimbi nimic la ea și fără să faci nimic în privința ei. Înseamnă să lași acea emoție să existe și să te concentrezi pe energia din spatele ei.

Primul pas este să ai emoția respectivă, fără să-i opui rezistență, fără să o exprimi în exterior, fără să-ți fie teamă de ea, fără să o condamni sau să ai o atitudine moralizatoare față de ea. Înseamnă să renunți la critică, știind că este doar o emoție.

„Tehnica ce trebuie aplicată este să acceptați sentimentul respectiv și să renunțați la orice strădanie de a-l schimba în vreun fel. Abandonați impulsul de a-i opune rezistență. Opunerea de rezistență este aceea care face ca sentimentul să dureze”, precizează David R. Hawkins. Apoi, emoția se va preschimba în următorul sentiment și apare o senzație de ușurare.

„Un sentiment căruia nu i se opune rezistență va dispărea pe măsură ce energia din spatele lui se disipează”, mai explică specialistul.

Citește și:

Cercetătorii prezintă cele 5 lucruri pe care le fac părinții buni care cresc copii echilibrați

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Piedici în calea renunțării la sentimente

O piedică în calea renunțării la sentimente o reprezintă frica sau vinovăția pentru că simți acele emoții. În acest caz, e important să te eliberezi mai întâi de teama și de vinovăția pe care le simți în legătură cu sentimentul respectiv, și abia apoi de acel sentiment.

Totodată, e important ca, în timp ce renunți la sentimente, să ignori toate gândurile care îți vin în minte, deoarece acestea sunt doar raționalizări ale minții.

Odată ce practicăm renunțarea, spune autorul, ne eliberăm de emoțiile negative, astfel încât creativitatea și spontaneitatea se pot manifesta fără conflicte interioare.

Citește și

Psihologul Gáspár György: Adultul nu trebuie să „repare” copilul, ci să se „vindece” pe sine

Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față

Poți afla mai multe despre calea renunțării și cum se aplică mecanismul renunțării pentru anumite emoții, precum și pentru relații împlinite, pentru vindecarea afecțiunilor și pentru realizarea obiectivelor profesionale, în cartea „Letting Go. Calea renunțării”, de David R. Hawkins:

 

Cartea descrie un instrument simplu și eficient cu ajutorul căruia să ne putem desprinde de negativitate și să scăpăm de blocaje. În practica clinică psihiatrică pe care autorul a desfășurat-o pe parcursul a zeci de ani a avut ca principal obiectiv descoperirea celei mai eficiente modalități de a vindeca suferința umană. Mecanismul interior al renunțării a fost recunoscut a fi de foarte mult folos în acest sens. Mecanismul renunțării pe care îl descrie Dr. Hawkins poate fi aplicat oricând în viață cotidiană. Cartea este la fel de folositoare pentru toate dimensiunile vieții: sănătate fizică, creativitate, succes financiar, vindecare emoțională, împlinire vocațională, relații, sexualitate și evoluție spirituală. Este o resursă pentru profesioniștii care lucrează în domeniile sănătății mentale, psihologiei, medicinii, în recuperarea din dependență și în dezvoltare spirituală.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Sydney Sims, Unsplash

 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole