Adaptarea copilului la școală. 9 sfaturi care te vor ajuta la început de an școlar

Anul școlar a început de curând, astfel că subiectul legat de adaptarea copiilor la un mediu mai mult sau mai puțin nou și necunoscut este de interes în această perioadă.

Chiar dacă abia a intrat în clasa pregătitoare sau are deja câțiva ani de experiență în câmpul școlii, copilul va avea momente, mai ales la început de săptămână, de manifestări neobișnuite (fie va plânge, fie va spune că îl doare ceva etc.) și își va dori să nu meargă la școală.

Sentimentul de anxietate și dorința de a sta în mediul familial și cunoscut copilului sunt lucruri firești. Și putem să intervenim și să ne ajutăm copilul să treacă mai ușor peste aceste momente, să îl sprijinim să se acomodeze și să se adapteze noii etape din viața lui.

Citește și:

Adaptarea copilului la grădiniță și la școală. 18 sfaturi foarte bune pentru prima lună

Jocul care îl va ajuta pe copil să se adapteze la grădiniță sau școală, de la psihologul Otilia Mantelers

Iată câteva sfaturi care îți pot veni în ajutor în procesul de adaptare a copilului la școală:

1. Ajută-l să formeze o legătură cu învățătoarea/diriginta

Atunci când noi nu suntem prezenți, copilul are nevoie să se simtă în siguranță alături de un alt adult, în cazul nostru este vorba de învățătoare/dirigintă. Putem să discutăm cu cadrul didactic și să-i comunicăm deschis faptul că sunt momente când copilul încă simte că nu s-a acomodat complet. În acest fel, vom colabora spre binele copilului.

 

2. Încurajează-l să creeze legături cu alți colegi

Pentru copil este important să se înțeleagă bine și cu ceilalți copii din clasă, iar cu unul sau cu câțiva dintre ei să-și construiască o relație de prietenie, în care să se simtă bine, relaxat și încrezător. Dacă descoperim că are colegi cu care se înțelege bine, îi putem invita acasă la joacă.

 

3. Fii aproape de copil, chiar dacă ești departe

Putem găsim o modalitate prin care copilul să ne simtă prezența pe durata zilei, chiar dacă suntem departe. De exemplu, îi putem pune o fotografie cu familia în penar sau un bilețel lipit cu un mesaj și un desen din partea noastră, un obiect care să îl ducă cu gândul la amintirile trăite împreună etc., astfel încât, atunci când se simte singur, să facă apel la ele.

Citește și:

Copilul are dificultăți de adaptare la școală? 7 sfaturi pentru părinți pentru a-l ajuta să se acomodeze

Cum afli ce face copilul la școală fără a-l întreba direct? 24 de idei bune de aplicat imediat

4. Ajută-l să se calmeze

Un alt lucru important pe care îl putem face pentru copilul nostru este să-l ajutăm să se calmeze și să se liniștească. De obicei, copiii se tem că părinții nu vor veni să îi ia, că vor rămâne singuri etc. De aceea, este important să îi asigurăm printr-un mesaj plin de iubire că întotdeauna vom veni după ei la finalul orelor. Și că dragostea noastră îi însoțește chiar și atunci când nu suntem cu ei.

 

5. Momente de relaxare

Este de mare ajutor, în această perioadă, să îi oferim copilului cât mai multe momente în care să radă, să chicotească pentru a-și liniști temerile, chiar și dimineața, în timp ce ne pregătim de școală. Când copilul este într-o dispoziție bună, fricile nu prea mai au loc în sufletul lui.

 

6. Momente de conectare

Întotdeauna, dar mai ales în perioada de acomodare la școală, este important să avem o relație apropiată cu copilul, să fim conectați la el și la nevoile lui. Pentru aceasta, îi putem oferi câteva minute înainte de a se da jos din pat, în care să-l îmbrățișăm, să-l lăsăm să simtă că suntem alături de el. Apoi, când vine de la școală, putem petrece timp de calitate împreună, pentru a afla cum i-a fost ziua sau dacă are să ne împărtășească vreun eveniment important. Astfel, copilul se va simți în siguranță și își va crește încrederea în sine.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: „Sunt copii care refuză școala”. Sfaturi pentru elevi, părinți și profesori la începutul anului școlar

Copilul se trezește greu dimineața pentru a merge la școală? 6 sfaturi de la Oana Moraru

7. Atenție la semnalele de îngrijorare!

În această perioadă, este important să fim atenți la semnele care ar putea indica îngrijorarea copilului sau atitudinea lui temătoare față de școală. Motivele pot fi nenumărate și pot depinde de personalitatea fiecărui copil în parte, de mediul din clasă, de învățător/profesor, de colegi, de așezarea lui în bancă, de faptul că nu a înțeles ceva, de faptul că îi este rușine să vorbească în fața clasei etc. Doar comunicând cu copilul putem identifica ce anume îl deranjează și, în funcție de gravitatea motivului, să luăm atitudinea potrivită.

 

8. O bună planificare a timpului

Să nu uităm de importanța planificării programului, astfel încât să fim la școală cu câteva minute mai devreme. Dacă orele s-au încheiat și copilul nu vede că am venit, atunci va începe să se teamă și să se gândească la diferite scenarii negative.

 

9. O rutină calmă acasă

În fine, e nevoie să avem grijă să creăm rutine calme și liniștitoare în mediul de acasă, cu ore de somn timpurii și fixe. Este foarte important că și copilul să doarmă suficient, pentru ca dimineață să se trezească ușor, să fie odihnit, să se simtă plin de energie și gata pentru o nouă zi de școală!

Citește și:

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Copilul refuză să meargă la școală? Cum descoperi cauza reală și cum motivezi copilul

Având în vedere cele spuse, acomodarea copilului la școală nu ar trebui să atragă dupe sine mari bătăi de cap, dar asta nu înseamnă că nu este totuși o etapă dificilă din viața copilului, dar cu care se va obișnui la un moment dat.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Freepik.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole